Ascultă Radio Antena Satelor Live

Clapon umplut, ca la 1900

Acum un veac și mai bine, Ecaterina S. Comșa se adresa „Matroanelor române”, în prefața cărții sale de bucate, reamintindu-le o spusă a lui Edmondo de Amicis.

Clapon umplut, ca la 1900

06 Ianuarie 2020, 09:48

Anume: „Soarta multor oameni a atârnat de faptul dacă în casa părinților lor era sau nu o bibliotecă” - trecând apoi zisa asta pe spuza cărților de bucate, la care și mai bine se pricepea.

Zicea olteanca astfel: „Soarta economică a unei familii și în special modul de a se hrăni cineva atârnă de faptul dacă acel cineva cultivă sau nu arta culinară, căci pentru ca să dai o hrană intelectuală spiritului și inimii, trebuie mai întâi să hranesti în mod cultivat bazinul de existență al acestora: stomacul”.

Zicea matroana noastră asta pe la 1902, când publica la Craiova volumul „Buna menajeră sau Carte de bucate”, din care ne vom... înfrupta și noi azi, pregătind, ca pentru o zi de sărbătoare, un... Clapon umplut cu tocatură. Claponul - pentru cine nu știe - este... cocoșul necastrat. Fălos și gras.

Cum se pregătește?

Curățam și spălăm claponul, îl sărăm și e lăsat puțin să stea, apoi e umplut cu tocătură de carne de vițel, felii de morcov, de patrunjel, se toarnă puțină supă de vacă și, acoperind cratița, se lasă să se frigă încet, înăbușit.

După ce este deja fript rumen, îl tăiem în bucăți, îl aranjăm pe o farfurie lungă; iar peste sosul din cratiță punem puțină supă de vacă și zeama de la o lămâie, lăsându-l să fiarbă puțin, apoi îl strecurăm peste bucățile de friptură și e servit cu orice salată sau cu compot din diferite poame.

Unii zic că-i mâncare burgheză, de orășan cu fitze și… vitze… cum s-ar zice. Așa o fi, dar un clapon adevărat tot într-o gospodărie de țăran harnic mai afli, azi. Așa că, dragii mei, tot pentru voi rețeta asta este! De gătit pentru o masă de duminică, ori de augustă sărbătoare, la prânz!

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2023, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2023, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 13 Aprilie 2023, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Borș cu fasole albă (rețetă de post)
Reteta zilei 11 Aprilie 2023, 22:09

Borș cu fasole albă (rețetă de post)

În Postul Mare al Paștilor, creștinii se învrednicesc să se abțina de la consumarea anumitor alimente, precum carnea, ouăle,...

Borș cu fasole albă (rețetă de post)
Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)
Reteta zilei 10 Aprilie 2023, 07:31

Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)

A șaptea etapă din Postul Paștilor, Săptămâna Mare, ar putea fi la fel de bine numită și Săptămâna Neagră, pentru că este –...

Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)
„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii
Reteta zilei 09 Aprilie 2023, 04:34

„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii

Pentru că sunt Floriile și e dezlegare la pește, nu avem cum trece peste această zi fără o rețetă la temă. Azi, anume pentru...

„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii
Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)
Reteta zilei 07 Aprilie 2023, 04:33

Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)

Retete romanesti de post! Știu bine că asta vreți să aflați de la mine! Și-am brodit rubrica de astăzi tocmai pe acest gând:...

Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)