Ascultă Radio Antena Satelor Live

Conserva de oblete - rețetă de la Dunăre

Ajungem absolut din întâmplare la Dunăre. Bântuisem pe un drum județean - sinonim cu "plin de gropi" - și intram pe DN 4 București-Oltenița, exact la jumătatea distanței dintre cele două orașe. Stânga - Capitala. Dreapta - orașul-port de pe Dunăre.

Conserva de oblete - rețetă de la Dunăre

18 Ianuarie 2020, 13:50

Tinem drumul drept, printre sate obosite, insotiti, pentru o vreme, de ramasitele proiectatului canal care ar fi facut din Bucuresti port la cel mai mare fluviu european si, implicit, la Oceanul Planetar. Deocamdata, lunca batrana a Argesului nu ne permite decat panorama unei albii colmatate dupa puhoaie.
Totusi, Oltenita ramane si astazi sansa Bucurestiului de a fi vizitat de... pasagerii vapoarelor de lux. Cineva ne indruma catre port. Peste "Dunarea linistita", orasul-din-oglinda, Turtucaia. Nici o miscare pe malul bulgaresc. Nici o miscare la noi. Doar prin "apele internationale", exact prin mijlocul fluviului, trece un slep ucrainean cu minereu de fier.
Coboram la primul ponton. Strigam. Nici un raspuns. Cand sa facem drumul intors, apare si singurul personaj al povestii noastre: PONTONIERUL. Domnul Nicu. Putin intrigat, caci are ceva de facut chiar in acel moment: tocmai prepara o conserva de oblete, dupa propria reteta. Asa ca ne-am insinuat in camaruta ingusta a "portului turistic Oltenita" si am asistat la primele etape ale prepararii retetei domniei-sale, timp in care am notat cu mare grija toate amanuntele.
Pestele se curata, se spala, i se taie capul si se pune la fiert in apa cu otet si ulei. Pestii se lasa la fiert cam doua ore, la foc mic. Dupa ce s-au fiert, se iau de pe foc si se asaza in borcan, cu piper boabe si piper macinat. Se pune deasupra si putin ulei. Se capseaza si se sterilizeaza, dupa care se asaza toate borcanele intr-un vas mare si se fierb cam vreo trei ore, la foc mic. Preparat dupa reteta asta, pestele se farama, devine aproape ca o pasta. Dar domnul Nicu are si o reteta care lasa pestele sa ramana intreg. Nici aceasta nu e complicat de preparat: Pestele se curata, i se taie capul si se pune intreg intr-un borcan. Peste el se pun ulei, otet, suc de rosii, un castravete taiat felii subtiri, ceapa taiata rondele, sare si piper. La un kg de peste se pune o cana cu ulei, suc de rosii si apa. Borcanele se capseaza si se asaza intr-un vas, lasandu-se la fiert aproximativ trei ore.

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Reteta zilei 20 Iunie 2023, 22:46

Tartă cu mere, lămâie și mereng

Dacă aveți în curte un măr dulce, din cele care au fructul zemos pe la Sân Petru, atunci e timpul să vă gândiți să pregătiți...

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Reteta zilei 19 Iunie 2023, 22:50

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu

Maria general Dobrescu a fost inspector general, la Ministerul Instrucțiunii Publice din România interbelică, pentru tot ceea...

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Reteta zilei 17 Iunie 2023, 23:31

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei

Am încheiat o zi lungă şi toridă chiar în centrul Capitalei. Adică la kilometrul 0 (ori undeva foarte pe-aproape), şi aveam...

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Reteta zilei 04 Iunie 2023, 00:55

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor

Sarmale de Rusalii - o rețetă de ținut minte! În Duminica Rusaliilor, creştinii se ospătau cu bucate alese, mergând într-un...

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Reteta zilei 25 Mai 2023, 00:44

Tarta de pește pentru ziua de Ispas

La 25 mai anul acesta, creştinii sărbătoresc Înălţarea Domnului, ultimul eveniment important în ciclul de ritualuri pascale....

Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Păstrăvi pe pat de roșii
Reteta zilei 07 Mai 2023, 21:20

Păstrăvi pe pat de roșii

Ce loc să fie mai prielnic unei discuții prietenești decăt bucatăria!? Câtă vreme se face cafeaua, poți să vorbești despre...

Păstrăvi pe pat de roșii
Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Reteta zilei 28 Aprilie 2023, 00:50

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”

Rețeta de pește care urmează poate fi gătită în oricare zi a anului. Dar acum, parcă, se potrivește mai bine ca oricând!...

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România