Conserva de oblete - rețetă de la Dunăre
Ajungem absolut din întâmplare la Dunăre. Bântuisem pe un drum județean - sinonim cu "plin de gropi" - și intram pe DN 4 București-Oltenița, exact la jumătatea distanței dintre cele două orașe. Stânga - Capitala. Dreapta - orașul-port de pe Dunăre.

18 Ianuarie 2020, 13:50
Tinem drumul drept, printre sate obosite, insotiti, pentru o vreme, de ramasitele proiectatului canal care ar fi facut din Bucuresti port la cel mai mare fluviu european si, implicit, la Oceanul Planetar. Deocamdata, lunca batrana a Argesului nu ne permite decat panorama unei albii colmatate dupa puhoaie.
Totusi, Oltenita ramane si astazi sansa Bucurestiului de a fi vizitat de... pasagerii vapoarelor de lux. Cineva ne indruma catre port. Peste "Dunarea linistita", orasul-din-oglinda, Turtucaia. Nici o miscare pe malul bulgaresc. Nici o miscare la noi. Doar prin "apele internationale", exact prin mijlocul fluviului, trece un slep ucrainean cu minereu de fier.
Coboram la primul ponton. Strigam. Nici un raspuns. Cand sa facem drumul intors, apare si singurul personaj al povestii noastre: PONTONIERUL. Domnul Nicu. Putin intrigat, caci are ceva de facut chiar in acel moment: tocmai prepara o conserva de oblete, dupa propria reteta. Asa ca ne-am insinuat in camaruta ingusta a "portului turistic Oltenita" si am asistat la primele etape ale prepararii retetei domniei-sale, timp in care am notat cu mare grija toate amanuntele.
Pestele se curata, se spala, i se taie capul si se pune la fiert in apa cu otet si ulei. Pestii se lasa la fiert cam doua ore, la foc mic. Dupa ce s-au fiert, se iau de pe foc si se asaza in borcan, cu piper boabe si piper macinat. Se pune deasupra si putin ulei. Se capseaza si se sterilizeaza, dupa care se asaza toate borcanele intr-un vas mare si se fierb cam vreo trei ore, la foc mic. Preparat dupa reteta asta, pestele se farama, devine aproape ca o pasta. Dar domnul Nicu are si o reteta care lasa pestele sa ramana intreg. Nici aceasta nu e complicat de preparat: Pestele se curata, i se taie capul si se pune intreg intr-un borcan. Peste el se pun ulei, otet, suc de rosii, un castravete taiat felii subtiri, ceapa taiata rondele, sare si piper. La un kg de peste se pune o cana cu ulei, suc de rosii si apa. Borcanele se capseaza si se asaza intr-un vas, lasandu-se la fiert aproximativ trei ore.
Un text de Simona Lazăr
Foto: Pixabay