Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cornulețe cu nucă (ultima rețetă de dulce a iernii)

Două sunt motivele pentru care astăzi o să vă dau reţeta de "cornuleţe umplute cu mac" a bunicii. Mai întâi pentru că în copilărie, într-o zi ca asta, în bucătăria ei de la ţară eu întindeam pe planşetă aluatul pentru cornuleţe.

Cornulețe cu nucă (ultima rețetă de dulce a iernii)

22 Februarie 2020, 22:22

Apoi fiindcă prin toate casele de mândre gospodine prin care am intrat în ultimele săptămâni am fost îmbiată să gust cornuleţe fel de fel, umplute cu nucă, cu gem sau cu rahat. Iertat să-mi fie că trec aşa repede la reţetă, însă parcă nu mai am nici eu răbdare: cum termin de povestit, mă duc în bucătărie, să le pregătesc. Doar este duminică şi e timpul lor! Mai întâi voi face un aluat dintr-un sfert de kil de făină, 100 g de osânză topită (se poate înlocui cu 125 g de unt), 30 g zahăr pudră, un gălbenuş şi 20 g drojdie proaspătă, dizolvată într-o jumătate de cană de lapte călduţ. După ce aluatul devine omogen şi elastic voi presăra făină pe planşetă şi voi întinde o foaie nici foarte groasă, dar nici subţire. Voi tăia din ea 28 de pătrate egale. Pe aceste pătrăţele din aluat, către unul dintre vârfuri, voi pune puţină umplutură pe bază de mac. Voi rula apoi mica foaie de aluat către colţul opus. Acest din urmă colţ trebuie să se afle pe partea de deasupra a cornuleţului. Apoi trag celelalte două capete, în aşa fel încât să-i dau formă de semilună. Cornuleţele le pun în tavă şi le las o jumătate de ceas la cald, să dospească. Abia atunci le ung cu ou bătut şi le bag în cuptorul bine încins, dar la care focul a fost redus la mediu. În fine, când le voi scoate voi presăra zahăr pudră, aromat cu puţină vanilie. Şi, ca să nu omit ceva, vă dau şi indicaţiile necesare pentru umplutura de mac. Se iau 200 g de mac şi se macină, se opăresc cu o cană de apă clocotită şi se lasă o zi deoparte. Se pun la fiert 100 ml lapte cu 200 g zahăr şi se adaugă macul (opărit deja în ziua precedentă). Se lasă să fiarbă, ameste-când până se îngroaşă. Se aromează cu vanilie.4

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2023, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2023, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 13 Aprilie 2023, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Borș cu fasole albă (rețetă de post)
Reteta zilei 11 Aprilie 2023, 22:09

Borș cu fasole albă (rețetă de post)

În Postul Mare al Paștilor, creștinii se învrednicesc să se abțina de la consumarea anumitor alimente, precum carnea, ouăle,...

Borș cu fasole albă (rețetă de post)
Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)
Reteta zilei 10 Aprilie 2023, 07:31

Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)

A șaptea etapă din Postul Paștilor, Săptămâna Mare, ar putea fi la fel de bine numită și Săptămâna Neagră, pentru că este –...

Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)
„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii
Reteta zilei 09 Aprilie 2023, 04:34

„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii

Pentru că sunt Floriile și e dezlegare la pește, nu avem cum trece peste această zi fără o rețetă la temă. Azi, anume pentru...

„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii
Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)
Reteta zilei 07 Aprilie 2023, 04:33

Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)

Retete romanesti de post! Știu bine că asta vreți să aflați de la mine! Și-am brodit rubrica de astăzi tocmai pe acest gând:...

Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)