Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cornulețe cu nucă (ultima rețetă de dulce a iernii)

Două sunt motivele pentru care astăzi o să vă dau reţeta de "cornuleţe umplute cu mac" a bunicii. Mai întâi pentru că în copilărie, într-o zi ca asta, în bucătăria ei de la ţară eu întindeam pe planşetă aluatul pentru cornuleţe.

Cornulețe cu nucă (ultima rețetă de dulce a iernii)

22 Februarie 2020, 22:22

Apoi fiindcă prin toate casele de mândre gospodine prin care am intrat în ultimele săptămâni am fost îmbiată să gust cornuleţe fel de fel, umplute cu nucă, cu gem sau cu rahat. Iertat să-mi fie că trec aşa repede la reţetă, însă parcă nu mai am nici eu răbdare: cum termin de povestit, mă duc în bucătărie, să le pregătesc. Doar este duminică şi e timpul lor! Mai întâi voi face un aluat dintr-un sfert de kil de făină, 100 g de osânză topită (se poate înlocui cu 125 g de unt), 30 g zahăr pudră, un gălbenuş şi 20 g drojdie proaspătă, dizolvată într-o jumătate de cană de lapte călduţ. După ce aluatul devine omogen şi elastic voi presăra făină pe planşetă şi voi întinde o foaie nici foarte groasă, dar nici subţire. Voi tăia din ea 28 de pătrate egale. Pe aceste pătrăţele din aluat, către unul dintre vârfuri, voi pune puţină umplutură pe bază de mac. Voi rula apoi mica foaie de aluat către colţul opus. Acest din urmă colţ trebuie să se afle pe partea de deasupra a cornuleţului. Apoi trag celelalte două capete, în aşa fel încât să-i dau formă de semilună. Cornuleţele le pun în tavă şi le las o jumătate de ceas la cald, să dospească. Abia atunci le ung cu ou bătut şi le bag în cuptorul bine încins, dar la care focul a fost redus la mediu. În fine, când le voi scoate voi presăra zahăr pudră, aromat cu puţină vanilie. Şi, ca să nu omit ceva, vă dau şi indicaţiile necesare pentru umplutura de mac. Se iau 200 g de mac şi se macină, se opăresc cu o cană de apă clocotită şi se lasă o zi deoparte. Se pun la fiert 100 ml lapte cu 200 g zahăr şi se adaugă macul (opărit deja în ziua precedentă). Se lasă să fiarbă, ameste-când până se îngroaşă. Se aromează cu vanilie.4

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Reteta zilei 20 Iunie 2023, 22:46

Tartă cu mere, lămâie și mereng

Dacă aveți în curte un măr dulce, din cele care au fructul zemos pe la Sân Petru, atunci e timpul să vă gândiți să pregătiți...

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Reteta zilei 19 Iunie 2023, 22:50

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu

Maria general Dobrescu a fost inspector general, la Ministerul Instrucțiunii Publice din România interbelică, pentru tot ceea...

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Reteta zilei 17 Iunie 2023, 23:31

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei

Am încheiat o zi lungă şi toridă chiar în centrul Capitalei. Adică la kilometrul 0 (ori undeva foarte pe-aproape), şi aveam...

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Reteta zilei 04 Iunie 2023, 00:55

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor

Sarmale de Rusalii - o rețetă de ținut minte! În Duminica Rusaliilor, creştinii se ospătau cu bucate alese, mergând într-un...

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Reteta zilei 25 Mai 2023, 00:44

Tarta de pește pentru ziua de Ispas

La 25 mai anul acesta, creştinii sărbătoresc Înălţarea Domnului, ultimul eveniment important în ciclul de ritualuri pascale....

Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Păstrăvi pe pat de roșii
Reteta zilei 07 Mai 2023, 21:20

Păstrăvi pe pat de roșii

Ce loc să fie mai prielnic unei discuții prietenești decăt bucatăria!? Câtă vreme se face cafeaua, poți să vorbești despre...

Păstrăvi pe pat de roșii
Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Reteta zilei 28 Aprilie 2023, 00:50

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”

Rețeta de pește care urmează poate fi gătită în oricare zi a anului. Dar acum, parcă, se potrivește mai bine ca oricând!...

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România