Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cornulețe fragede, cu osânză (rețeta buzoiană a unui bihorean)

Ai nevoie musai de cele mai curate ingrediente românești, dacă vrei să gătești... rețete românești! De-aceea am și pornit în căutarea lor.

Cornulețe fragede, cu osânză (rețeta buzoiană a unui bihorean)

22 Ianuarie 2020, 14:41

Iar cum Tata Lice, bihoreanul rătăcit în Munții Buzăului, a pus deoparte la Ignat, când a tăiat godăceii de la Chiojdu, și ceva osânzică... grăsime fină, numai bună de pregătit din ea... prăjiturici, aceasta e direcția potrivită.

Orice gospodină pricepută știe că nu se compară nici cel mai bun unt cu untura obținută din osânza topită la vremea ei (în dechemvrie) și pusă la păstrare în borcane curate, la rece.

Cum spuneam, știu de unde pot lua cea mai fină osânză pentru cofeturile iernii acesteia răsfățate și n-am să preget să pregătesc chiar zilele astea cornulețele fragede, după rețeta bunicii. Și cum obișnuiesc să-mpărtășesc toate minunile culinare cu domniile voastre, v-o dăruiesc și dumneavoastră, cu cantități și cu secrete.

Ai trebuință de o jumătate de kilogram de făină de grâu din cea bună, cernută proaspăt ca să fie afânată, și de un borcan de 400 g cu untură din osânză. Îți mai trebuie 100 g zahăr pudră și un plic de vanilie, un ou și drojdie de bere cât o nucă, un sfert de litru de lapte, dulceață sau gem pentru umplutură, sare.

Osânza, dacă-i proaspătă, se va da de două ori prin mașina de tocat. Dacă e topită, poate fi folosită ca atare. Se amestecă 300 g osânză cu 100 g făină și se lasă deoparte (nu se va da la rece). Restul de osânză și de făină se amestecă bine cu laptele, drojdia, oul și sarea făcându-se un aluat mai moale, care se lasă la dospit. Când aluatul a crescut, se nivelează cu sucitorulo foaie peste care se întinde din amestecul de făină și osânză pus deoparte, mai nainte. Se împăturește foaia în patru și se dă la rece un sfert de ceas, după care se scoate și se repetă operația. Se va face asta de 4-5 ori.

Când s-a încorporat în aluat întreaga cantitate de osânză, se mai lasă un sfert de ceas, apoi se întinde o foaie mai subțire, din care se taie pătrate cu latura de 6-7 cm.

Se pune dulceață sau gem într-unul dintre colțurile pătratului de aluat și se rulează către colțul opus, formându-se astfel cornulețele care se vor pune în tava tapetată cu hârtie de copt. Se dau cornulețele la cuptor la foc potrivit, până se rumenesc. Când se scot, se presară cu zahăr pudră aromat cu vanilie.

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Reteta zilei 20 Iunie 2023, 22:46

Tartă cu mere, lămâie și mereng

Dacă aveți în curte un măr dulce, din cele care au fructul zemos pe la Sân Petru, atunci e timpul să vă gândiți să pregătiți...

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Reteta zilei 19 Iunie 2023, 22:50

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu

Maria general Dobrescu a fost inspector general, la Ministerul Instrucțiunii Publice din România interbelică, pentru tot ceea...

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Reteta zilei 17 Iunie 2023, 23:31

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei

Am încheiat o zi lungă şi toridă chiar în centrul Capitalei. Adică la kilometrul 0 (ori undeva foarte pe-aproape), şi aveam...

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Reteta zilei 04 Iunie 2023, 00:55

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor

Sarmale de Rusalii - o rețetă de ținut minte! În Duminica Rusaliilor, creştinii se ospătau cu bucate alese, mergând într-un...

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Reteta zilei 25 Mai 2023, 00:44

Tarta de pește pentru ziua de Ispas

La 25 mai anul acesta, creştinii sărbătoresc Înălţarea Domnului, ultimul eveniment important în ciclul de ritualuri pascale....

Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Păstrăvi pe pat de roșii
Reteta zilei 07 Mai 2023, 21:20

Păstrăvi pe pat de roșii

Ce loc să fie mai prielnic unei discuții prietenești decăt bucatăria!? Câtă vreme se face cafeaua, poți să vorbești despre...

Păstrăvi pe pat de roșii
Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Reteta zilei 28 Aprilie 2023, 00:50

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”

Rețeta de pește care urmează poate fi gătită în oricare zi a anului. Dar acum, parcă, se potrivește mai bine ca oricând!...

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România