Ascultă Radio Antena Satelor Live

Găluște cu prune, ca la Prejmer (rețetă săsească)

Nu e foarte usor sa patrunzi in caminul sasilor, la Prejmer. Pe cat de deschisi sunt cand ii intalnesti in inima cetatii, pe atat de mult tin la intimitatea casei lor.

Găluște cu prune, ca la Prejmer (rețetă săsească)

07 Februarie 2020, 14:58

De aceea am considerat o binecuvantare faptul ca Heidrun Junesch, profesoara de limba germana, ne-a primit in bucataria ei, sa ne vorbeasca despre traditiile culinare ale locului.

De la ea aflam ca, la sasi, supa de gaina, cu multa carne si taitei de casa, e una dintre mancarurile specifice. De asemenea, lipia - care aparea mai ales la nunti - sau compotul din fructe acrisoare si muraturile drese cu putin zahar. In casa, se faceau placinte cu mere, cremsnit sau gogosi. Celebre sunt si clatitele cu gem, pregatite in sarbatoarea Faschungului. Tinerii care plecau in armata isi luau ramas bun de la comunitate si de la fete organizand, intr-o duminica, dupa ce veneau de la slujba, o masa cu clatite. Baietii umblau cu caruta cu coviltir prin comuna, costumati in miri si mirese, si adunau faina, oua, untura. "Era ceva special, ne spune doamna Junesch, cum tot asa era si Ziua Recoltei, in octombrie, care se sarbatorea numai in biserica. Se puneau atunci, pe altar, in semn de multumire, o paine mare, legume, fructe si seminte".

Dar probabil adevarata „madlena a sufletului” ramane, pentru sasi, galusca cu prune.

Ai trebuință de: 1 kg cartofi, 4-5 ouă, prune, pesmet, zahăr, vanilie, unt sau margarină.

Cum se procedează: Se fierb cartofii, iar când sunt gata se scurg și se pasează bine-bine. Se adaugă 4-5 ouă și făină cât e nevoie pentru a se obține un aluat omogen, de consistența celui pentru tăiței.

Se face o foaie de aluat, din care se taie rondele suficient de mari. În mijlocul fiecărei rondele se pune o jumătate de prună și se modelează aluatul împrejurul ei, pentru a se obține niște bulgărași. Se apasă pe marginile aluatului, pentru a se lipi bine și a nu se desface. Se pun găluștele la fiert, iar când urcă deasupra, înseamnă că sunt gata. Se scot și se zvântă. Se pregătește dinainte un amestec de pesmet, zahăr și vanilie, care se prăjește puțin în unt, dar fără să se caramelizeze zahărul. Se trec găluștele prin acest amestec și se așază pe platou.

- rețetă culeasă din Prejmer, județul Brașov, și publicată în volumul „Rețete alese pentru Post și Crăciun”, de Simona Lazăr, Editura Jurnalul, 2010.

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Reteta zilei 20 Iunie 2023, 22:46

Tartă cu mere, lămâie și mereng

Dacă aveți în curte un măr dulce, din cele care au fructul zemos pe la Sân Petru, atunci e timpul să vă gândiți să pregătiți...

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Reteta zilei 19 Iunie 2023, 22:50

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu

Maria general Dobrescu a fost inspector general, la Ministerul Instrucțiunii Publice din România interbelică, pentru tot ceea...

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Reteta zilei 17 Iunie 2023, 23:31

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei

Am încheiat o zi lungă şi toridă chiar în centrul Capitalei. Adică la kilometrul 0 (ori undeva foarte pe-aproape), şi aveam...

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Reteta zilei 04 Iunie 2023, 00:55

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor

Sarmale de Rusalii - o rețetă de ținut minte! În Duminica Rusaliilor, creştinii se ospătau cu bucate alese, mergând într-un...

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Reteta zilei 25 Mai 2023, 00:44

Tarta de pește pentru ziua de Ispas

La 25 mai anul acesta, creştinii sărbătoresc Înălţarea Domnului, ultimul eveniment important în ciclul de ritualuri pascale....

Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Păstrăvi pe pat de roșii
Reteta zilei 07 Mai 2023, 21:20

Păstrăvi pe pat de roșii

Ce loc să fie mai prielnic unei discuții prietenești decăt bucatăria!? Câtă vreme se face cafeaua, poți să vorbești despre...

Păstrăvi pe pat de roșii
Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Reteta zilei 28 Aprilie 2023, 00:50

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”

Rețeta de pește care urmează poate fi gătită în oricare zi a anului. Dar acum, parcă, se potrivește mai bine ca oricând!...

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România