Ascultă Radio Antena Satelor Live

Gâscă la cuptor cu iahnie de fasole albă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și bucate de alt soi, folosind, iacă-tă, carnea de gâscă.

Gâscă la cuptor cu iahnie de fasole albă

27 Februarie 2020, 22:23

Nu în sarmale – deși tare mult i-ar fi plăcut lui Păstorel Teodoreanu să gătim asta dis-de-dimineață, pentru un prânz în care să-l onorăm – ci cu… fasole albă.

Fel de mâncare moldovenesc, savuros ca și… moldovencele care-l gătesc, o să te facă să mai ceri o porție! Sfatul meu e să te abții și să amâni la cină plăcerea celui de al doilea blid cu mâncare de fasole albă cu carne de gâscă.

Trebuință ai de carne de gâscă (piept și pulpe), cam vreun kilogram. Fasole albă, grasă, un sfert de kil și pe-ntrecute; zarzavat de supă (morcov, pătrunjel - rădăcină, păstârnac) - 200 g, ceapă - 300 g, bulion - vreo două linguri, ulei, cimbru (un firișor), sare și, de vrei, piper negru, proaspăt măcinat.

Fasolea o alegi de cu seară și o pui în apă, să se umfle. Schimbi o dată apa înainte de culcare și-nc-o dată dis-de-dimineață - când oi și pui la fiert. Mai schimbi apa și cât fierbi, de vreo două-trei ori, iar ultima oară adaugi sare și rădăcinoasele, date pe răzătoare. Ceapa o toci și o călești în ulei (doar cât să sticlească), după care stingu cu bulion și apă, torni prăjeala peste fasole și lași pe foc încă 20-30 de minute. Nu uita de firul de cimbru!

Carnea de gâscă se freacă ușor cu puțintică sare și ulei apoi se așază într-o tavă (în care-ai pus de-asemeni untdelemn) și-o lași în cuptor să se frigă, să se rumenească - la fiecare 5 minute, o tot stropești cu sos, să nu se întărească. Atunci când crezi că-i gata, porționezi carnea, așezi bucățile peste fasole și... iarăși la cuptor un sfert de ceas!

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Rețeta zilei - Zamă de găină cu zdrențe
Reteta zilei 25 Octombrie 2023, 07:24

Rețeta zilei - Zamă de găină cu zdrențe

Ingrediente: 1 găină (dacă se poate, crescută la curte, tăiată, curățată și porționată), 3-4 litri de apă, morcov, țelină,...

Rețeta zilei - Zamă de găină cu zdrențe
Rețeta zilei - Kievskaya/ Piept de pui în stil kievean
Reteta zilei 24 Octombrie 2023, 07:23

Rețeta zilei - Kievskaya/ Piept de pui în stil kievean

Ingrediente: 1 kg piept de pui dezosat, sare, piper, cimbru, 1 lămâie, 200 g unt (65%), 1 legătură de pătrunjel, 1 legătură...

Rețeta zilei - Kievskaya/ Piept de pui în stil kievean
Tarator/ Supă rece, de iaurt cu castraveți
Reteta zilei 23 Octombrie 2023, 07:23

Tarator/ Supă rece, de iaurt cu castraveți

Ingrediente: 2 castraveți, 400 g iaurt bulgăresc, câțiva miezi de nucă (zdrobiți sau tăiați fin, după gust), 1 catel de...

Tarator/ Supă rece, de iaurt cu castraveți
Reteta zilei 22 Octombrie 2023, 07:22

Ćevapčići/ Mici sârbești

Ingrediente: 1 ½ kg carne de porc (tocată), 1 kg carne de vită macră (tocată), ½ kg carne de miel (tocată), 1 albuș de ou, 4...

Ćevapčići/ Mici sârbești
Reteta zilei 21 Octombrie 2023, 07:21

Rețeta zilei - Gibanica devet vrsti / Plăcintă cu nouă straturi

Ingrediente: 300 g. aluat pentru strudel (foi subțiri de plăcintă) subțire; 300 g. zahăr, 150 g. nuci decojite, 150 g....

Rețeta zilei - Gibanica devet vrsti / Plăcintă cu nouă straturi
Reteta zilei 20 Octombrie 2023, 07:20

Rețeta zilei - Csirkepaprikas/ Papricaș de pui

Ingrediente: 2 pui (tăiați în 8 bucăți, fiecare), 2 lingurițe de sare, 1 linguriță de piper, 2 linguri ulei, 2 cepe...

Rețeta zilei - Csirkepaprikas/ Papricaș de pui
Reteta zilei 19 Octombrie 2023, 07:19

Rețeta zilei - Demikát/ Supă de brânză de oaie

Ingrediente: 250 g brânză de oaie, 1 ceapă, 50 g untură, 4 cartofi (de mărime potrivită), 1 linguriță de ardei roșu (măcinat;...

Rețeta zilei - Demikát/ Supă de brânză de oaie
Reteta zilei 17 Octombrie 2023, 07:17

Rețeta zilei - Apfelkuchen/ Tort cu mere

Ingrediente: 3 căni de făină albă (cernută), 1 ⅛ căni de lapte călduț, ¼ cană de zahăr alb, 1 pachet de drojdie uscată...

Rețeta zilei - Apfelkuchen/ Tort cu mere