Ascultă Radio Antena Satelor Live

Iepure cu măsline, ca-n vremea lui Vodă Cuza

O singură carte de bucate a apărut în Principatele Române pe vremea lui Cuza, dar aceasta ne este sursă de inspirație în bucătărie și azi. Cu atât mai mult cu cât este cea dintâi care ne propune sintagma: „bucătărie română”.

Iepure cu măsline, ca-n vremea lui Vodă Cuza

24 Ianuarie 2020, 14:06

În 1865, penultimul an al domniei lui Alexandru Ioan Cuza - Domnul Unirii, cum i s-a mai spus celui care, prin alegerea sa ca domn, în 1859, atât în Moldova, cât și în Țara Românească, avea să gireze unirea Principatelor Române într-un singur trup -, apărea la București, la Typographia Stephan Rassidescu, volumul "Bucătăria română. Carte care coprinde 224 rețete de bucate, bufet ect.".

"Proprietar" al acestei cărți - asupra căreia avertizează: "Orice esemplariu neavând a mea iscalitura se va protesta după lege" - este un anume Christ Ionnin. Este prima culegere de rețete "noi" tipărită pe teritoriul Principatelor Unite. Cum remarcam și altădată, în domeniul gastronomiei tot o să avem de menționat "întâia" carte de bucate (care s-a tipărit într-o anume conjunctură).

Și le-am putea enumera aici, nu de alta, dar să le fixăm locul pentru totdeauna: 1841 – prima carte de bucate tipărită în limba română, în provinciile românești. Este vorba despre "200 de retete cercate de bucate, prajituri si alte trebi gospodaresti" a lui Negruzzi si Kogalniceanu, publicată la Iași. 1846 – prima traducere românească a unei cărți de bucate – tipărită tot la Iași, sub semnătura postelnicului Manolachi Drăghici: „Rețete cercate în număr de 500 din bucătăria cea mare a lui Robert, întâiul Bucătar al Curții Franției, potrivit pentru toate stările”. Anul 1847 – intră și Bucureștiul pe listă, cu „"Carte de bucate. Coprinde 190 ratete de bucate, prajituri, creme, spume, jalatine, inghetate, si cum se pastreaza lucruri de iarna toate alese si incercate de o prietena a tuturor femeilor celor casnice" a Mariei Maurer. și acum ajungem la cel de al patrulea pas: 1865, „Bucătăria română” a lui Christ Ionnin.

Din care, cu poftă de gurmand, aleg iarăși o rețetă: Iepure cu măsline!

„Prăjește în untdelemn mai multă ceapă mare tăiată; adaugă apoi carnea tăiată în mici bucăți și las-o să se rumenească; toarnă apoi apă caldă pe deasupra până se acoperă carnea; adaugă pentru o jumătate de iepure (de obicei, se pune partea dinainte) 150 g de măsline verzi, piper, o frunză de dafin și pătrunjel tocat; lasă să scadă până-i dă untura și servește nici prea cald, nici rece de tot”.

Un text de Simona Lazăr

Notă: Ediția a 2-a la volumul „Bucătărie română” al lui Christ Ionnin este în curs de publicare, la 154 de ani distanță de la ediția princeps. Volumul este prefațat și adnotat de Simona Lazăr.

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Reteta zilei 20 Iunie 2023, 22:46

Tartă cu mere, lămâie și mereng

Dacă aveți în curte un măr dulce, din cele care au fructul zemos pe la Sân Petru, atunci e timpul să vă gândiți să pregătiți...

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Reteta zilei 19 Iunie 2023, 22:50

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu

Maria general Dobrescu a fost inspector general, la Ministerul Instrucțiunii Publice din România interbelică, pentru tot ceea...

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Reteta zilei 17 Iunie 2023, 23:31

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei

Am încheiat o zi lungă şi toridă chiar în centrul Capitalei. Adică la kilometrul 0 (ori undeva foarte pe-aproape), şi aveam...

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Reteta zilei 04 Iunie 2023, 00:55

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor

Sarmale de Rusalii - o rețetă de ținut minte! În Duminica Rusaliilor, creştinii se ospătau cu bucate alese, mergând într-un...

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Reteta zilei 25 Mai 2023, 00:44

Tarta de pește pentru ziua de Ispas

La 25 mai anul acesta, creştinii sărbătoresc Înălţarea Domnului, ultimul eveniment important în ciclul de ritualuri pascale....

Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Păstrăvi pe pat de roșii
Reteta zilei 07 Mai 2023, 21:20

Păstrăvi pe pat de roșii

Ce loc să fie mai prielnic unei discuții prietenești decăt bucatăria!? Câtă vreme se face cafeaua, poți să vorbești despre...

Păstrăvi pe pat de roșii
Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Reteta zilei 28 Aprilie 2023, 00:50

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”

Rețeta de pește care urmează poate fi gătită în oricare zi a anului. Dar acum, parcă, se potrivește mai bine ca oricând!...

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România