Ascultă Radio Antena Satelor Live

Laptele de șteandru - o rețetă de la stână

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile nu mai știu să toarcă și, câteodată nu mai știu nici a face brânza ori laptele de șteandru. Chiar, ce-o fi?

Laptele de șteandru - o rețetă de la stână

28 Ianuarie 2020, 13:39

"Femeile nu mai știu să toarcă lână. Rar să mai țese cineva. Bunica din partea nevesti-mii mai face ciorapi și mai țese. și ea are 90 de ani”, îmi zicea, la Vlădeni, baciul Ion Istrate. „Dar tineretul parcă nici nu mai vrea să muncească. Iar la stână e greu dacă nu-ți place. Dar dacă îți place, ai salariu și mâncare, de ce să nu muncești? E o plăcere să lucrezi cu animalele."

S-au uitat meșteșugurile, dar s-au uitat și rețetele vechi. și dacă o să aveți răbdare, o să aflați ce-i laptele de șteandru. Dar mai întâi să punem un pic de ordine în dicționarul culinar al stânii, în vreme ce baciul ne explică cum se pregătesc toate.
"Zerul de la caș este un zer mai gros. îl punem la fiert până se umflă și vedem că se alege. După aceea iese urda. O tragem pe margine, o lăsăm cam 5 minute să se așeze și o scoatem". Dar jintița ce este? "Este ceea ce iese atunci când fierbe zerul și începe să zăurdească. Partea grasă și spumoasă care se află deasupra. Se ia ușor, cu o lingură, se pune în găleată, se freacă cu cârja și aia e jintița". Mare fală la Vlădeni, ca și pe partea cealaltă a muntelui, la Fundata, unde baciul Istrate are altă stână, este să știi să pregătești "laptele de șteandru". "Noi facem lapte bătut din lapte de oaie. Turnăm într-un cazan mare apă și punem la fiert în el sticle pline cu lapte. și după ce fierb, le punem deoparte și nu umblăm la ele până de Crăciun. Așa se face laptele prins. îi mai zice și lapte de șteandru. E tare de se poate tăia cu cuțitul. Iar când umblăm la el, scoatem mai întâi puținul zer care se mai lasă cu un furtunaș." Rețeta e veche, din bătrâni. Ca și cele de smântână ori unt. "Se lasă laptele de seara până dimineața la rece și smântâna se ridică deasupra. Se ia cu cana ori cu mașina specială. Untul se face din smântână lăsată puțin să se acrească și apoi bătută în putinei, de se alege".

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Reteta zilei 20 Iunie 2023, 22:46

Tartă cu mere, lămâie și mereng

Dacă aveți în curte un măr dulce, din cele care au fructul zemos pe la Sân Petru, atunci e timpul să vă gândiți să pregătiți...

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Reteta zilei 19 Iunie 2023, 22:50

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu

Maria general Dobrescu a fost inspector general, la Ministerul Instrucțiunii Publice din România interbelică, pentru tot ceea...

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Reteta zilei 17 Iunie 2023, 23:31

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei

Am încheiat o zi lungă şi toridă chiar în centrul Capitalei. Adică la kilometrul 0 (ori undeva foarte pe-aproape), şi aveam...

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Reteta zilei 04 Iunie 2023, 00:55

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor

Sarmale de Rusalii - o rețetă de ținut minte! În Duminica Rusaliilor, creştinii se ospătau cu bucate alese, mergând într-un...

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Reteta zilei 25 Mai 2023, 00:44

Tarta de pește pentru ziua de Ispas

La 25 mai anul acesta, creştinii sărbătoresc Înălţarea Domnului, ultimul eveniment important în ciclul de ritualuri pascale....

Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Păstrăvi pe pat de roșii
Reteta zilei 07 Mai 2023, 21:20

Păstrăvi pe pat de roșii

Ce loc să fie mai prielnic unei discuții prietenești decăt bucatăria!? Câtă vreme se face cafeaua, poți să vorbești despre...

Păstrăvi pe pat de roșii
Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Reteta zilei 28 Aprilie 2023, 00:50

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”

Rețeta de pește care urmează poate fi gătită în oricare zi a anului. Dar acum, parcă, se potrivește mai bine ca oricând!...

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România