Mâncare de prune uscate cu orez
Se făcură deja 50 de ani de când Horezu fu numit „capitala ceramicii românești”. Și pe drept cuvânt primi (re)numele ăsta, căci nu-i alt loc în țară unde la toată casa să-ntâlnești câte un meșter olar.

09 Ianuarie 2020, 10:01
Ce facura, ce nu facura oltenii, uite ca se-asezara si-aici in fruntea bucatelor! Ma rog, a strachinilor pe care repejor o sa le umplem cu mancaruri oltenesti, care mai de care mai gustoase. Si ce strachini, si ce oale, si ce blide frumos impodobite mai iesira din mainile lor cele vrednice!
Acu’, eu zic ca-i vremea sa renuntam la perfectul simplu – ca, de, daca nu te-a 'facut muica oltean', geaba incerci sa le imprumuti vorba si portul, ca tot te da cineva de rusine ca nu esti de-al lor – si sa vedem ce s-a intamplat si de Mosii anului ce tocmai trecu (na, ca nu pot sa ma dezbar de perfectul simplu!), la Horezu, in Oltenia-de-sub-munte. La Mosi (fie ei din ce anotimp vor fi fiind), se cinsteste memoria celor dusi de pe lume, dandu-se de pomana un blid cu mancare si-o cana cu vin – blid si cana care sunt musai din ceramica traditionala, faurite de mainile olarilor. Intalnirea mesterilor olari, care-si vindeau produsele pentru Mosi, a fost si pretextul inaugurarii unui festival, in 1971.
Si-n blidul ala ce altceva sa fie, daca nu o Mâncare de prune uscate cu orez!
Ai trebuință de: 400 g prune uscate, o jumătate de cană de orez, o ceapă, untelemn, sare
Cum se face:
Prunele, dacă sunt foarte uscate, se pun de cu seară în apă rece. Ceapa se curăță, se spală și se călește în untdelemn încins, se adaugă prunele, apoi apă și se lasă la fiert. Când sunt aproape fierte se pune orezul (spălat și ținut în apă rece) și se lasă la clocotit. Apoi se adaugă sarea, se condimentează după gust, se mai lasă să dea câteva clocote și să la o parte de pe foc.
(rețetă culeasă din Horezu, județul Vâlcea)
- din volumul „Rețete alese pentru Post și Crăciun”, Simona Lazăr, Editura Jurnalul, 2010.
Foto: Pixabay