Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ouă românești, secretul bine păstrat de la 1900

Ouăle nemțești se fac - zicea Ecaterina Comșa, pe la începutul anilor 1900 - într-o tigaie de ochiuri (cu adâncitură pentru fiecare oușor), prăjite-ntr-o lingură de unt fierbinte. Oul se sparege și se pune-n „scufundătură” cât untul face spume albe și nu a început a se rumeni.

Ouă românești, secretul bine păstrat de la 1900

25 Ianuarie 2020, 13:53

Apoi flacăra se face mică-mititică și ochiurile se coc în fierbințeala untului. Ouăle ochi nemțești sunt, am zice astăzi, „bombă calorică”.

Prin comparație, ochiurile românești sunt de-a dreptul dietetice! Nu tu unt sau altă grăsime... cel puțin nu la început, că rețeta, se va vedea, are și ea capcanele ei.

Cum se fac, dară, ochiurile românești?

„Fierbem într-o cratiță apă sărată; când aceasta fierbe spargem și lăsăm în apă, binișor, câte ouă vrem, dara în așafel ca ouăle să nu se strice, nici să nu le punem unul peste altul. Apoi acoperim cratița, luând-o de pe foc, să nu fiarbă tare, și lăsând ouăle să stea în apă cca 10-15 minute. După aceea, le scoatem cu lingura găurită, dar cu băgare de seamă să nu le stricăm, și le punem pe o farfurie lungă și încălzită, apoi, turnând deasupra unt proaspăt și tare fierbinte, le servim înainte de orice altă mâncare.”

(din volumul „Buna Menajeră sau Carte de bucate”, Ecaterina dr. S. Comșa, Craiova, 1902)

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Reteta zilei 20 Iunie 2023, 22:46

Tartă cu mere, lămâie și mereng

Dacă aveți în curte un măr dulce, din cele care au fructul zemos pe la Sân Petru, atunci e timpul să vă gândiți să pregătiți...

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Reteta zilei 19 Iunie 2023, 22:50

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu

Maria general Dobrescu a fost inspector general, la Ministerul Instrucțiunii Publice din România interbelică, pentru tot ceea...

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Reteta zilei 17 Iunie 2023, 23:31

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei

Am încheiat o zi lungă şi toridă chiar în centrul Capitalei. Adică la kilometrul 0 (ori undeva foarte pe-aproape), şi aveam...

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Reteta zilei 04 Iunie 2023, 00:55

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor

Sarmale de Rusalii - o rețetă de ținut minte! În Duminica Rusaliilor, creştinii se ospătau cu bucate alese, mergând într-un...

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Reteta zilei 25 Mai 2023, 00:44

Tarta de pește pentru ziua de Ispas

La 25 mai anul acesta, creştinii sărbătoresc Înălţarea Domnului, ultimul eveniment important în ciclul de ritualuri pascale....

Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Păstrăvi pe pat de roșii
Reteta zilei 07 Mai 2023, 21:20

Păstrăvi pe pat de roșii

Ce loc să fie mai prielnic unei discuții prietenești decăt bucatăria!? Câtă vreme se face cafeaua, poți să vorbești despre...

Păstrăvi pe pat de roșii
Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Reteta zilei 28 Aprilie 2023, 00:50

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”

Rețeta de pește care urmează poate fi gătită în oricare zi a anului. Dar acum, parcă, se potrivește mai bine ca oricând!...

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România