Ascultă Radio Antena Satelor Live

Păstrăv afumat, ca-n ținutul Neamtului

O vizită în "ținutul păstrăvilor", la Bicaz, nu se putea încheia fără câteva sugestii despre cum se poate afuma peștele.

Păstrăv afumat, ca-n ținutul Neamtului

14 Ianuarie 2020, 14:17

Mi-ar fi plăcut să știu cum îi plăcea Majestății Sale Regele Carol I (care avea, prin aceste locuri, o păstrăvarie) sa i se pregateasca frumusetea de "hrapitor de apa dulce".

Dar cum nu s-a pastrat vreo marturie in acest sens, ma multumesc cu retetele adunate de la pastravaria de la Potoci, ori de pe la hanurile pe unde se zvoneste ca ar fi poposit ba Hogas, ba Sadoveanu…
Pregatit in harzob de cetina ori in afumatoare, pestele e delicios, iar retetele vi le voi da si domniilor voastre, pe rand, care cum le-o fi timpul. Acum, iat-o pe cea a lui "badia Ion" din "Cheatra" – adicatelea din Piatra Neamt - "megiesul" nostru dintr-o zi geroasa de sambata, care ne-a imbiat cu un pastrav afumat.
"Ai grija sa fie pestele proaspat", isi incepe "lectia de bucatarit". "Nu-i indeparta solzii, ca doar pielea nu se mananca. Dar curata-l pe dinauntru si scoate-i branhiile. Apoi, agata-l in carlig. Da-l cu sare pe dinauntru si, drept condimente, foloseste enibahar.
Pentru «camera de fum» pregateste cetina de brad, verde, proaspata, sa se simta dupa aia si-n gustul pestelui padurea. Asaz-o in tava de jos, iar deasupra pune 20 de centimetri de rumegus umed, sa arda incet. Caldura in camera de fum nu trebuie sa depaseasca 50-70 grade Celsius (la inceput mai rece), pentru ca pastravul sa traga toata aroma fumului in carne. Dupa o zi la fum, adauga lemne mai uscate, ca sa se ridice temperatura si sa se reduca fumul.
Acum, pastravul o sa inceapa sa «asude», si nu-i bine sa-i curga sucul in foc, asa ca pune sub el o tavita, sa se adune zeama. Dupa inca o zi, pastravul e gata si de uscat, si de afumat, iar tot ce mai ai de facut e sa-ti inviti prietenii la masa".
Acestea fiind spuse, ne-am pus si noi dinaintea mesei (de brad), asteptand sa ni se aduca bucatele si-o tuica de prune. Sa nu ne mai pese de gerul de-afara, ci numai de povestile care ne-nconjoara, aromind a bucatarie moldava…

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Reteta zilei 20 Iunie 2023, 22:46

Tartă cu mere, lămâie și mereng

Dacă aveți în curte un măr dulce, din cele care au fructul zemos pe la Sân Petru, atunci e timpul să vă gândiți să pregătiți...

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Reteta zilei 19 Iunie 2023, 22:50

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu

Maria general Dobrescu a fost inspector general, la Ministerul Instrucțiunii Publice din România interbelică, pentru tot ceea...

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Reteta zilei 17 Iunie 2023, 23:31

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei

Am încheiat o zi lungă şi toridă chiar în centrul Capitalei. Adică la kilometrul 0 (ori undeva foarte pe-aproape), şi aveam...

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Reteta zilei 04 Iunie 2023, 00:55

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor

Sarmale de Rusalii - o rețetă de ținut minte! În Duminica Rusaliilor, creştinii se ospătau cu bucate alese, mergând într-un...

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Reteta zilei 25 Mai 2023, 00:44

Tarta de pește pentru ziua de Ispas

La 25 mai anul acesta, creştinii sărbătoresc Înălţarea Domnului, ultimul eveniment important în ciclul de ritualuri pascale....

Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Păstrăvi pe pat de roșii
Reteta zilei 07 Mai 2023, 21:20

Păstrăvi pe pat de roșii

Ce loc să fie mai prielnic unei discuții prietenești decăt bucatăria!? Câtă vreme se face cafeaua, poți să vorbești despre...

Păstrăvi pe pat de roșii
Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Reteta zilei 28 Aprilie 2023, 00:50

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”

Rețeta de pește care urmează poate fi gătită în oricare zi a anului. Dar acum, parcă, se potrivește mai bine ca oricând!...

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România