Ascultă Radio Antena Satelor Live

Păstrăv afumat, ca-n ținutul Neamtului

O vizită în "ținutul păstrăvilor", la Bicaz, nu se putea încheia fără câteva sugestii despre cum se poate afuma peștele.

Păstrăv afumat, ca-n ținutul Neamtului

14 Ianuarie 2020, 14:17

Mi-ar fi plăcut să știu cum îi plăcea Majestății Sale Regele Carol I (care avea, prin aceste locuri, o păstrăvarie) sa i se pregateasca frumusetea de "hrapitor de apa dulce".

Dar cum nu s-a pastrat vreo marturie in acest sens, ma multumesc cu retetele adunate de la pastravaria de la Potoci, ori de pe la hanurile pe unde se zvoneste ca ar fi poposit ba Hogas, ba Sadoveanu…
Pregatit in harzob de cetina ori in afumatoare, pestele e delicios, iar retetele vi le voi da si domniilor voastre, pe rand, care cum le-o fi timpul. Acum, iat-o pe cea a lui "badia Ion" din "Cheatra" – adicatelea din Piatra Neamt - "megiesul" nostru dintr-o zi geroasa de sambata, care ne-a imbiat cu un pastrav afumat.
"Ai grija sa fie pestele proaspat", isi incepe "lectia de bucatarit". "Nu-i indeparta solzii, ca doar pielea nu se mananca. Dar curata-l pe dinauntru si scoate-i branhiile. Apoi, agata-l in carlig. Da-l cu sare pe dinauntru si, drept condimente, foloseste enibahar.
Pentru «camera de fum» pregateste cetina de brad, verde, proaspata, sa se simta dupa aia si-n gustul pestelui padurea. Asaz-o in tava de jos, iar deasupra pune 20 de centimetri de rumegus umed, sa arda incet. Caldura in camera de fum nu trebuie sa depaseasca 50-70 grade Celsius (la inceput mai rece), pentru ca pastravul sa traga toata aroma fumului in carne. Dupa o zi la fum, adauga lemne mai uscate, ca sa se ridice temperatura si sa se reduca fumul.
Acum, pastravul o sa inceapa sa «asude», si nu-i bine sa-i curga sucul in foc, asa ca pune sub el o tavita, sa se adune zeama. Dupa inca o zi, pastravul e gata si de uscat, si de afumat, iar tot ce mai ai de facut e sa-ti inviti prietenii la masa".
Acestea fiind spuse, ne-am pus si noi dinaintea mesei (de brad), asteptand sa ni se aduca bucatele si-o tuica de prune. Sa nu ne mai pese de gerul de-afara, ci numai de povestile care ne-nconjoara, aromind a bucatarie moldava…

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă
Rețeta zilei - Borș de pește
Reteta zilei 29 Noiembrie 2023, 21:00

Rețeta zilei - Borș de pește

A început de aproape două săptămâni postul Crăciunului și mâine credincioșii au parte de cea de a doua dezlegare la pește,...

Rețeta zilei - Borș de pește
Rețeta zilei - Crochete de carne
Reteta zilei 26 Noiembrie 2023, 20:40

Rețeta zilei - Crochete de carne

Pregătite din carne slabă - de pasăre sau de vită - aceste crochete pot fi aduse pe masă atât ca antreu, cât și ca fel...

Rețeta zilei - Crochete de carne