„Păstrăvii Doamnei mele” (rețeta lui Constantin Bacalbașa)
Mi-am legat câțiva ani fin viață de efortul de a retipări, la trei sferturi de veac de la prima apariție, cartea de bucate a unui gurmand de geniu: jurnalistul, scriitorul și... omul politic Constantin Bacalbașa.

25 Februarie 2020, 15:23
Iar de atunci, ori de câte ori prilejul mi se ivește, mă întorc în universul lui savuros.
Recitesc acum una dintre reţetele Ecaterinei Bacalbaşa.
"Păstrăvii Doamnei mele". Începe cu un cuvânt mai "crud": "omori". Dar după aceea, reţeta curge ceva mai blând, mai puţin "belicos": "... cureţi şi aşezi păstrăvii într-o cratiţă, îi sărezi şi îi piperezi. În altă cratiţă, pentru 5 păstrăvi mărişori, tai în fire subţiri două cepe, o jumătate de morcov şi o răsură de ţelină. Mai pui peste aceste legume 60 g de unt şi un pahar cu apă. Timp de o jumătate de oră, să fiarbă legumele, domol, cu capacul pus. Peste peşte, până îl acoperi, torni jumătate vin alb, care să nu fie dulce, şi jumătate apă; pui peste peşte o foaie de dafin şi pătrunjel; acoperi cratiţa şi o pui la cuptor, stropind peştele, din când în când. Scoţi peştii pe farfuria de dat la masă, scazi lichidul cu o treime, adaugi 60 g de unt cu o linguriţă de făină. Torni sosul peste peşte şi serveşti alături cartofi fierţi.".
Vrednică femeie, Ecaterina Bacalbaşa! Şi, oricât ne-ar plăcea legenda cum că ar fi fost bucătăreasa preferată a Reginei Maria, documentele (de istorie mică) ale Casei Regale o contrazic. Pentru că, se ştie, vreme de 30 de ani, la Casa Regală bucătarul favorit a fost neamţul H. Edner, adus de regină de la Coburg, şi, în general, erau preferaţi bucătari germani, chiar dacă reţetarul folosit era cel francez. Nu putem însă să-i negăm Ecaterinei calităţile de doamnă a casei, bună administratoră şi, cu siguranţă - ne-o arată şi această carte pe care am adnotat-o copios - o bucătăreasă pricepută şi o muză... delicioasă pentru Constantin Bacalbaşa. O ediție complet nouă a apărut chiar în aceste zile, la Editura GastroArt, sub titlul „Rețete interbelice”.
Un text de Simona Lazăr
Foto: Pixabay