Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pește pe orez, pentru Sâmbăta morților

Sâmbetele sunt, în biserica ortodoxă, menite pomenirii celor duși din lume. La fel se întâmplă și în satele din Oltenia sudică, așezate de-a lungului marelui fluviu.

Pește pe orez, pentru Sâmbăta  morților

21 Februarie 2020, 22:22

Femeile pregătesc colacii de Dumnezeu și coliva. Dar, din această pomană nu va lipsi niciodată peştele pe orez - peştele, el însuşi un mare simbol biblic. Despre acest obicei am luat ştire în călătoria noastră prin Lunca Dunării, de la Perişor la Maglavit şi îndărăt, parcurgând un spaţiu de două ori miraculos: o dată datorită prezenţei marelui fluviu, de care veşnic a fost legată existenţa oamenilor de aici - fluviul însemnând viaţă şi moarte deopotrivă -; şi a doua oară pentru că acesta este locul unde Dumnezeu a ales să păşească pe pământ, la milenii distanţă după ce i se arătase lui Moise. În contextul acesta de mare încărcătură spirituală, obiceiul legat de pomana din lunea Paştelui şi-a întărit semnificaţiile. Pe lângă ritual, însă, eu mi-am dorit să aflu şi reţeta. Şi mi s-a oferit una, culeasă de la Bechet de Antoaneta Nadu. Pentru a pregăti acest preparat ritualic, ai nevoie de un kilogram de peşte - crap, caras, ştiucă sau somn -, patru cepe mari, doi morcovi, 250 g de orez, pastă de tomate, mărar, sare (după gust), o ceaşcă mare de ulei. "Se căleşte ceapa, tocată mărunt, şi morcovii, daţi prin răzătoare. Se pune orezul spălat în câteva ape. Se adaugă o ceaşcă de pastă de tomate şi mărarul, tocat bine. Se adaugă sare şi piper după gust. Compoziţia se pune într-un vas de lut (ghivici) şi se adaugă o jumătate de litru de apă. Se aşază peştele peste această compoziţie şi se bagă într-un cuptor bine încins. Se urmăreşte şi, când apa seacă, se mai adaugă apă, astfel încât orezul, la sfârşit, să fie moale. După ce s-a rumenit peştele şi orezul este bine fiert, se scoate de la cuptor. Se serveşte o bucată de peşte cu două linguri de orez".

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Reteta zilei 20 Iunie 2023, 22:46

Tartă cu mere, lămâie și mereng

Dacă aveți în curte un măr dulce, din cele care au fructul zemos pe la Sân Petru, atunci e timpul să vă gândiți să pregătiți...

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Reteta zilei 19 Iunie 2023, 22:50

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu

Maria general Dobrescu a fost inspector general, la Ministerul Instrucțiunii Publice din România interbelică, pentru tot ceea...

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Reteta zilei 17 Iunie 2023, 23:31

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei

Am încheiat o zi lungă şi toridă chiar în centrul Capitalei. Adică la kilometrul 0 (ori undeva foarte pe-aproape), şi aveam...

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Reteta zilei 04 Iunie 2023, 00:55

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor

Sarmale de Rusalii - o rețetă de ținut minte! În Duminica Rusaliilor, creştinii se ospătau cu bucate alese, mergând într-un...

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Reteta zilei 25 Mai 2023, 00:44

Tarta de pește pentru ziua de Ispas

La 25 mai anul acesta, creştinii sărbătoresc Înălţarea Domnului, ultimul eveniment important în ciclul de ritualuri pascale....

Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Păstrăvi pe pat de roșii
Reteta zilei 07 Mai 2023, 21:20

Păstrăvi pe pat de roșii

Ce loc să fie mai prielnic unei discuții prietenești decăt bucatăria!? Câtă vreme se face cafeaua, poți să vorbești despre...

Păstrăvi pe pat de roșii
Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Reteta zilei 28 Aprilie 2023, 00:50

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”

Rețeta de pește care urmează poate fi gătită în oricare zi a anului. Dar acum, parcă, se potrivește mai bine ca oricând!...

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România