Ascultă Radio Antena Satelor Live

Plăcinta pe piatră (rețetă din Țara Moților)

Mult îmi mai place să vântur țara, în căutare de suflete bune și de rețete gustoase! Și tare mă încântă, când ajung în țara Moților, să muşc zdravăn din plăcinta gătită pe lespede, povestind de unde vine vorba "piatră-n casă".

Plăcinta pe piatră (rețetă din Țara Moților)

25 Februarie 2020, 22:23

Cu opt ani în urmă, cam pe vremea asta, cu puține zile înainte de a se stinge din viață, Radu Anton Roman a fost invitat în Apuseni, printre moți, la Gârda de Sus, la o întâlnire a satului, unde a fost pus - cum altfel? - în fruntea bucatelor! Tare îl mai încânta să muște zdravăn din plăcinta gătită pe lespede, moțească, povestind tuturor, cu plăcere nespusă, de unde vine vorba "piatră-n casă".

"Piatra de plăcinte", zicea el, "se dădea cândva de zestre, în Apuseni și în părțile silvanice dintre Beclean și câmpia bihoreană. Nici o fată nu se mărita fără lespedea ei (de aici vine expresia «a da piatra din casă»), nici o căruță nu pleca la Târgul de Fete de la Găina fără cratița ei ruptă din stâncă".

De la socăcițele din Gârda de Sus am aflat și eu, acum vreo trei ani, cum se face plăcinta pe piatră (ori pe lespede). "Se face un aluat ca de pâine, din făină, sare, apă și drojdie și se lasă la dospit. Apoi se întind foi mai subțiri, care se ung cu brânză (dulce sau sărată) și se strâng, adunându-se în așa fel încât plăcinta să aibă o formă plată. Se coc pe lespede de piatră fierbinte, pe amândouă părțile. Păcinta se unge, fierbinte, cu unt și smântână și se aduce la masă." și tot ele mi-au spus despre celebrul "poroniu" al Apusenilor.

Se pregătește un aluat fraged din două căni de făină, două căni de untură și smântână, două gălbenușuri, o jumătate de cană de zahăr farin, arome. Se amestecă făina cu unsoarea (untura sau untul) și smântâna, se adaugă gălbenușurile frecate cu zahărul, apoi aromele. Se lasă la rece o oră, după care se întinde o foaie de mărimea tăvii. Se păstrează o parte din aluat. Foaia se înțeapă puțin cu furculița, apoi se dă la cuptor până se rumenesc. Se scoate și se pune deasupra umplutura dorită: dulceață de fructe de pădure sau brânză dulce cu ou, zahăr și arome sau umplutură de budincă. Din aluatul rămas, din care se fac fâșii lungi și subțiri, se realizează un grilaj ce se așază deasupra. Se dă din nou la cuptor.

Un text de Simona Lazăr

Sursa: Pixabay

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Reteta zilei 20 Iunie 2023, 22:46

Tartă cu mere, lămâie și mereng

Dacă aveți în curte un măr dulce, din cele care au fructul zemos pe la Sân Petru, atunci e timpul să vă gândiți să pregătiți...

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Reteta zilei 19 Iunie 2023, 22:50

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu

Maria general Dobrescu a fost inspector general, la Ministerul Instrucțiunii Publice din România interbelică, pentru tot ceea...

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Reteta zilei 17 Iunie 2023, 23:31

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei

Am încheiat o zi lungă şi toridă chiar în centrul Capitalei. Adică la kilometrul 0 (ori undeva foarte pe-aproape), şi aveam...

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Reteta zilei 04 Iunie 2023, 00:55

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor

Sarmale de Rusalii - o rețetă de ținut minte! În Duminica Rusaliilor, creştinii se ospătau cu bucate alese, mergând într-un...

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Reteta zilei 25 Mai 2023, 00:44

Tarta de pește pentru ziua de Ispas

La 25 mai anul acesta, creştinii sărbătoresc Înălţarea Domnului, ultimul eveniment important în ciclul de ritualuri pascale....

Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Păstrăvi pe pat de roșii
Reteta zilei 07 Mai 2023, 21:20

Păstrăvi pe pat de roșii

Ce loc să fie mai prielnic unei discuții prietenești decăt bucatăria!? Câtă vreme se face cafeaua, poți să vorbești despre...

Păstrăvi pe pat de roșii
Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Reteta zilei 28 Aprilie 2023, 00:50

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”

Rețeta de pește care urmează poate fi gătită în oricare zi a anului. Dar acum, parcă, se potrivește mai bine ca oricând!...

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România