Ascultă Radio Antena Satelor Live

Prăjitura cu bulion a Sorinei (rețetă ardelenească)

De gustibus non discutabant! Dar... "Bogat amestec mai e si Transilvania!", tine sa sublinieze direct din prefata cartii ei de bucate ("Prajiturile ardelenesti" - Editura Compania) doamna Sorina Tibacov.

Prăjitura cu bulion a Sorinei (rețetă ardelenească)

03 Februarie 2020, 14:57

Aproape o Europa in miniatura, caci din Banat si pana-n Maramures s-au tot pus laolalta romani, maghiari, sasi, svabi, sarbi, evrei, ucraineni si mai cati altii or fi fost si-or mai fi inca. Luptand pentru identitate, ei au pastrat-o cu mandrie. In schimb, in ceea ce priveste prajiturile...

Umbland dupa retete prin case de romani, germani sau maghiari, pictorita Sorina Tibacov a constatat ca nimeni nu mai stie ce origine are un desert sau altul si de la cine a aflat secretele scrise in "carnetel".

Si-atunci iti dai bine seama ca toate "prajiturile ardelenesti" iti fac, invariabil, ochi dulci. Fa-le si tu lor! Sau... macar gusta aceasta delicata Prajitura cu bulion!

Ai trebuință de: pentru foi: 800 g faina, 300 ml ulei, 300 ml suc de rosii, 300 g zahar praf, un plic praf de copt.

Pentru crema: o jumatate litru lapte, 60 g faina, 200 g zahar pudra, doua linguri zeama de lamaie, 250 g unt. Apoi o jumatate de borcan cu dulceata acrisoara.

Cum se prepară: Se face un aluat care se framanta bine, se lasa o ora la rece si se imparte in patru parti. Se coc patru foi pe dosul tavii, la foc potrivit. Se lasa sa se raceasca. Pentru crema, faina se desface in lapte rece, apoi se fierbe la foc mic pana se ingroasa. Inainte de a o lua de pe foc se adauga zaharul, amestecand continuu. Se lasa la racit si apoi se adauga zeama de lamaie si untul frecat spuma. Cu crema se umple prima si ultima foaie, iar la mijloc se unge cu dulceata acrisoara. Se glazureaza cu ciocolata.

- rețetă aflată de Simona Lazăr de la ceramista Sorina Țibacov din Alba Iulia

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă
Rețeta zilei - Borș de pește
Reteta zilei 29 Noiembrie 2023, 21:00

Rețeta zilei - Borș de pește

A început de aproape două săptămâni postul Crăciunului și mâine credincioșii au parte de cea de a doua dezlegare la pește,...

Rețeta zilei - Borș de pește
Rețeta zilei - Crochete de carne
Reteta zilei 26 Noiembrie 2023, 20:40

Rețeta zilei - Crochete de carne

Pregătite din carne slabă - de pasăre sau de vită - aceste crochete pot fi aduse pe masă atât ca antreu, cât și ca fel...

Rețeta zilei - Crochete de carne