Ascultă Radio Antena Satelor Live

Prăjitura cu bulion a Sorinei (rețetă ardelenească)

De gustibus non discutabant! Dar... "Bogat amestec mai e si Transilvania!", tine sa sublinieze direct din prefata cartii ei de bucate ("Prajiturile ardelenesti" - Editura Compania) doamna Sorina Tibacov.

Prăjitura cu bulion a Sorinei (rețetă ardelenească)

03 Februarie 2020, 14:57

Aproape o Europa in miniatura, caci din Banat si pana-n Maramures s-au tot pus laolalta romani, maghiari, sasi, svabi, sarbi, evrei, ucraineni si mai cati altii or fi fost si-or mai fi inca. Luptand pentru identitate, ei au pastrat-o cu mandrie. In schimb, in ceea ce priveste prajiturile...

Umbland dupa retete prin case de romani, germani sau maghiari, pictorita Sorina Tibacov a constatat ca nimeni nu mai stie ce origine are un desert sau altul si de la cine a aflat secretele scrise in "carnetel".

Si-atunci iti dai bine seama ca toate "prajiturile ardelenesti" iti fac, invariabil, ochi dulci. Fa-le si tu lor! Sau... macar gusta aceasta delicata Prajitura cu bulion!

Ai trebuință de: pentru foi: 800 g faina, 300 ml ulei, 300 ml suc de rosii, 300 g zahar praf, un plic praf de copt.

Pentru crema: o jumatate litru lapte, 60 g faina, 200 g zahar pudra, doua linguri zeama de lamaie, 250 g unt. Apoi o jumatate de borcan cu dulceata acrisoara.

Cum se prepară: Se face un aluat care se framanta bine, se lasa o ora la rece si se imparte in patru parti. Se coc patru foi pe dosul tavii, la foc potrivit. Se lasa sa se raceasca. Pentru crema, faina se desface in lapte rece, apoi se fierbe la foc mic pana se ingroasa. Inainte de a o lua de pe foc se adauga zaharul, amestecand continuu. Se lasa la racit si apoi se adauga zeama de lamaie si untul frecat spuma. Cu crema se umple prima si ultima foaie, iar la mijloc se unge cu dulceata acrisoara. Se glazureaza cu ciocolata.

- rețetă aflată de Simona Lazăr de la ceramista Sorina Țibacov din Alba Iulia

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Reteta zilei 20 Iunie 2023, 22:46

Tartă cu mere, lămâie și mereng

Dacă aveți în curte un măr dulce, din cele care au fructul zemos pe la Sân Petru, atunci e timpul să vă gândiți să pregătiți...

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Reteta zilei 19 Iunie 2023, 22:50

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu

Maria general Dobrescu a fost inspector general, la Ministerul Instrucțiunii Publice din România interbelică, pentru tot ceea...

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Reteta zilei 17 Iunie 2023, 23:31

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei

Am încheiat o zi lungă şi toridă chiar în centrul Capitalei. Adică la kilometrul 0 (ori undeva foarte pe-aproape), şi aveam...

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Reteta zilei 04 Iunie 2023, 00:55

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor

Sarmale de Rusalii - o rețetă de ținut minte! În Duminica Rusaliilor, creştinii se ospătau cu bucate alese, mergând într-un...

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Reteta zilei 25 Mai 2023, 00:44

Tarta de pește pentru ziua de Ispas

La 25 mai anul acesta, creştinii sărbătoresc Înălţarea Domnului, ultimul eveniment important în ciclul de ritualuri pascale....

Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Păstrăvi pe pat de roșii
Reteta zilei 07 Mai 2023, 21:20

Păstrăvi pe pat de roșii

Ce loc să fie mai prielnic unei discuții prietenești decăt bucatăria!? Câtă vreme se face cafeaua, poți să vorbești despre...

Păstrăvi pe pat de roșii
Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Reteta zilei 28 Aprilie 2023, 00:50

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”

Rețeta de pește care urmează poate fi gătită în oricare zi a anului. Dar acum, parcă, se potrivește mai bine ca oricând!...

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România