Ascultă Radio Antena Satelor Live

Puiul dietetic - rețetă din copilărie

„Fără îndoială, dintre toate legumele de pe lume, cel mai bun e... puiul. Și n-ai nevoie de nimica să faci din el cea mai gustoasă mâncare!” Vorba asta o spunea râzând o mătușă dintr-un sat de pe Valea Bistriței cu apele aurii.

Puiul dietetic - rețetă din copilărie

10 Ianuarie 2020, 09:52

Și in vremea asta "omul ei", pe prispa, radea manzeste, rasucindu-si o tigara. "He, he! Stie «fumeia» mea ce stie. Ca i s-a dus vestea in sapte sate catu-i de nazdravana. D-apoi, nu ramaneti la masa? Ca amus tocmai ce-i gata felul ist de bucate si o sa-mi dati dreptate de-ti manca..." La asa invitatie, nu poti sa zici "nu". Umblam de ceva vreme pe drumurile acelea, din manastire in manastire, tot cu ochii la icoanele facatoare de minuni, si nici nu indrazniseram sa gandim barem la de-ale gurii. Si cum la scurta vreme pe langa masa din tinda se adunasera toti ai casei, fiecare venind cu cate ceva in mana - care cu strachini de cas, care cu usturoi, cu mamaliga, cu carafa de vin, cu farfurii si furculite si cu tot ce mai era nevoie - masa se umplu si lumea se aseza dimprejurul ei. In mijlocul mesei numai, un loc ramasese gol. Acolo puse tusa platoul cu trei pui rumeniti de iti era mai mare dragul sa ii privesti.

"Fumeia" se intinse sa puna in farfurie celui mai mic dintre nepoti, un pusti zglobiu si numai carlionti de aur. Si, spre surpriza mea, in dreapta, ca si in stanga, tinea... cate o furculita. Nici un cutit, nimic care sa taie. Doar doua furculite, care... desprinsera cat ai clipi o jumatate din pieptul unui pui si il asezara dinaintea pruncului nerabdator. Si tot asa, cu cele doua furculite, aripi, picioare, piept si spete se desprinsera si ajunsera in farfuriile mesenilor. Si n-avea sa fie aceasta prima uimire.

Carnea era frageda si se topea in gura. Oasele alunecau singure in farfurie, iar gustul... gustul puiului nu stiu cu ce as fi putut sa il compar.

Cum bine va inchipuiti, am cerut reteta. Nimic mai simplu.

Puiul, curatat pe dinauntru si pe dinafara, fusese pus - fara absolut nici un condiment, fara sare macar - intr-un vas mai adanc si acoperit pe trei sferturi cu apa. Asa, fusese pus in cuptor. Din cand in cand, tusa il scosese si il rasturnase pe partea cealalta. O data, si inca o data, pana ce toata apa scazuse si puiul se rumenise.

Din volumul „Rețete românești de peste an” de SIMONA LAZĂR

Vezi și Piftie de porc

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Reteta zilei 20 Iunie 2023, 22:46

Tartă cu mere, lămâie și mereng

Dacă aveți în curte un măr dulce, din cele care au fructul zemos pe la Sân Petru, atunci e timpul să vă gândiți să pregătiți...

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Reteta zilei 19 Iunie 2023, 22:50

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu

Maria general Dobrescu a fost inspector general, la Ministerul Instrucțiunii Publice din România interbelică, pentru tot ceea...

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Reteta zilei 17 Iunie 2023, 23:31

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei

Am încheiat o zi lungă şi toridă chiar în centrul Capitalei. Adică la kilometrul 0 (ori undeva foarte pe-aproape), şi aveam...

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Reteta zilei 04 Iunie 2023, 00:55

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor

Sarmale de Rusalii - o rețetă de ținut minte! În Duminica Rusaliilor, creştinii se ospătau cu bucate alese, mergând într-un...

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Reteta zilei 25 Mai 2023, 00:44

Tarta de pește pentru ziua de Ispas

La 25 mai anul acesta, creştinii sărbătoresc Înălţarea Domnului, ultimul eveniment important în ciclul de ritualuri pascale....

Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Păstrăvi pe pat de roșii
Reteta zilei 07 Mai 2023, 21:20

Păstrăvi pe pat de roșii

Ce loc să fie mai prielnic unei discuții prietenești decăt bucatăria!? Câtă vreme se face cafeaua, poți să vorbești despre...

Păstrăvi pe pat de roșii
Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Reteta zilei 28 Aprilie 2023, 00:50

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”

Rețeta de pește care urmează poate fi gătită în oricare zi a anului. Dar acum, parcă, se potrivește mai bine ca oricând!...

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România