Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ruladă de porc cu carne tocată

Știu că aș putea spune orice poveste despre acest fel de mâncare – și m-ați crede, căci prea multe ați auzit de la mine și s-au adeverit.

Ruladă de porc cu carne tocată

31 Ianuarie 2020, 10:54

Aș putea, bunăoară, să vă zic că această mâncare e numai bune în zilele de post (las' că acu' Postul Crăciunului de multă vreme-i dus, iar Postul Paștelui încă nu a început!). Și vreun țăran hâtru (poate chiar din Moldovioara mea) o să vă spună că dreptu-i așa, că doar carnea de porc e cea mai bună legumă! Dar adevărul e că rețeta o știu de la mama, dar nu știu de unde mama o știa, cert este doar că nu de la mama ei. E-un fel de mâncare mai „orășenesc”, pe care cred că-l pregăteau mai toate colegele „de la muncă” ale mamei. Și oleacă de legătură cu legumele are, căci pe lângă carnea tocată, umplutura are și legume din plin.
Dar să nu vă mai țin mult și să vă zic rețeta!

Ruladă de porc cu carne tocată

Trebuință ai de: un kilogram mușchi de porc, 500 g carne de porc tocată, două fire de praz, 3 morcovi, 3 ouă, două cepe roșii, 600 g cartofi, 100 ml smântână, o lingură cu muștar cu boabe, o linguriță cu cimbru, o legătură de pătrunjel, 200 ml ulei de floarea soarelui, sare, piper.

Carnea de porc tocată se amestecă cu cimbrul, sare și piper după gust, ouăle, smântâna și muștarul. Se adaugă ceapa curățată de foi și tocată, jumătate din praz tocat și se amestecă bine până se omogenizează. Mușchiul de porc se crestează în așa fel încât să se obțină o foaie, se unge cu ulei, se condimentează și se așează pe un tocător. Se unge cu umplutură, se rulează și se leagă cu o sfoară ca să nu se desfacă la copt sau să iasă compoziția. Se așează într-o tavă adâncă, se toarnă o cană cu apă și se introduce în cuptorul încins. Se coace la foc mediu până devine aurie și poate fi pătrunsă cu o furculiță, eventual mai adăugând apă ca să nu se ardă carnea.
Cartofii se curăță de coajă și se fierb, se amestecă cu morcovii fierți feliați și prazul rămas călit în puțin ulei. Se presară totul cu pătrunjel tocat și se servește imediat.

Text: Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2023, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2023, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 13 Aprilie 2023, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Borș cu fasole albă (rețetă de post)
Reteta zilei 11 Aprilie 2023, 22:09

Borș cu fasole albă (rețetă de post)

În Postul Mare al Paștilor, creștinii se învrednicesc să se abțina de la consumarea anumitor alimente, precum carnea, ouăle,...

Borș cu fasole albă (rețetă de post)
Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)
Reteta zilei 10 Aprilie 2023, 07:31

Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)

A șaptea etapă din Postul Paștilor, Săptămâna Mare, ar putea fi la fel de bine numită și Săptămâna Neagră, pentru că este –...

Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)
„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii
Reteta zilei 09 Aprilie 2023, 04:34

„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii

Pentru că sunt Floriile și e dezlegare la pește, nu avem cum trece peste această zi fără o rețetă la temă. Azi, anume pentru...

„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii
Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)
Reteta zilei 07 Aprilie 2023, 04:33

Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)

Retete romanesti de post! Știu bine că asta vreți să aflați de la mine! Și-am brodit rubrica de astăzi tocmai pe acest gând:...

Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)