Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sarmale cu fasole albă

E minunat, aproape magic, cum o bucată de lemn prinde formă și har prin intermediul unor gesturi firești, ce poate nu au, prin mecanica lor, nimic diferit față de altele.

Sarmale cu fasole albă

17 Ianuarie 2020, 14:05

Și totuși, mâinile meșterului popular Vasile Moldoveanu din Moreni creează nu doar obiecte decorative sau functionale, ce se pot regasi in bucatariile sau odaile oricarei case, ci si unele rituale, datorita puterii protectoare si caracterului simbolic pe care il au.
Atunci cand migaleste la o sararita sau la o lada de zestre, mesterul Vasile Moldoveanu respecta vechile simboluri populare. Sararita, cel mai adesea, e ornamentata cu cristalul de sare, simbolul norocului, iar pe capac este desenata calea ratacita. Ladita de zestre a fetei sarace are ca simbol turita, o planta asemanatoare scaietelui, caci, nu-i asa?, “saracia se tine de om ca scaiul”. Fata de conditie medie are o lada de zestre impodobita, in mod echilibrat, cu simbolurile soarelui si al lunii, pe cand cea a fetei bogate este caracterizata de un desen antropomorf care are o coronita – puterea, bogatia.
Tot intr-o lada de zestre pune fata de maritat si retetele mostenite de la mama, de la bunica. Asa cum e si aceasta reteta de...Sarmale cu fasole alba


Ai trebuinta de 300 g fasole alba, o varza mica (murata), un ardei, o ceapa, doi morcovi, 100 g orez, o cana de suc de rosii, o lingura de pasta de rosii, o ramura de cimbru, o legatura mica de marar, piper, sare, o foaie de dafin.
Fasolea se curata de pleava, se spala si se pune la inmuiat intr-un vas cu apa rece de seara pana dimineata. A doua zi se schimba in alta apa rece si se pune la fiert. Dupa ce da doua-trei clocote, se schimba din nou, de data asta in apa rece, si se pune sa fiarba pana incep boabele sa se inmoaie. Se aleg frunzele de varza pentru sarmale si se tin in apa rece, sa se desareze putin. Ardeiul se spala si se taie cubulete, ceapa se toaca marunt, iar morcovii se dau pe razatoare. Se pune intr-o tigaie o lingura de ulei si se calesc in ea toate legumele, se adauga apoi orezul si 50 ml de apa si se inabusa putin. Se da cratita deoparte, sa se raceasca. intre timp s-a scurs si fasolea si a fost lasata sa se raceasca. Se amesteca orezul cu fasolea, cu pasta de tomate, cimbrul tocat marunt sau macinat, mararul tocat, precum si cu sare si piper dupa gust. Se fac sarmale infasurate in foaie de varza. Cotorul verzei si foile ramase se toaca si se pun pe fundul oalei, se asaza apoi sarmalele, se toarna deasupra sucul de rosii si apa cat sa le cuprinda. Se pun si foile de dafin, rupte in bucati mai mici. Se acopera vasul si se fierbe la foc mic o ora si jumatate.

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Reteta zilei 20 Iunie 2023, 22:46

Tartă cu mere, lămâie și mereng

Dacă aveți în curte un măr dulce, din cele care au fructul zemos pe la Sân Petru, atunci e timpul să vă gândiți să pregătiți...

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Reteta zilei 19 Iunie 2023, 22:50

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu

Maria general Dobrescu a fost inspector general, la Ministerul Instrucțiunii Publice din România interbelică, pentru tot ceea...

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Reteta zilei 17 Iunie 2023, 23:31

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei

Am încheiat o zi lungă şi toridă chiar în centrul Capitalei. Adică la kilometrul 0 (ori undeva foarte pe-aproape), şi aveam...

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Reteta zilei 04 Iunie 2023, 00:55

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor

Sarmale de Rusalii - o rețetă de ținut minte! În Duminica Rusaliilor, creştinii se ospătau cu bucate alese, mergând într-un...

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Reteta zilei 25 Mai 2023, 00:44

Tarta de pește pentru ziua de Ispas

La 25 mai anul acesta, creştinii sărbătoresc Înălţarea Domnului, ultimul eveniment important în ciclul de ritualuri pascale....

Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Păstrăvi pe pat de roșii
Reteta zilei 07 Mai 2023, 21:20

Păstrăvi pe pat de roșii

Ce loc să fie mai prielnic unei discuții prietenești decăt bucatăria!? Câtă vreme se face cafeaua, poți să vorbești despre...

Păstrăvi pe pat de roșii
Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Reteta zilei 28 Aprilie 2023, 00:50

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”

Rețeta de pește care urmează poate fi gătită în oricare zi a anului. Dar acum, parcă, se potrivește mai bine ca oricând!...

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România