Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sarmale cu păsat - rețeta bunicii

Unii or să-mi spună că prea târziu am venit iarna asta cu rețeta de sarmale. Că, dumnealor, le-au făcut demult. Ba chiar le-au și mâncat! Pai… tocmai asta e ideea: sarmalele de Anul Nou s-au gătat, dar cum se-apropie Sfântul Ion, e rost de făcut altele.

Sarmale cu păsat - rețeta bunicii

02 Ianuarie 2020, 11:11

Așa că, dragilor, puneți mâna pe creion și notati-o pe-aceasta, ca să le pregătiți după rețeta cea gustoasă a moldovencelor!
Nu cred să mai fi mâncat altundeva celebrele sarmale cu păsat ale bunicii. (păsatul - ori crupele de păpușoi - sunt boabe de porumb zdrobite. Asta pentru cine nu știe). Și a fost nevoie de ceva eforturi reportericești ca să dau de rețeta cea veche, pe care n-o știe mai nimeni, azi, în sat.
Acum, că am aflat-o, s-o împărtășesc cu dumneavoastră!

Sarmale cu păsat - rețeta

Întâi, iei vreo cinci cepe potrivite, le tai mărunt și le călești în untură, numai până ce vezi că prind o frumoasă culoare aurie. Adaugi din borcanul ținut în beci patru ori cinci linguri cu jumări și le lași câteva minute în fierbințeala unturii.
Păsatul - un sfert de kil, să zicem - îl speli în apa rece și-l pui pe foc, cu apă cât să acopere crupele. Când vezi că s-au umflat și au absorbit apa, le pui într-o strachină mai mare, adăugându-le sare, piper macinat, două-trei liguri cu bulion sau o jumătate de pahar cu suc de roșii un pic mai gros, jumările și ceapa prăjite, o legătură de pătrunjel verde și una de mărar, tocate bine, puțin cimbru, un ou (vara ori la începutul toamnei, frunzele de viță, abia culese din perdeaua de vie ce împrejmuia casa, bunica le opărea cu puțin bors, timp în care mie tare-mi placea să văd cum își schimbă frunza culoarea…; iarna le scotea din „pachetele” cu sare, puse la păstrare în beci, și le desăra cu apă călduță).
Pe câte o frunza cu viță-de-vie pui o lingură de umplutură într-un capăt (ori cât ți se pare că e nevoie, de e frunza mai mare ori mai mică), o rulezi, o potrivești la capete să nu se desfacă, și tot așa până gătești și foile, și umplutura. Se pun sarmalele astea la fiert într-o cratiță, între frunze de viță, turnând deasupra un sos mai subțirel făcut din apă, vin, untdelemn, bulion, sare și cimbru. Iar la masă se aduc cu smântână groasă și un pahar cu vin de butuc, așa, cam cum se face la țară, mai roșu ori mai alb, cum a fost să fie strugurele din vie.

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă
Rețeta zilei - Borș de pește
Reteta zilei 29 Noiembrie 2023, 21:00

Rețeta zilei - Borș de pește

A început de aproape două săptămâni postul Crăciunului și mâine credincioșii au parte de cea de a doua dezlegare la pește,...

Rețeta zilei - Borș de pește
Rețeta zilei - Crochete de carne
Reteta zilei 26 Noiembrie 2023, 20:40

Rețeta zilei - Crochete de carne

Pregătite din carne slabă - de pasăre sau de vită - aceste crochete pot fi aduse pe masă atât ca antreu, cât și ca fel...

Rețeta zilei - Crochete de carne