Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sarmale cu păsat - rețeta bunicii

Unii or să-mi spună că prea târziu am venit iarna asta cu rețeta de sarmale. Că, dumnealor, le-au făcut demult. Ba chiar le-au și mâncat! Pai… tocmai asta e ideea: sarmalele de Anul Nou s-au gătat, dar cum se-apropie Sfântul Ion, e rost de făcut altele.

Sarmale cu păsat - rețeta bunicii

02 Ianuarie 2020, 11:11

Așa că, dragilor, puneți mâna pe creion și notati-o pe-aceasta, ca să le pregătiți după rețeta cea gustoasă a moldovencelor!
Nu cred să mai fi mâncat altundeva celebrele sarmale cu păsat ale bunicii. (păsatul - ori crupele de păpușoi - sunt boabe de porumb zdrobite. Asta pentru cine nu știe). Și a fost nevoie de ceva eforturi reportericești ca să dau de rețeta cea veche, pe care n-o știe mai nimeni, azi, în sat.
Acum, că am aflat-o, s-o împărtășesc cu dumneavoastră!

Sarmale cu păsat - rețeta

Întâi, iei vreo cinci cepe potrivite, le tai mărunt și le călești în untură, numai până ce vezi că prind o frumoasă culoare aurie. Adaugi din borcanul ținut în beci patru ori cinci linguri cu jumări și le lași câteva minute în fierbințeala unturii.
Păsatul - un sfert de kil, să zicem - îl speli în apa rece și-l pui pe foc, cu apă cât să acopere crupele. Când vezi că s-au umflat și au absorbit apa, le pui într-o strachină mai mare, adăugându-le sare, piper macinat, două-trei liguri cu bulion sau o jumătate de pahar cu suc de roșii un pic mai gros, jumările și ceapa prăjite, o legătură de pătrunjel verde și una de mărar, tocate bine, puțin cimbru, un ou (vara ori la începutul toamnei, frunzele de viță, abia culese din perdeaua de vie ce împrejmuia casa, bunica le opărea cu puțin bors, timp în care mie tare-mi placea să văd cum își schimbă frunza culoarea…; iarna le scotea din „pachetele” cu sare, puse la păstrare în beci, și le desăra cu apă călduță).
Pe câte o frunza cu viță-de-vie pui o lingură de umplutură într-un capăt (ori cât ți se pare că e nevoie, de e frunza mai mare ori mai mică), o rulezi, o potrivești la capete să nu se desfacă, și tot așa până gătești și foile, și umplutura. Se pun sarmalele astea la fiert într-o cratiță, între frunze de viță, turnând deasupra un sos mai subțirel făcut din apă, vin, untdelemn, bulion, sare și cimbru. Iar la masă se aduc cu smântână groasă și un pahar cu vin de butuc, așa, cam cum se face la țară, mai roșu ori mai alb, cum a fost să fie strugurele din vie.

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Reteta zilei 20 Iunie 2023, 22:46

Tartă cu mere, lămâie și mereng

Dacă aveți în curte un măr dulce, din cele care au fructul zemos pe la Sân Petru, atunci e timpul să vă gândiți să pregătiți...

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Reteta zilei 19 Iunie 2023, 22:50

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu

Maria general Dobrescu a fost inspector general, la Ministerul Instrucțiunii Publice din România interbelică, pentru tot ceea...

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Reteta zilei 17 Iunie 2023, 23:31

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei

Am încheiat o zi lungă şi toridă chiar în centrul Capitalei. Adică la kilometrul 0 (ori undeva foarte pe-aproape), şi aveam...

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Reteta zilei 04 Iunie 2023, 00:55

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor

Sarmale de Rusalii - o rețetă de ținut minte! În Duminica Rusaliilor, creştinii se ospătau cu bucate alese, mergând într-un...

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Reteta zilei 25 Mai 2023, 00:44

Tarta de pește pentru ziua de Ispas

La 25 mai anul acesta, creştinii sărbătoresc Înălţarea Domnului, ultimul eveniment important în ciclul de ritualuri pascale....

Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Păstrăvi pe pat de roșii
Reteta zilei 07 Mai 2023, 21:20

Păstrăvi pe pat de roșii

Ce loc să fie mai prielnic unei discuții prietenești decăt bucatăria!? Câtă vreme se face cafeaua, poți să vorbești despre...

Păstrăvi pe pat de roșii
Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Reteta zilei 28 Aprilie 2023, 00:50

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”

Rețeta de pește care urmează poate fi gătită în oricare zi a anului. Dar acum, parcă, se potrivește mai bine ca oricând!...

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România