Ascultă Radio Antena Satelor Live

Știucă umplută (rețeta în varianta mănăstirească)

Marea dificultate pe care o întâmpină comunitățile iudaice din România este numărul tot mai restrâns al membrilor ei. Și, oricât ar fi de riguros păstrate tabuurile și tradițiile alimentare ale acestei etnii, nu este deloc ușor să transmiți mai departe rețetele "cele adevărate".

Știucă umplută (rețeta în varianta mănăstirească)

08 Ianuarie 2020, 10:04

De gefilte fish (peste umplut), de ciolent (fiertura de fasole si carne, pregatita la foc mocnit, in vase de lut, la cuptor), de hremzli (un fel de turte pregatite din faina de pasca), latkes (clatite cu cartofi, care se mananca de obicei de Hanuka), ori sufganioturi (gogosi cu tot felul de umpluturi, care aromeaza mesele de Sabat).

E surprinzator, dar parca mai usor erau de impartasit retetele pe vremuri, cand nu putine au fost gospodinele (romance, ori sasoaice) care au insistat pe langa vecinele lor evreice sa le dea cutare sau cutare reteta. Am scris candva povestea Coanei Preotese (originara din Basarabia), care invatase cum se pregateste cea mai buna "stiuca umpluta" de la una dintre vecinele sale, membra a comunitatii evreiesti din Chisinau. E drept, asta se intampla pe la 1940.

Dar sa nu mai lungesc vorba si sa va dau reteta, care a glisat usor din registrul mozaic in cel crestin, caci am invatat a o face la Manastirea Sfanta Elena de la Mare.

Ai trebuință de: o știucă de mărime potrivită, doi morcovi, două cepe, două ouă, o legătură de pătrunjel, suc de roșii, sare, piper, foi de dafin, ulei.

Cum procedezi:

Știuca se curăță, se taie la gât, se eviscerează și se spală. Se scoae pielea și se îndepărtează carnea de pe oase. Se dă carnea prin mașină, iar morcovul și ceapa pe răzătoare. Se călesc în ulei și apă, se amestecă și se răcesc. Se adaugă ouăle, pătrunjelul, sarea, piperul și puțin suc de roșii. Se umple pielea cu această compoziție și se coase. Se pregătește o tavă cu ulei, suc de roșii, foi de dafin, sare și piper. Știuca se înțeapă puțin și se pune în tavă. Sosul se completează cu apă până la nivelul știucii. Se rumenește în cuptor și se servește rece, ca aperitiv.

(rețetă culeasă de la Mănăstirea „Sfânta Elena de la Mare”, Costinești, Constanța)

- din volumul „Rețete de Paști”, Simona Lazăr și Simona Chiriac, Editura Jurnalul, 2007

Foto: Pixabay

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Reteta zilei 20 Iunie 2023, 22:46

Tartă cu mere, lămâie și mereng

Dacă aveți în curte un măr dulce, din cele care au fructul zemos pe la Sân Petru, atunci e timpul să vă gândiți să pregătiți...

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Reteta zilei 19 Iunie 2023, 22:50

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu

Maria general Dobrescu a fost inspector general, la Ministerul Instrucțiunii Publice din România interbelică, pentru tot ceea...

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Reteta zilei 17 Iunie 2023, 23:31

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei

Am încheiat o zi lungă şi toridă chiar în centrul Capitalei. Adică la kilometrul 0 (ori undeva foarte pe-aproape), şi aveam...

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Reteta zilei 04 Iunie 2023, 00:55

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor

Sarmale de Rusalii - o rețetă de ținut minte! În Duminica Rusaliilor, creştinii se ospătau cu bucate alese, mergând într-un...

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Reteta zilei 25 Mai 2023, 00:44

Tarta de pește pentru ziua de Ispas

La 25 mai anul acesta, creştinii sărbătoresc Înălţarea Domnului, ultimul eveniment important în ciclul de ritualuri pascale....

Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Păstrăvi pe pat de roșii
Reteta zilei 07 Mai 2023, 21:20

Păstrăvi pe pat de roșii

Ce loc să fie mai prielnic unei discuții prietenești decăt bucatăria!? Câtă vreme se face cafeaua, poți să vorbești despre...

Păstrăvi pe pat de roșii
Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Reteta zilei 28 Aprilie 2023, 00:50

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”

Rețeta de pește care urmează poate fi gătită în oricare zi a anului. Dar acum, parcă, se potrivește mai bine ca oricând!...

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România