Știucă umplută (rețeta în varianta mănăstirească)
Marea dificultate pe care o întâmpină comunitățile iudaice din România este numărul tot mai restrâns al membrilor ei. Și, oricât ar fi de riguros păstrate tabuurile și tradițiile alimentare ale acestei etnii, nu este deloc ușor să transmiți mai departe rețetele "cele adevărate".

08 Ianuarie 2020, 10:04
De gefilte fish (peste umplut), de ciolent (fiertura de fasole si carne, pregatita la foc mocnit, in vase de lut, la cuptor), de hremzli (un fel de turte pregatite din faina de pasca), latkes (clatite cu cartofi, care se mananca de obicei de Hanuka), ori sufganioturi (gogosi cu tot felul de umpluturi, care aromeaza mesele de Sabat).
E surprinzator, dar parca mai usor erau de impartasit retetele pe vremuri, cand nu putine au fost gospodinele (romance, ori sasoaice) care au insistat pe langa vecinele lor evreice sa le dea cutare sau cutare reteta. Am scris candva povestea Coanei Preotese (originara din Basarabia), care invatase cum se pregateste cea mai buna "stiuca umpluta" de la una dintre vecinele sale, membra a comunitatii evreiesti din Chisinau. E drept, asta se intampla pe la 1940.
Dar sa nu mai lungesc vorba si sa va dau reteta, care a glisat usor din registrul mozaic in cel crestin, caci am invatat a o face la Manastirea Sfanta Elena de la Mare.
Ai trebuință de: o știucă de mărime potrivită, doi morcovi, două cepe, două ouă, o legătură de pătrunjel, suc de roșii, sare, piper, foi de dafin, ulei.
Cum procedezi:
Știuca se curăță, se taie la gât, se eviscerează și se spală. Se scoae pielea și se îndepărtează carnea de pe oase. Se dă carnea prin mașină, iar morcovul și ceapa pe răzătoare. Se călesc în ulei și apă, se amestecă și se răcesc. Se adaugă ouăle, pătrunjelul, sarea, piperul și puțin suc de roșii. Se umple pielea cu această compoziție și se coase. Se pregătește o tavă cu ulei, suc de roșii, foi de dafin, sare și piper. Știuca se înțeapă puțin și se pune în tavă. Sosul se completează cu apă până la nivelul știucii. Se rumenește în cuptor și se servește rece, ca aperitiv.
(rețetă culeasă de la Mănăstirea „Sfânta Elena de la Mare”, Costinești, Constanța)
- din volumul „Rețete de Paști”, Simona Lazăr și Simona Chiriac, Editura Jurnalul, 2007
Foto: Pixabay