Supă de vită cu „pernițe”
La Prejmer încaă se mai păstrează rețetele de odinioară. Mâncăruri pe plită, din ingrediente aflate la îndemână în grădina din spatele casei, din care se înfruptă toti cei care trec pragul caselor prejmărene.

05 Ianuarie 2020, 10:17
Maria Comanelea, gospodina careia i s-a dus vestea in tot satul, ştie a pregati retete meşteşugite, delicioase şi mereu surprinzatoare. in zilele cand se strange toata familia la masa, Maria Comanelea pregateşte un meniu pe cinste. O supa sanatoasa de vita, la care are grija sa puna "pernite", aşa cum faceau şi saşii, nu cu multa vreme in urma.
Din rasolul de vita (folosit la prepararea supei) se face felul doi, o friptura servita alaturi de o garnitura din paste fainoase şi sos dulce de vişine, mere sau agrişe, in adevarata traditie saseasca. Pentru ca trebuie sa zicem asta: desi o buna parte a sasilor a plecat din sat – care inainte de 1989, care imediat dupa aceea – retetele acestei vrednice comunitati nu au parasit cuhniile vechi, fiind duse mai departe de comunitatea romaneasca de aici, deopotriva cu traditiile locului.
Dupa reteta aflata de la Maria Comanelea gatim si noi azi Supa de vită cu pernite.
In mod normal, taiteii se fac in casa, iar cu cat este foaia mai subtire se pun in doua (jumatate) şi se taie cu o ruleta speciala cu zimtişori. Se fac aşa nişte pernite care se prajesc in ulei sau unt incins. Sunt foarte faine şi foarte bune. Nici paste pe de-a-ntregul, nici crutoane, in sensul pe care-l dam indeobste cuvantului, acestea se pun in supa de carne, pentru a-i da savoare si consistenta.
Fie se pun intr-un bol separat, fie in momentul in care se aduce castronul cu supa se aşaza deasupra. Acestea dau un gust deosebit supei. Supa se pregateste din carne de vita, care se scoate apoi si se face rasol, dupa cum am mai spus. Avantajul acestui tip de gateala este ca economisesti timp si ingrediente, folosind aceeasi bucata de carne pentru doua feluri de mâncare.
Un text de Simona Lazăr
Foto: Pixabay