Ascultă Radio Antena Satelor Live

Supă de vită cu „pernițe”

La Prejmer încaă se mai păstrează rețetele de odinioară. Mâncăruri pe plită, din ingrediente aflate la îndemână în grădina din spatele casei, din care se înfruptă toti cei care trec pragul caselor prejmărene.

Supă de vită cu „pernițe”

05 Ianuarie 2020, 10:17

Maria Comanelea, gospodina careia i s-a dus vestea in tot satul, ştie a pregati retete meşteşugite, delicioase şi mereu surprinzatoare. in zilele cand se strange toata familia la masa, Maria Comanelea pregateşte un meniu pe cinste. O supa sanatoasa de vita, la care are grija sa puna "pernite", aşa cum faceau şi saşii, nu cu multa vreme in urma.

Din rasolul de vita (folosit la prepararea supei) se face felul doi, o friptura servita alaturi de o garnitura din paste fainoase şi sos dulce de vişine, mere sau agrişe, in adevarata traditie saseasca. Pentru ca trebuie sa zicem asta: desi o buna parte a sasilor a plecat din sat – care inainte de 1989, care imediat dupa aceea – retetele acestei vrednice comunitati nu au parasit cuhniile vechi, fiind duse mai departe de comunitatea romaneasca de aici, deopotriva cu traditiile locului.

Dupa reteta aflata de la Maria Comanelea gatim si noi azi Supa de vită cu pernite.

In mod normal, taiteii se fac in casa, iar cu cat este foaia mai subtire se pun in doua (jumatate) şi se taie cu o ruleta speciala cu zimtişori. Se fac aşa nişte pernite care se prajesc in ulei sau unt incins. Sunt foarte faine şi foarte bune. Nici paste pe de-a-ntregul, nici crutoane, in sensul pe care-l dam indeobste cuvantului, acestea se pun in supa de carne, pentru a-i da savoare si consistenta.

Fie se pun intr-un bol separat, fie in momentul in care se aduce castronul cu supa se aşaza deasupra. Acestea dau un gust deosebit supei. Supa se pregateste din carne de vita, care se scoate apoi si se face rasol, dupa cum am mai spus. Avantajul acestui tip de gateala este ca economisesti timp si ingrediente, folosind aceeasi bucata de carne pentru doua feluri de mâncare.

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Reteta zilei 20 Iunie 2023, 22:46

Tartă cu mere, lămâie și mereng

Dacă aveți în curte un măr dulce, din cele care au fructul zemos pe la Sân Petru, atunci e timpul să vă gândiți să pregătiți...

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Reteta zilei 19 Iunie 2023, 22:50

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu

Maria general Dobrescu a fost inspector general, la Ministerul Instrucțiunii Publice din România interbelică, pentru tot ceea...

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Reteta zilei 17 Iunie 2023, 23:31

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei

Am încheiat o zi lungă şi toridă chiar în centrul Capitalei. Adică la kilometrul 0 (ori undeva foarte pe-aproape), şi aveam...

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Reteta zilei 04 Iunie 2023, 00:55

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor

Sarmale de Rusalii - o rețetă de ținut minte! În Duminica Rusaliilor, creştinii se ospătau cu bucate alese, mergând într-un...

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Reteta zilei 25 Mai 2023, 00:44

Tarta de pește pentru ziua de Ispas

La 25 mai anul acesta, creştinii sărbătoresc Înălţarea Domnului, ultimul eveniment important în ciclul de ritualuri pascale....

Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Păstrăvi pe pat de roșii
Reteta zilei 07 Mai 2023, 21:20

Păstrăvi pe pat de roșii

Ce loc să fie mai prielnic unei discuții prietenești decăt bucatăria!? Câtă vreme se face cafeaua, poți să vorbești despre...

Păstrăvi pe pat de roșii
Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Reteta zilei 28 Aprilie 2023, 00:50

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”

Rețeta de pește care urmează poate fi gătită în oricare zi a anului. Dar acum, parcă, se potrivește mai bine ca oricând!...

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România