Ascultă Radio Antena Satelor Live

Supă gospodărească - rețeta lui Constantin Bacalbașa

La începutul secolului XX și în special în perioada interbelică, bucătăria românească era în pas cu tendinţele europene, preparatele tradiţionale autohtone coexistând cu cele franţuzesti, spaniole, italiene, germane sau slave.

Supă gospodărească - rețeta lui Constantin Bacalbașa

20 Mai 2020, 21:37

Iar toata aceasta combinaţie naucitoare de ingrediente si gusturi micsora vazand cu ochii distanţa dintre o Romanie aflata in spaţiul balcanic si o alta gata sa accepte rafinamentul si luxul unei gastronomii occidentale, despre care s-a vorbit si care s-a gustat copios.

Constantin Bacalbasa - al carui nume consoneaza cu cel al sfantului sarbatorit azi, un fin cunoscator al vremurilor sale, face o radiografie a universului culinar romanesc, surprinzand pentru curiosul cititor modern, reţete si tehnici de preparare mai vechi sau mai noi, neaose sau imprumutate. Capitolul despre supe (la aceasta categorie sunt incluse nu doar supele, ci si ciorbele, borsurile sau consomeurile) face clar distincţia intre "zestrea culinara" romaneasca si cea straina. Multe dintre reţetele tradiţionale romanesti prezente in volumul "Dictatura gastronomica" au disparut insa de ceva timp din reţetarul gospodinelor, astfel incat chiar si numai simpla lecturare a acestora reprezinta o reintregire a peisajului gastronomic interbelic. În 2009, reeditam la Editura Cartex, într-o ediție copios adnotată, această carte-monument. Recent, am readus în atenția iubitorilor cărților de bucate rețetele lui Constantin Bacalbașa, în volumul „Rețete interbelice”, publicat la editura GastroArt și pe care v-o recomand.
Iata și rețeta pe care v-o propun azi, adunata in cartea sa de jurnalistul mancau:

Supă gospodărească - rețeta

Taie marunt: 125 g de morcovi, 120 g de napi, 50 g de praz, 25 g de ceapa, 50 g de varza. Sa se topeasca 100 g de unt. in alta parte vei fi fiert 200 g de fasole alba, muiata din ajun; umple legumele cu doi litri si jumatate din apa in care a fiert fasolea. Sa fiarba o ora si jumatate, pe colţul masinii. Leaga cu 200 g de smantana dubla si 80 g de unt. În momentul servirii, adaugi fasolea si patrunjel sau asmaţui tocat.

Un text de SIMONA LAZĂR

Foto: Pixabay

Reteta zilei 07 Mai 2023, 21:20

Păstrăvi pe pat de roșii

Ce loc să fie mai prielnic unei discuții prietenești decăt bucatăria!? Câtă vreme se face cafeaua, poți să vorbești despre...

Păstrăvi pe pat de roșii
Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Reteta zilei 28 Aprilie 2023, 00:50

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”

Rețeta de pește care urmează poate fi gătită în oricare zi a anului. Dar acum, parcă, se potrivește mai bine ca oricând!...

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2023, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2023, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 13 Aprilie 2023, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Borș cu fasole albă (rețetă de post)
Reteta zilei 11 Aprilie 2023, 22:09

Borș cu fasole albă (rețetă de post)

În Postul Mare al Paștilor, creștinii se învrednicesc să se abțina de la consumarea anumitor alimente, precum carnea, ouăle,...

Borș cu fasole albă (rețetă de post)
Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)
Reteta zilei 10 Aprilie 2023, 07:31

Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)

A șaptea etapă din Postul Paștilor, Săptămâna Mare, ar putea fi la fel de bine numită și Săptămâna Neagră, pentru că este –...

Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)