Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tocana vegetariană a lui Bacalbașa

În introducerea la celebra sa carte de bucate "Dictatura gastronomică", jurnalistul, memorialistul şi scriitorul Constantin Bacalbaşa nota: "Sunt cunoscute trei feluri de regimuri: cel vegetarian, cel vegetalo-cărnos sau regimul alimentaţiei naturale şi regimul cărnos.

Tocana vegetariană a lui Bacalbașa

11 Ianuarie 2020, 14:35

Cel dintâi este recomandat exclusiv bolnavilor, niciodată nu va fi pus intr-o carte de bucătărie. Insuficienţele lui sunt cunoscute. El răpeşte organismului elemente indispensabile şi slăbeşte unele organe. Nu putem recomanda acest regim oamenilor sănătoşi".
N-o să incercăm in această aceasta dimineata sa aducem argumente vegetarienilor şi vegetarianismului. Nici... contraargumente. Mai ales că Bacalbaşa insuşi scria mai departe: "Regimul cărnos este şi el o extremă periculoasă. Să nu-l urmăm". Si nici nu vom face greseala de a suprapune vegetarianismul peste… indicatiile postului, cel de asemenea lipsit de proteina animala in meniu...
Fiecare işi va alege dieta, după criterii care pot fi culturale, medicale sau chiar religioase, după interese personale sau de grup. Noi vă propunem un univers care merită explorat. Vegetarianismul este deja, de două secole şi mai bine, o mişcare mondială importantă, care nu are numai o componentă gastronomică.
Pentru a servi insă scopului nostru chiar cu "instrumentarul" lui Bacalbaşa, "antivegetarianul", vă propun o reţetă de "Tocana vegetariana", aşa cum ne-o indica el in cartea citată:
"Intr-o cratiţă acoperită pune pe foc un kilogram de pătlăgele roşii tăiate in bucăţi, precum şi un căţel de usturoi, cimbru, foaie de dafin şi pătrunjel. In unt proaspăt rumeneşte şase carote, şase napi, 125 g ciuperci şi căteva arpagicuri. Intr-o cratiţă de pămănt pune 250 g fasole albă, deasupra pune legumele rumenite, un buchet garnit (pătrunjel, cimbru, foaie de dafin), zeamă de pătlăgele roşii, sare şi piper. Acoperă bine cratiţa şi pune, timp de patru ore, la cuptor, domol. Apoi adaugă o jumătate de kilogram de cartofi şi vreo 20 de măsline negre sau verzi. Peste o jumătate de oră serveşti".

Text: Simona Lazăr

Foyo: Pixabay

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2023, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2023, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 13 Aprilie 2023, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Borș cu fasole albă (rețetă de post)
Reteta zilei 11 Aprilie 2023, 22:09

Borș cu fasole albă (rețetă de post)

În Postul Mare al Paștilor, creștinii se învrednicesc să se abțina de la consumarea anumitor alimente, precum carnea, ouăle,...

Borș cu fasole albă (rețetă de post)
Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)
Reteta zilei 10 Aprilie 2023, 07:31

Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)

A șaptea etapă din Postul Paștilor, Săptămâna Mare, ar putea fi la fel de bine numită și Săptămâna Neagră, pentru că este –...

Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)
„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii
Reteta zilei 09 Aprilie 2023, 04:34

„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii

Pentru că sunt Floriile și e dezlegare la pește, nu avem cum trece peste această zi fără o rețetă la temă. Azi, anume pentru...

„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii
Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)
Reteta zilei 07 Aprilie 2023, 04:33

Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)

Retete romanesti de post! Știu bine că asta vreți să aflați de la mine! Și-am brodit rubrica de astăzi tocmai pe acest gând:...

Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)