Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tort de mere - rețetă din copilărie

De mic copil mi-a plăcut zahărul, l-aș fi pus în orice, de la tocănițe la ciorbe drese cu smântână. Rețeta ce urmează am făcut-o măcar o dată la sărbători. E tortul de mere al zilelor de vară și de toamnă.

Tort de mere - rețetă din copilărie

30 Iunie 2020, 05:20

Dar drept e că prima dată îl gătea bunică-mea cu „merele de Sânpetru” - dulci-dulci, de adunau toate viespile pe lângă ele. Dar... e reteta care imbie orice om in bucatarie, fie ca-i mai firav ori mai bine facut, fie ca-i copil «de tata» ori om in «tata firea» trecut prin viata si prin locuri. Nu-i greu, da e tare gustos.
Cum se pregatește prajitura asta minunata?
Din cuibarul zburatoarelor se iau vreo 6 oua, asa, potrivite. Vreo zece linguri de zahar, vreo 4-5 mere frumoase si jumatate de kil de lapte va ajung deocamdata.
Doua linguri de zahar le ardeti intr-o cratita nepretentioasa, de fonta. Pana se topeste minunea dulce a naturii, luati ouale si le bateti cu zahar, nici prea incet, dar nici prea iute, asa, cat sa fie armonie. Dupa ce incepe sa se inchege, puneti laptele, tot cate un pic, si amestecati bine. Cand zaharul s-a topit si incepe a se intinde timid pe tot fundul cratitei, stingeti focul si apucati a invarti oala ca zaharul sa se prelinga si pe margini. Acuma puneti merele taiate felii rotunde, potrivit de groase pe fundul cratitei, apoi amestecul din oua, zahar si lapte si dati-o la cuptor pentru vreo 25 de minute. intre timp, mai luati vreo patru oua, vreo patru linguri de faina, patru de zahar, o lingura de ulei si niste bicarbonat stins cu niste otet.
Din toate astea faceti un aluat cam asa: bateti bine albusurile, asa cat sa poata un copil nazdravan sa tina vasul intors, apoi, intr-alt vas, bateti galbenusurile cu zahar, apoi cerneti faina ca niste nouri albi vara pe cer, puneti bicarbonatul, inchegati bine si mai apoi puneti albusul, amestecand incet, ca o domnisoara suava. Dupa aia scoatem din cuptor cratita si turnam aluatul aista, bagam iarasi in cuptor si asteptam sa se coaca. Cand s-a copt, scoatem oala si intoarcem prajitura pe o farfurie mai maricica. Se lasa la racit in vreo camara ori pe vreo prispa, asta daca va lasa sufletul sa nu gustati inainte sau daca vreun copil strengar nu voieste a vedea daca-i buna ori ba.

Text și rețetă Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Reteta zilei 20 Iunie 2023, 22:46

Tartă cu mere, lămâie și mereng

Dacă aveți în curte un măr dulce, din cele care au fructul zemos pe la Sân Petru, atunci e timpul să vă gândiți să pregătiți...

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Reteta zilei 19 Iunie 2023, 22:50

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu

Maria general Dobrescu a fost inspector general, la Ministerul Instrucțiunii Publice din România interbelică, pentru tot ceea...

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Reteta zilei 17 Iunie 2023, 23:31

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei

Am încheiat o zi lungă şi toridă chiar în centrul Capitalei. Adică la kilometrul 0 (ori undeva foarte pe-aproape), şi aveam...

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Reteta zilei 04 Iunie 2023, 00:55

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor

Sarmale de Rusalii - o rețetă de ținut minte! În Duminica Rusaliilor, creştinii se ospătau cu bucate alese, mergând într-un...

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Reteta zilei 25 Mai 2023, 00:44

Tarta de pește pentru ziua de Ispas

La 25 mai anul acesta, creştinii sărbătoresc Înălţarea Domnului, ultimul eveniment important în ciclul de ritualuri pascale....

Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Păstrăvi pe pat de roșii
Reteta zilei 07 Mai 2023, 21:20

Păstrăvi pe pat de roșii

Ce loc să fie mai prielnic unei discuții prietenești decăt bucatăria!? Câtă vreme se face cafeaua, poți să vorbești despre...

Păstrăvi pe pat de roșii
Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Reteta zilei 28 Aprilie 2023, 00:50

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”

Rețeta de pește care urmează poate fi gătită în oricare zi a anului. Dar acum, parcă, se potrivește mai bine ca oricând!...

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România