Date privind cazurile de infecţie cu coronavirus din România
Grupul de Comunicare Strategică a hotărât ca, de astăzi, să fie transmisă câte o singură comunicare a datelor privind cazurile de infecţie cu coronavirus din România, aceasta va avea loc zilnic, la ora 13:00.

19 Martie 2020, 21:12
Până astăzi, pe teritoriul României au fost confirmate 277 de cazuri de persoane infectate cu COVID -19. Pentru 3.822 de persoane, aflate în carantină instituţionalizată, se fac verificări pentru a depista dacă au contactat coronavirsului. Alte 33.709 persoane se află în izolare la domiciliu şi sub monitorizare medicală.
De la ultima informare de ieri seara au fost întregistrate alte 17 cazuri de noi de îmbolnăvire, astfel: 4 la Suceava, 3 la Bucureşti, 2 la Cluj, 2 la Bistriţa -Năsăud, 2 la Covasna şi câte unul la Iaşi, Dolj, Ilfov şi Constanţa. Cele mai multe cazuri de infecţie cu coronavirus sunt în Bucureşti, Hunedoara, Iaşi, Timiş, Constanţa şi Braşov, iar cele mai puţine, câte un caz, sunt în Botoşani, Satu Mare, Alba şi Sălaj. Sunt 7 judeţe un care nu este niciun caz de infecţie cu coronavirus, printre care se regăsesc Sibiu, Dâmboviţa, Călăraşi, Argeş şi Giurgiu. Dintre 277 de persoane confirmate pozitiv, 25 au fost declarate vindecate şi externate: 16 la Timişoara, 8 la Bucureşti şi unul la Iaşi. Pacienţii nou confirmaţi au vârsta cuprinsă între 19 şi 67 de ani, starea generală de sănătate a pacienţilor este bună, în secţiile de antestezie şi terapie intensivă, în acest moment, sunt internaţi 6 pacienţi, din care unul în stare gravă, la Craiova, este un pacient cu boli preexistente. De asemenea, autorităţile au anunţat că s-a luat decizia de menţinere a preţurilor la medicamente pentru cele care sunt decontate de stat, la nivelul acutal, şi de a nu se face o corecţie. Directorul Departamentului Politica Medicamentului, din cadrul Ministerului Sănătăţii, Lidia Onofrei, explică ce înseamnă acest lucru: „Asigură o predictibilitate că vom avea la acelaşi preţ medicamentele care sunt deja introduse în /.../, inclusiv celelalte, care vor intra în perioada următoare, vor fi calculate la acealşi preţ, ca şi cele existente.”
Totodată, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru, precizează ca la nivelul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi la nivelul Departamentului Politica Medicamentului, din cadrul Ministerului Sănătăţii, s-au înfiinţat două grupuri de lucru, unul de monitorizare a coronavirusului şi celălalt pentru monitorizarea necesarului de medicamente la acest moment.
Nelu Tătaru: „Dacă în urmă cu 3-4 săptămâni discutam de oprirea materiei prime de pe piaţa chineză, sau din India, în acest moment această piaţă este într-un uşor reveriment. Am avut într-o perioadă doar o evaluare a pieţei din India, în care 13 medicamente rămâneau la un stoc de avarie, dar aveam alternative. Rămâne în continuare o problemă la ce ţine de Euthyrox, cea cu metforminul sunt produse care sunt echivalente pe piaţă. La Euthyrox, în acest moment, avem o producţie de 50 de mii de cutii pe lună, dar se fac stocuri la domiciliu, stocul iniţial fiind epuizat foarte repede din farmacii. Chiar acum două zile am vorbit cu o firmă producătoare şi a mai pus pe piaţă încă 28 de mii de cutii.”
Recomandările asociaţilor profesionale ale autorităţilor din România şi a Comisiei Europene este ca protecţia lucrătorilor din domeniul sănătăţii să rămână o prioritate absolută, deoarce aceştia se află în prima linie. De asemenea, tot astăzi, Comisia Europeană a indicat statelor membre în ceea ce priveşte măsurile de depistare, să fie testaţi cu prioritate pacienţii care se află în prezent în spital şi personalul medical, precum şi persoanele în vârstă, care prezintă riscuri medicale.
RADOR
Foto: Pixabay