Ascultă Radio Antena Satelor Live

MApN instalează formaţiunea medicală de nivel ROL 2 la Institutul "Ana Aslan"

Ministerul Apărării Naţionale instalează formaţiunea medicală de nivel ROL 2 la Institutul "Ana Aslan", pe fondul pandemiei cu COVID-19.

MApN instalează formaţiunea medicală de nivel ROL 2 la Institutul "Ana Aslan"

21 Martie 2020, 09:17

Exerciţiile militare de pe teritoriul naţional sunt suspendate şi participarea la cele internaţionale anulate, iar în facilităţi medicale civile şi militare din ţară armata a instalat corturi pentru triajul epidemiologic. Aceasta este, pe scurt, actualitatea militară a săptămânii. Din păcate, totul este legat de această pregătire a ţării pentru marea confruntare cu temutul coronavirus, iar în această pregătire armata a intrat cu arme şi bagaje, cum se spune.

***

Generalul maior Vasile Toader, locţiitorul şefului Statului Major al Apărării: „Începând de ieri s-au demarat lucrările pentru montarea acestui spital de campanie ROL 2, cum îl numim noi, în incinta institutului Naţional de Gerontologie şi Geriatrie "Ana Aslan" de la Otopeni. Primele operaţiuni care se execută în prezent la faţa locului vizează pregătirea terenului pentru montarea containerelor şi a echipamentelor. În paralel se execută şi transportul către locaţia containerelor şi elementelor componente ale spitalului mobil. Ulterior vor fi desfăşurate şi alte activităţi de instalare a tuturor părţilor care compun structura medicală, precum şi campusul de cazare. Intenţia noastră este să montăm aici unul compus de corturi. Totul va fi racordat la utilităţi, vom avea corturi medicale, containere, care cuprind, printre altele, unităţi de triaj, laborator, radiologie, sterilizare, zonă de decontaminare, structura urmând să devină operaţională din punct de vedere administrativ în aproximativ cinci zile de la începerea lucrărilor de instalare, iar din punct de vedere medical, după parcurgerea etapelor de autorizare şi acreditare.”
Am văzut, domnule general, că în continuare, eu îl recunosc, Spartanul zboară în situaţii deosebite.
Vasile Toader: Da, este adevărat, a executat până acum patru misiuni pentru repatrierea cetăţenilor români. Primele transporturi au fost pentru repararea a doie, respectiv şase cetăţeni care au revenit din China şi din Japonia, iar ulterior s-au executat alte două misiuni pentru repatrierea cetăţenilor români din Italia. Au fost repatriaţi 17 români.
Şi am mai văzut, ne-aţi anunţat că armata noastră şi-a anulat participarea la unele exerciţii care erau programate.
Vasile Toader: Da, este adevărat. Conform articolului 7 din decret, am suspendat exerciţiile, am suspendat o parte din activităţile de instruire care ar fi putut interfera cu măsurile luate de autorităţi pentru prevenirea şi combaterea răspândirii COVID şi astfel am anulat o parte din exerciţii, o parte din activităţile de instruire. Ne menţinem, totuşi, concentrarea pe activităţile de instrucţie de bază şi, bineînţeles, pe activităţile cu caracter militar, care se desfăşoară în poligoanele de instrucţie. Aş vrea să profit şi să transmit un mesaj de încredere şi calm. Armata României este în măsură să acţioneze în sprijinul autorităţilor centrale şi locale oricând va fi nevoie. Suntem cu toţii solidari în faţa unei asemenea ameninţări şi vă asigur că ne vom face datoria./ilapadat

În această săptămână, în care totul s-a precipitat, în care s-a decretat starea de urgenţă şi în care instituţiile sistemul naţional de apărare s-au mobilizat, pentru a fi cu toţii pregătiţi în eventualitatea unui val mare de contaminări, armata a acţionat, după cum a spus în interviul anterior generalul Toader, a acţionat şi a început construirea unui spital ROL 2, un spital de campanie în incinta Institutului Naţional de Gerontologie şi Geriatrie "Ana Aslan", acolo unde militarii Batalionului 96 Geniu, din compunerea Brigăzii 10 Geniu, au trecut la acţiune, cu oameni şi mijloacele tehnice, aşa cum s-a întâmplat de atâtea ori în exerciţiile multinaţionale mai recente, în care geniştii noştri au acţionat, dar mai ales în misiunile din Irak şi Afganistan şi, mai ales, în Bosnia, la jumătatea anilor '90, acolo unde geniştii militari români au fost adevăraţi deschizători de drumuri.
Ministerul Apărării Naţionale acţionează, aşadar, la montarea formaţiunii medicale ROL 2, din incinta Institutului "Ana Aslan" de la Otopeni. Aici vor putea fi tratate cazurile uşoare şi medii de infectare cu COVID-19. Urmează montarea containerelor şi echipamentelor, şi racordarea la utilităţi. Formaţiunea medicală ROL 2 este compusă din corturi medicale şi containere, care cuprind, printre altele, unităţi de triaj, laborator, radiologie, sterilizare, zonă de decontaminare. Structura va deveni operaţională din punct de vedere administrativ în aproximativ 5 zile, de la începerea instalări, iar, din punct de vedere medical după autorizare şi acreditare. Funcţionarea acestei structuri medicale este asigurată de Direcţia Medicală, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Carol Davila", Statul Major al Forţelor Terestre, Statul Major al Forţelor Aeriene, Comandamentul Logistic Întrunit şi Comandamentul Comunicaţiilor şi Informaticii.
Silviu Gimiga, comandantul Batalionului 96 Geniu: „Sunt lt. col. Gimiga, comandantul Batalionul 96 Geniu, din cadrul Brigăzii 10 Geniu. Misiunea Batalionului 96 Geniu este de a executa lucrări genistice în folosul autorităţilor publice, în speţă a Spitalului "Ana Aslan", în vederea cazării, asigurării facilităţii pentru eventualii infectaţi cu coronavirus. Pentru Batalionul 96 Geniu această misiune reprezintă o dovadă a calităţilor pe care le-am dovedit pe timpul antrenamentelor, pe timpul instrucţiei desfăşurate zilnic. Militarii prezenţi aici au desfăşurat misiuni în toate teatre de operaţii în ultimii 20 de ani. Astfel de lucrări executăm atât în sprijinul României, cât şi a partenerilor NATO şi cualiţiei Uniunii Europene. Suntem mândri că noi, Batalionul 96 am fost aleşi pentru executarea acestei misiuni. Militarii genişti din România, prin rotaţie anuală, în colaborare cu parteneri din Ucraina, Slovacia, Ungaria, desfăşoară exerciţii de acest fel, în sprijinul populaţiei locale, pentru a limita efectele dezastruoase ale unor calamităţi naturale. Acelaşi lucru, acelaşi timp de misiuni le executăm acum, aici în sprijinul populaţiei României.
Berteşteanu Cristi: Numele meu este Berteşteanu Cristi, sunt comandat grup şi mecanic-conductor volă, la Batalionul 96 Geniu, din Brigada 10 Geniu. Am venit cu forţă de muncă. Suntem pregătiţi oricând pentru orice eveniment. Avem în spatele nostru o experienţă de 15-20 de ani de tot felul de amenajări genistice şi pentru noi când faci cu plăcere nu mai contează nici durata, nici lucru şi ne bucurăm că suntem aici. Noi am primit misiunea ieri, în jurul orei 7:00 dimineaţa. În primă fază am venit cu o echipă de cercetare, am verificat zona, am verificat drumului de acces, am identificat locul şi toate materiale de care avem nevoie, să ducem la bun sfârşit această misiune.
Pătruţă Lucia: Sunt caparol Pătruţă Lucian, mecanic conductor pe utilaj, fac parte din Batalionul 96 Geniu. O misiune mai specială. După cum ştim, toţi trecem printr-o perioadă mai dificilă şi trebuie să dăm dovadă de seriozitate şi să sperăm că, cu ajutorul bunului Dumnezeu, că vom ieşi bine la capăt. Am lăsat acasă dai copii, soţia şi, vă daţi seama, trebuie să ajutăm ţara, că noi ne-am ales meseria asta, şi la bine şi la rău./pvelisar

Său Ciprian: Numele meu este Său Ciprian, sunt şeful Secţiei Apărare CBRN şi protecţie balistică individuală din cadrul Centrului de cercetare ştiinţifică pentru apărare CBRN şi ecologie. Valorificând experienţa noastră anterioară de la nivelul anilor 2014, când am realizat un produs similar, dar cu presiune pozitivă la acel moment, care era destinat asigurării unui mediu curat al răniţilor în cadrul teatrelor de operaţii, deci pentru a le asigura aer curat în medii contaminate de CBRN, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, în martie 2020, la nivelul centrului de cercetare al instituţiei noastre a fost iniţiat un proiect pe plan intern prin care ne-am propus să găsim o soluţie tehnică prin care să putem asigura transportul şi izolara personalului contaminat sau supect de a fi contaminat cu agenţi biologici. Acest produs, principala lui funcţiune este asigurarea unei presiuni negative în interiorul incintei la o valoare de minus 25 de pascali, astfel încât virusurile sau bacteriile sau agenţii biologici din interiorul ei să nu poată contamina mediul exterior. Acest produs are trei elemente mari componente, vorbim de un cadrul metalic, un cadru suport care să asigure susţinerea unui pacient cu o greutate de până la 150 de kilograme, bineînţeles în configuraţie completă a produsului, în cadru individual. Al doilea element major îl constituie incinta de protecţie propriu-zisă, care asigura acea prsiune negativă în interior de minus 25 pascali şi acest sistem de filtro-ventilaţie. Introducerea pacientului se face prin rabatarea capacului izoletei. În interior este prevăzut cu un sistem de ancorare şi fixare a pacientului la transport, precum şi cu o pătură buretoasă care să-i asigure un anumit confort pe timpul transportului. Izoleta este deschisă, pacientul este introdus în izoletă, se închide fermoarul etanş al acesteia.
Colonel Epure Gabriel, şeful Centrului de cercetare ştiinţifică pentru apărare CBRN şi ecologie: Noi avem preocupări mai vechi în acest domeniu, încă de când a fost epidemia cu Ebola. Noi am pus la punct prototipul şi modele experimentale pentru un sistem tip izoletă şi pentru un sistem de transport al bolnavilor de Ebola. În acelaşi timp am luat în studiu diferite soluţii de decontaminare pentru astfel de cazuri şi iată că este nevoie de produsele noastre. Deocamdată aici avem izoleta. Să-şi păstreze calmul, dar să nu trateze cu superficialitate problema.

***

Institutului Cantacuzino care, se ştie, pe vremuri a fost unul dintre cele mai faimoase institute medicale, în prima linie a combaterii gripei prin vaccinurile care se produceau acolo. De câţiva ani institutul a fost preluat de armată, a fost reorganizat, retehnologizat şi se speră ca în cel mai scurt timp să se producă din nou vaccinuri eficiente împotriva bolilor.

Florin Oancea, comandantul Institutului Cantacuzino: Institutul Cantacuzino este pregătit 100%, starea de operativitate este de 100% pentru testarea în masă a persoanelor suspecte de infecţie cu SARS-COV 2, aşa cum se numeşte virusul. Dar asta trebuie să înţelegem, diferenţa dintre bola care este COVID-19 şi virusul SARS-COV 2, care a împânzit întreaga lume. Cantacuzino poate să sprijine autorităţile locale, atât Ministerul Sănătăţii, cât şi direcţiile de sănătate publică, în diagnosticarea infecţiei cu SARS-COV 2.
Cam cât le ia specialiştilor de la Institutul Cantacuzino să facă aceste teste?
Florin Oancea: Capacitatea Institutului cantacuzino este de a procesa în jur de 250 de probe pe zi. Au fost şi zile când poate s-a lucrat 24 din 24 şi am ajuns poate spre 350 de probe pe zi. Însă, pentru a nu risca contaminarea personalului, pentru a nu risca rezultatul unui test, Catacuzino poate în momentul acesta 250 de probe pe zi.

Aţi spus un lucru foarte important: pentru a nu risca contaminarea personalului. Cum îi protejaţi pe oameni?
Florin Oancea: Proceduri de preluare a probelor, de prelucrare a acestora. Testarea nu e un lucru foarte simplu; şi eu a trebuit să-l înţeleg. Am ajuns comandant, am încercat să înţeleg fenomenul. Nu este simplu, dar ne-am bazat pe experienţa oamenilor din Cantacuzino. Să nu uităm că acest institut este un institut de referinţă pentru gripă, unde şi acolo mânuirea probelor şi testarea pentru infecţiile cu virus gripal presupună în mare aceleaşi condiţii de prelucrare a probelor.
În ultimele zile am auzit termeni de specialitate care definesc nivelul de clasificare pentru spitalele militare. Ministerul Apărării, să nu uităm, a primit misiunea de a instala un spital rol 2 la Ana Aslan. Ca fost medic-şef al Armatei României, ne puteţi explica deosebirile între aceste niveluri de clasificare pentru spitalele militare, rol 1, 2, 3 şi 4?
Florin Oancea: Trebuie să înţelegem că aceste clasificări, aceste capabilităţi reprezintă cam ce poate să facă o formaţiune medicală. Nu există un design, nu există un model; este ceea ce poate să facă acea capabilitate. Dacă la nivel de rol 1, aflat în sprijinul unor unităţi de nivel batalion, putem să facem doar triajul şi menţinerea funcţiilor vitale, evacuare către formaţiune medicale de nivel 2 sau 3, cum am spus, la nivel de rol 2 apare deja controlul primar al traumei. Acela înseamnă că este o facilitate medicală cu posibilităţi de intervenţii chirurgicale, dar nu intervenţii de tratament, cât mai degrabă de salvare a vieţii, a membrelor, a funcţiilor anumitor organe. Şi mergem mai departe, către formaţiunile medicale de rol 3 şi rol 4, care asigură în mare parte chiar un tratament definitiv al pacienţilor. Trebuie să ne gândim: vorbim despre pacient abia către rolul 2 sau 3; până atunci, la rolul 1, avem răniţi. Aia este o formaţiune medicală unde avem răniţi, acolo ajung răniţii; şi abia pacienţii vin dinspre rol 2, rol 3. Spre exemplu, rolul 3 este de fapt un spital aşa cum îl ştim în viaţa de zi cu zi.
Institutul Cantacuzino a primit invitaţia de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru participarea cu laboratorul naţional de referinţă pentru gripă la procedurile de testare pe COVID-19. Ce înseamnă acest lucru pentru institut, ce înseamnă acest lucru pentru România?
Florin Oancea: Institutul Cantacuzino, prin laboratorul pe care îl are şi fiind un institut de referinţă pentru gripă, într-adevăr, în relaţia cu OMS are acest titlu de laborator de referinţă pentru gripă. În momentul acesta, Cantacuzino se află în proces de dezvoltare, organizare şi acreditare a unui nivel... un alt laborator care să asigure o biosecuritate de nivel 3, care să ne permită izolarea, secvenţierea acestui coronavirus. Chiar dacă nu vom reuşi în timpul acestei pandemii, să reuşim în timpul viitor să cunoaştem ce a lovit. Coronavirusul în sine nu este un virus foarte agresiv, este poate un virus de nivel 2, care necesită o biosecuritate de nivelul doi. Dar acest SARS-CoV2, prin infecţiozitatea lui, prin rata mare de transmitere, şi vedem acum, şi prin patogenitatea lui a fost clasificat ca un virus care necesită o biosecuritate de cel puţin nivel 3. Cantacuzino în momentul ăsta este 2+. Ne-a prins pandemia fix în procesul de acreditare către un laborator de biosecuritate de nivel 3. Adică trebuie să înţelegem că în acel nivel de biolaborator nu riscăm contaminarea propriului personal sau contaminarea populaţiei din zona respectivă. Sunt nişte circuite speciale, sunt nişte proceduri speciale, nişte standardele de operare - ceva de genul "de-acolo nu iese nimic".

***

Colonelul Constantin Spânu, seful Direcţiei Informare şi Relaţii Publice din MApN: De la căşti sterilizate în studioul dumneavoastră, la liniştea din interiorul casei mele undele hertziene ne asigură cel mai steril mediu de comunicare şi cel mai potrivit pentru perioada aceasta.
Aş vrea să vă întreb multe lucruri, nu avem foarte mult timp, mai avem doar cinci minute până la finalul emisiunii, despre celelalte facilităţi pe care armata le-a instalat în ţară, în afară despre cel de la "Ana Aslan", despre care am vorbit de până acum.
Constantin Spânu: Sigur, cifrele sunt importante în această perioadă, să fie cât mai mici în ceea ce priveşte concetăţenii noştri care sunt afectaţi de această pandemie. Însă, este important să înţelegem că armata are un rol de sprijin pentru autorităţile locale, nu doar la nivel central, cât şi la nivel local, şi am acţionat în toată această perioadă pentru îndeplinirea oricărei cerinţe care a venit din partea autorităţilor centrale şi locale şi pentru care am avut soluţii, forţe şi mijloace. Aţi auzit, pentru că noi am comunicat la fel ca toţi colegii din sistemul naţional de apărare, am comunicat cu celeritate ori de câte ori am executat astfel de operaţiuni. Am acţionat, spre exemplu, în unele puncte de trecerea frontierei cu echipe de epidemiologi militari, care au suplimentat echipele atunci când a fost nevoie, la Oraviţa, la Borş, la Calafat, la Porţile de Fier 1 şi 2, mai nou, săptămâna aceasta, în punctul de trecere a fontierei de la Cenad. Am fost prezenţi în aeroporturile din Craiova şi Sibiu, tot cu echipe de epidemiologi militari, care au ajutat la efectuarea triajului epidemiologic. Am instalat corturi militare, care funcţionează ca puncte de triaj înaintate în foarte multe spitale militare şi civile din ţară, sunt peste 20 de localităţi din ţară unde armata a instalat corturi care să ajute medicii în instituirea unui flux separat de triere pentru pacienţii care intră în spitale. Pot să vă dau câteva exemple: pe lângă Bucureşti, Cluj-Napoca, Râmnicu Vâlcea, Roman, Sighişoara, Timişoara, Topliţa, Turda, Mangalia şi multe, multe altele.
Domnule Spânu, aş face un pic altfel. I-aş invita pe toţi cei care ascultă să intre pe site-ul Ministerului Apărării Naţionale, pe acea secţiune platformă media Armed, Armata României media şi aş folosi cele două-trei minute pe care le mai avem să le spunem oamenilor despre aceste fakenews care au circulat săptămâna asta, cu elicopeterele care urmau să arunce substanţe dezinfectante, cu alte lucruri pe care dumneavoastră le-aţi dezminţit şi haideţi să le spunem unde ar trebui să meargă să se informeze corect.
Constantin Spânu: Chiar observam în dimineaţa asta, din reportajele dumneavoastră, mândria colegilor noştri care acţionează în aceste momente, dincolo de preocuparea firească pentru propria protecţie. Şi în acest domeniu, al ştirilor, avem o armă foarte eficientă, propria noastră raţiune. Ne-am confruntat din păcate şi ne confruntăm permanent şi cu foarte multe zvonuri, cu foarte multe ştiri false, pe lângă elicoperele care chipurile, elicopterele militare care chipurile ar fi fost chemate să pulverizeze substanţe dezinfectante peste Bucureşti, au mai fost, dacă vă aduceţi aminte, vinerea trecută, nişte fotografii din trafic cu colegii noştri care se retrăgeau de la un exerciţiu şi se acredita ideea că se închide capitala. Deci, sunt foarte multe astfel de tentative, de tentaţii pe care unii le induc în spaţiul virtual, încercând să ne atragă în astfel de zvonuri. Noi avem o armă foarte, foarte, importantă, pe lângă propria noastră imunitate şi pe lângă măsurile de tip medical pe care le putem lua, raţiunea. Îndemn pe toţi concetăţenii noştri să fim raţionali în acest momente. Măsurile de izolare socială sunt cele mai eficiente în prevenirea răspândirii acestui virus, însă la fel de important este şi raţiunea cu care să tratăm sursele de informare. Autorităţile statului, inclusiv Ministerul Apărării Naţionale, asigură un flux constant de informaţii, din surse oficiale. Deci, acestea sunt sursele pe care trebuie să le avem în vedere atunci când vrem să ştim ce se întâmplă în lupta aceasta contra cronometru pe care o ducem toţi, atât la nivel individual, cât şi la nivel instituţional cu această pandemie.

***

Să spunem că elementul naţional de sprijin Rotaţia 11 este deja în a treia săptămână de misiune. Lucrează cu motoarele în plin. Constantin Mireanu, trimisul special al trustului de presă al Armatei este acolo şi ne invită pe toţi ca săptămâna viitoare să citim "Observatorul militar" şi pe reţelele sociale ale Ministerului Apărării veţi putea citi un articol despre ce înseamnă să fii poliţist militar într-o bază aeriană.

RADOR
Foto: Pixabay

De Ziua Culturii Naţionale a fost lansat documentarul "Eminescu şi Cernăuţii"
Și oamenii mari sunt oameni 14 Ianuarie 2023, 20:51

De Ziua Culturii Naţionale a fost lansat documentarul "Eminescu şi Cernăuţii"

La 173 de ani de la naşterea Luceafărului poeziei româneşti, de Ziua Culturii Naţionale a fost lansat documentarul "Eminescu...

De Ziua Culturii Naţionale a fost lansat documentarul "Eminescu şi Cernăuţii"
Avocat: Legea drepturilor pacienților din România ar trebui revizuită
Și oamenii mari sunt oameni 10 Octombrie 2022, 10:04

Avocat: Legea drepturilor pacienților din România ar trebui revizuită

Legea drepturilor pacienților din România trebuie revizuită pentru a răspunde provocărilor actuale ale sistemului de sănătate.

Avocat: Legea drepturilor pacienților din România ar trebui revizuită
Cum ne poate goli portofelul lipsa educației financiare
Și oamenii mari sunt oameni 28 Septembrie 2022, 10:29

Cum ne poate goli portofelul lipsa educației financiare

Mai mult de jumătate dintre români nu rămân cu bani de la un salariu la altul. Costurile vieții devin pe zi ce trece tot mai...

Cum ne poate goli portofelul lipsa educației financiare
Sfatul avocatului: Ce facem dacă primim facturi mari la utilități?
Și oamenii mari sunt oameni 26 Septembrie 2022, 09:04

Sfatul avocatului: Ce facem dacă primim facturi mari la utilități?

În ultimul timp, tot mai mulți români se plâng că au primit de la furnizori facturi uriașe la curent electric. Este vorba...

Sfatul avocatului: Ce facem dacă primim facturi mari la utilități?
Lumina se va aprinde și în locuințele izolate din Munții Vrancei
Și oamenii mari sunt oameni 23 Septembrie 2022, 09:52

Lumina se va aprinde și în locuințele izolate din Munții Vrancei

Acest lucru este posibil datorită sistemelor fotovoltaice ce vor fi instalate pe casele aflate în zone extrem de izolate,...

Lumina se va aprinde și în locuințele izolate din Munții Vrancei
Analize medicale și ecografii gratuite, destinate oamenilor din mediul rural
Și oamenii mari sunt oameni 22 Septembrie 2022, 09:27

Analize medicale și ecografii gratuite, destinate oamenilor din mediul rural

Caravana de testări medicale gratuite “Nu am făcut destul”, derulată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, va pleca...

Analize medicale și ecografii gratuite, destinate oamenilor din mediul rural
Violența domestică, o problemă socială gravă
Și oamenii mari sunt oameni 19 Septembrie 2022, 13:09

Violența domestică, o problemă socială gravă

În România, violența domestică rămâne o problemă socială gravă care afectează atât viața victimei, cât și a celorlalți membri...

Violența domestică, o problemă socială gravă
Criza energetică pune presiune pe bugetul românilor. Cum putem scădea factura
Și oamenii mari sunt oameni 16 Septembrie 2022, 10:04

Criza energetică pune presiune pe bugetul românilor. Cum putem scădea factura

În ultima perioadă, mulți consumatori se plâng că au primit facturi mari la enregie. Deși autoritățile au anunțat că cei care...

Criza energetică pune presiune pe bugetul românilor. Cum putem scădea factura