Responsabilitatea autorităților trebuie dublată de responsabilitatea fiecăruia dintre noi
Consilierul Prezidențial conf. dr. Diana Loreta Păun atrage atenția că limitarea răspândirii pandemiei depinde și de fiecare dintre noi, de respectarea cu strictețe a măsurilor luate de autorități, pentru că virusul se transmite de la om la om. Măsurile luate de Președinție până acum, precum și cele din perioada următoare, vizează atât criza de sănătate publică, dar și pe cea economică.

16 Aprilie 2020, 16:59
Prioritatea Președintelui României este aceea de a preveni, pe cât posibil, răspândirea pandemiei și de a limita efectele sociale și economice. Aceasta presupune protejarea sănătății tuturor românilor, protejarea cu prioritate a personalului medical aflat în prima linie a luptei împotriva răspândirii pandemiei, inclusiv prin asigurarea echipamentului medical de protecție și a materialelor necesare, dar și a altor categorii de personal aflate în prima linie, măsuri de protecție socială pentru categoriile vulnerabile și afectate de această criză.
Starea de urgență a fost prelungită cu încă o lună de zile, lucru absolut necesar pentru a ține evoluția pandemiei sub control. Criza cu care ne confruntăm nu este doar o criză de sănătate publică, ci și una care afectează întreaga economie. Este nevoie de mai mulți bani pentru sectorul sănătății, dar și pentru asistența socială. Cheltuielile sunt în creștere, iar veniturile în scădere, bugetul este afectat, deficitul bugetar este în creștere. Vor fi luate toate măsurile care se impun, însă limitarea răspândirii pandemiei depinde și de fiecare dintre noi, de respectarea cu strictețe a măsurilor luate de autorități, pentru că virusul se transmite de la om la om.
Recomandările pentru români rămân aceleași în perioada următoare: respectarea cu strictețe a regulilor impuse de autorități - a normelor de igienă, de deplasare și de distanțare socială. Din nefericire, România nu se află, la acest moment, în faza în care unele dintre măsurile restrictive impuse pot fi relaxate. Numărul de cazuri este în creștere, numărul de persoane care sunt tratate în urgență este în creștere, iar o relaxare a măsurilor în acest moment ar putea conduce la o agravare a situației.
Mai mult, recomandările din perioada următoare au legătură cu Sfintele Sărbători de care ne pregătim. Regulile impuse de autorități trebuie respectate cu strictețe, oricât de greu ar fi. Domnul Președinte ne-a spus că va sărbători Învierea Domnului acasă, alături de soție. Nu vor merge la biserică, nu vor merge să ia lumină, nu vor invita pe nimeni la masă, nu vor merge la nimeni la masă. Vor urmări liturghia la televizor, vor aprinde o lumânare în casă și se vor ruga. Acesta este exemplul pe care toți românii, fără excepție, trebuie să îl urmeze.
Apelul către românii din Diaspora este acela de a nu veni anul acesta acasă de Sărbători. Revenirea în țară poate fi extrem de periculoasă, atât pentru ei, cât și pentru cei dragi lor.
Autoritățile noastre au luat la timp măsurile necesare pentru a preveni pe cât posibil răspândirea pandemiei. Măsurile restrictive de până acum au fost luate gradual, în funcție de etapa în care ne-am aflat din punctul de vedere al transmiterii virusului și în conformitate cu recomandările organizațiilor internaționale de profil. Directorul Regional al Biroului OMS pentru Europa a felicitat România pentru măsurile cuprinzătoare luate pentru a gestiona situația de urgență și pentru abordarea integrată la nivelul guvernului și al societății.
În comparație cu alte țări, creșterea numărului de persoane afectate de epidemie nu a fost așa mare ca, de exemplu, în țări unde sunt mulți români, precum Italia sau Spania, iar acest lucru s-a datorat faptului că măsuri foarte ferme au fost luate din timp. Nu este însă momentul să ne relaxăm, nu suntem încă la vârful epidemiei. Indicațiile autorităților trebuie respectate în continuare.