Ascultă Radio Antena Satelor Live

România „leului supergreu” (1) - Leul și valutele străine, hrana și vacanțele

Un kilogram de carne costa intre 40 de bani si un leu jumate, o butelie de sampanie – 3,5 lei. Salariul femeii de serviciu era de 50-60 de lei pe luna si al unui invatator incepator de 80 de lei, in vreme ce pentru o fapta de curaj, un soldat, un pompier sau un jandarm era premiat cu 50 de bani!

România „leului supergreu” (1) - Leul și valutele străine, hrana și vacanțele

18 Februarie 2020, 15:14

Era viata ieftina sau scumpa, pe la 1912? Puteau trai romanii indestulat? Le ajungea venitul unei luni (ca-l numim salariu, renta sau altcumva) ca sa-si acopere cheltuielile?

Raspunsul ar fi ca si Romania de-acum un secol avea bogatii si saracii ei. Totusi, o analiza pe care-o faceau politicienii vremii, care clamau intocmirea unei “legi a ieftinirii traiului', arata ca lucrurile nu stateau tocmai bine, in comparatie cu vremurile de cu treizeci de ani inainte. Cei mai multi aveau aceleasi salarii ca si in 1882, insa preturile sarisera de mult sus, foarte sus.

Sa fac o exemplificare. In 1882, salariul unui institutor cu vechime, in Bucuresti, era de 200-240 de lei pe luna. Iar chiria pentru un mic palat in Capitala te ajungea la 600-1000 de lei pe an. Adica... daca-si punea mintea, cu salariul pe trei luni, un institutor ar fi putut inchiria un palat. Ma rog, mai mult costau servitorii, utilitatile... chestii pe care nu si le-ar fi permis. Dar v-am spus asta ca sa intelegeti ce valoare avea leul, imediat dupa ce Regele Carol si-a pus pe crestet Coroana de Fier, cea turnata din metalul unui tun otoman, capturat in Razboiul de Independenta.

In 1912, cu 600 de lei/an abia de puteai inchiria doua camarute intr-o casa din mahala, iar palatul te ajungea de la 6000 de lei in sus. Salariul, in schimb, nu crescuse nici macar cu o letcaie. Asta inseamna ca, in 30 de ani, la orase, patura de mijloc – care face, pana la urma, puterea unei tari – a saracit semnificativ. E si motivul pentru care, la inceput de an, in Parlament, au avut loc ample dezbateri pentru “croirea' unor legi care sa mareasca salariile mai multor categorii de angajati ai statului, de la cei din invatamant la cei de la Caile Ferate, de la jandarmi si ofiteri de cariera la lucratorii de la posta.

Leul si valutele straine

Care era puterea leului romanesc? Iata cateva rate de schimb: puteai sa vinzi un napoleon de aur cu 20,22 lei si sa-l cumperi cu 20,30 lei; coroana austriaca valora 1,05 lei daca o vindeai si plateai pe ea numai cu jumatate de ban mai mult, cand o cumparai; rubla de hartie o cumparai cu 2,69 lei si o vindeai cu 2,68 lei. Acestea erau principalele valute ale vremii. Iar atunci cand plecai intr-o clatorie, leul il schimbai la fel de bine, in oricare oras din Europa ajungeai, diferentele intre ratele de schimb din Bucuresti si de la Viena, de exemplu, fiind nesemnificative.

De-ale gurii... si nu numai

Cea mai bine monitorizata piata alimentara, in Romania de acum un secol, era cea a pescariilor. Poate si pentru ca, la Braila, se aflau Pescariile Statului, al caror director era doctorul Antipa. Urcarea pretului, la peste – care era unul dintre alimentele consumate si de catre bogati si de catre saraci - era de natura sa provoace daca nu iesiri in strada, macar dezbateri de presa. Piata pescariilor avea rubrica in paginile ziarelor, preturile de pornire fiind facute publice. Astfel, intr-una dintre zilele anului 1912 se anunta ca, la Braila, la Pescariile Statului, s-au vandut: “9.000 kg peste proaspat, cu preturile dupa cum urmeaza, pe suta de kg: crap 140-117, ciortocrap 99-95, ciortan 80-66, ciortanica 60, lin 109, stiuca 197-44, babusca 46-28, somotei 90, biban 50-30'. Si-acum, sa-nchidem ochii si sa inghitim in sec: icrele proaspete si dulci, de morun si de nisetru, albe, cenusii ori tescuite, te-ajungeau in bacaniile de lux la 40-50 de lei kilogramul.

In anul 1912, au avut loc cateva miscari sindicale sau de breasla – chiar daca nu de amploare -, provocate de cresterea pretului la paine si la carne. Se cerea, de exemplu, cresterea pretului painii de la 15-20 de bani la 30 de bani... Carnea costa, in functie de sortiment si de calitate, intre 40 de bani si 1,50 lei kilogramul. Grevele brutarilor, macelarilor, matarilor etc. cereau scumpirea acestor produse de baza, ca sa creasca si salariilor lucratorilor (asa cum, peste iarna, birjarii cerusera si ei cresterea tarifelor la birjele de piata). Cresterea acestor preturi marea salariile unor categorii de meseriasi, dar in acelasi timp scumpea viata tuturor.

Sa mai ramanem insa o farama de timp in universul olfactiv-gustativ al Capitalei de acum o suta de ani si sa intram in restaurante, cofetarii si magazine cu delicatese. La Restaurantul “Principesa Ileana', din Bulevardul Elisabeta No. 20, o reclama in versuri, postata la intrare (si tiparita in ziarele vremii) te imbia: “La acest restaurant/ Se mananca foarte bine/ Iata dar cum se explica/ Ca toata lumea aici vine..// Vinul, berea exceleaza/ Si pretul e obisnuit/ Iar cine-a venit o data/ A ramas prea multumit...' Preturile sunt ca pentru toata lumea, si nu prea: o ciorba de peste te-ajunge 80 de bani, dar o friptura de batal, impanata cu usturoi si c-o ulcea de vin negru alaturea, costa 4 lei jumate. Cam tot atat cat kilul de bomboane fine, la Cofetaria Theofilescu, din strada Carol No. 58. Ei, si daca tot am intrat in cofetarie, sa vedem ce mai putem cumpara de la Theofilescu: “licheruri straine – 3 lei/litru, romuri de Brema – 2,40, 3, 4, 5 si 6 lei/ litru, sampania “Pelisor' - 3,50 lei/ butelia'.

Ca veni vorba de kilogramul de bomboane: furnizorul Curtii Regale, Cofetaria Ionescu din Piata Sf. Gheorghe, numai pentru aceasta calitate certificata de rege adaugase 50 de bani la kilogram.

In epoca mai puteai sa cumperi vin alb si negru, vrac, la 80 de bani litrul, si vin de Cotnar din 1896, de 15 ani vechime (vinul preferat al lui Titu Maiorescu), cu un leu si 80 de bani litrul. Cam tot pe vremea aia, “Les grandes Brasseurs de Bucarest' anuntau “mare vanzare, mare', la Trocadero, in Palatul Camerei de Comert, si la Fabrica din Bucurestii Noi: berea Triumf blonda si berea Bavaria bruna - 12,50 lei butorul de 25 litri, si 50 de bani sticla. Vorba reclamei de mai 'nainte: “Vinul, berea exceleaza'...

Hoteluri, hanuri, statiuni

Daca erai strain de Capitala, te puteai odihni in hotelurile din inima orasului, unde preturile pe camera, “jucau' intre cativa lei si 50 de lei pe noapte (ori chiar mai mult). In martie 1912, Hotelul Carol din str. Lipscani No. 2 anunta ca tocmai s-a deschis, “total renovat, cu ascensor, lumina electrica, bai la toate etajele, telefon, la preturi moderate'. Si o precizare importanta: “Pentru senatori si deputati se fac mari reduceri'.

La Baile Oglinzi, langa Targu Neamt, “statiune balneara si climaterica de prim rang', unde obisnuia sa mearga si Voda Carol, cu toata curtea, pana sa ridice castelul de la Sinaia, ziua de cazare, cu masa completa, era de 6,50 lei. Costurile tratamentelor – bai saline si hidroterapie, eficiente in caz de reumatism, limfatism, scrofuloza, anemie, sifilis, boli de piele, boli de femei, sterilitate etc. - era si el de cativa lei procedura. Serviciul medical era asigurat de dr. V. Bejan, asistat de dr. Rosenfeld. Preturile erau tot ca pe acolo si la Lacul Sarat, la Baile Slanic Moldova ori la Techirghiol. O zi la Sanatoriul dr. Puturianu de la Baile Olanesti te ajungea de la 8,50 lei in sus: cazare, masa si tratamente.

(Va urma)

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Etichete : reportaj
1909 -  Jubileul Unirii Principatelor Române, serbat la București
Și oamenii mari sunt oameni 24 Ianuarie 2023, 14:17

1909 - Jubileul Unirii Principatelor Române, serbat la București

Cu 21 de focuri de tun, trase de la Arsenalul armatei, s-a anunţat Capitalei începerea serbărilor Jubileului Unirii...

1909 - Jubileul Unirii Principatelor Române, serbat la București
De Ziua Culturii Naţionale a fost lansat documentarul "Eminescu şi Cernăuţii"
Și oamenii mari sunt oameni 14 Ianuarie 2023, 20:51

De Ziua Culturii Naţionale a fost lansat documentarul "Eminescu şi Cernăuţii"

La 173 de ani de la naşterea Luceafărului poeziei româneşti, de Ziua Culturii Naţionale a fost lansat documentarul "Eminescu...

De Ziua Culturii Naţionale a fost lansat documentarul "Eminescu şi Cernăuţii"
Avocat: Legea drepturilor pacienților din România ar trebui revizuită
Și oamenii mari sunt oameni 10 Octombrie 2022, 10:04

Avocat: Legea drepturilor pacienților din România ar trebui revizuită

Legea drepturilor pacienților din România trebuie revizuită pentru a răspunde provocărilor actuale ale sistemului de sănătate.

Avocat: Legea drepturilor pacienților din România ar trebui revizuită
Cum ne poate goli portofelul lipsa educației financiare
Și oamenii mari sunt oameni 28 Septembrie 2022, 10:29

Cum ne poate goli portofelul lipsa educației financiare

Mai mult de jumătate dintre români nu rămân cu bani de la un salariu la altul. Costurile vieții devin pe zi ce trece tot mai...

Cum ne poate goli portofelul lipsa educației financiare
Sfatul avocatului: Ce facem dacă primim facturi mari la utilități?
Și oamenii mari sunt oameni 26 Septembrie 2022, 09:04

Sfatul avocatului: Ce facem dacă primim facturi mari la utilități?

În ultimul timp, tot mai mulți români se plâng că au primit de la furnizori facturi uriașe la curent electric. Este vorba...

Sfatul avocatului: Ce facem dacă primim facturi mari la utilități?
Lumina se va aprinde și în locuințele izolate din Munții Vrancei
Și oamenii mari sunt oameni 23 Septembrie 2022, 09:52

Lumina se va aprinde și în locuințele izolate din Munții Vrancei

Acest lucru este posibil datorită sistemelor fotovoltaice ce vor fi instalate pe casele aflate în zone extrem de izolate,...

Lumina se va aprinde și în locuințele izolate din Munții Vrancei
Analize medicale și ecografii gratuite, destinate oamenilor din mediul rural
Și oamenii mari sunt oameni 22 Septembrie 2022, 09:27

Analize medicale și ecografii gratuite, destinate oamenilor din mediul rural

Caravana de testări medicale gratuite “Nu am făcut destul”, derulată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, va pleca...

Analize medicale și ecografii gratuite, destinate oamenilor din mediul rural
Violența domestică, o problemă socială gravă
Și oamenii mari sunt oameni 19 Septembrie 2022, 13:09

Violența domestică, o problemă socială gravă

În România, violența domestică rămâne o problemă socială gravă care afectează atât viața victimei, cât și a celorlalți membri...

Violența domestică, o problemă socială gravă