Amânarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo va costa CIO „sute de milioane de dolari”
Amânarea cu un an a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, din cauza pandemiei de coronavirus, va reprezenta pentru Comitetul Olimpic Internaţional costuri suplimentare de ''mai multe sute de milioane de dolari'”.

30 Aprilie 2020, 08:43
Preşedintele instanţei olimpice, germanul Thomas Bach: ''Ştim deja că trebuie să suportăm mai multe sute de milioane de dolari drept costuri ale amânării'', a explicat Bach într-o scrisoare adresată Mişcării Olimpice.
''Din acest motiv, este necesar să examinăm şi să revedem toate serviciile pe care le furnizăm pentru aceste Jocuri amânate'', a mai spus Bach.
CIO ''va continua să îşi asume partea sa din cadrul cheltuielilor operaţionale şi partea sa pentru amânarea Jocurilor Olimpice, potrivit termenilor din contractul existent pentru 2020 cu partenerii şi prietenii japonezi'', a subliniat preşedintele forului olimpic mondial.
CIO, care la dispoziţie o rezervă de un miliard de dolari (926 milioane euro) pentru a face faţă unei eventuale anulări a Jocurilor Olimpice, care au fost amânate luna trecută cu un an.
Jocurile Olimpice de la Tokyo au fost reprogramate pentru perioada 23 iulie-8 august 2021, iar Jocurile Paralimpice, pentru intervalul 24 august-5 septembrie 2021.
Dar în cazul în care pandemia de coronavirus nu va fi controlată până anul viitor, Jocurile nu vor putea fi amânate din nou şi vor fi anulate, după cum a avertizat marţi şeful Comitetului de organizare Tokyo 2020, Yoshiro Mori.
Grupul de lucru care reuneşte CIO şi diferiţi parteneri, între care şi Comitetul Tokyo 2020, a stabilit deja ''priorităţile şi strategiile pentru a asigura fezabilitatea şi reuşita acestor Jocuri amânate'', a mai spus Thomas Bach.
Priorităţile cuprind ''în primul rând crearea unui mediu sigur pe plan sanitar pentru toţi participanţii'', a evidenţiat preşedintele CIO, subliniind că forul pe care îl conduce urmează sfaturile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în privinţa ''eventualelor adaptări şi organizări ale adunărilor publice''.
''Nimeni nu ştie care vor fi realităţile globale după pandemie'', dar Bach a anunţat că CIO, care are circa 600 de angajaţi, ''este în curs de a-şi revizui bugetul şi priorităţile''.
Şeful Mişcării Olimpice a cerut şi ca lumea să se gândească ce înseamnă distanţarea socială ''pentru relaţiile cu sporturile electronice''.
Respectând linia valorilor olimpice, Bach a încurajat toţi actorii responsabili să examineze posibilitatea de a ''guverna formele electronice şi virtuale ale sporturilor lor şi să studieze posibilitatea ofertelor editorilor de jocuri''.
AGERPRES