Cum ar putea arăta viitorul pe piața muncii, după Coronavirus
Noul virus care a speriat întreaga planetă ar putea schimba, în viitor, foarte multe obiceiuri sociale, culturale și economice.

10 Martie 2020, 12:52
Pentru a evita, pe viitor, interacțiunea zilnică dintre oameni, s-ar putea schimba modul de raportare la muncă și mai ales la locul de muncă, iar în ajutorul tuturor vine noua tehnologie, pe care o avem, dar nu o folosim, de mai multe de un deceniu. Astfel, în afară de munca fizică, singura care necesită prezența la locul unde se desfășoară activitățile, tot ceea ce s-a făcut până acum la birou și se poate face prin internet ar putea reorganiza activitățile din foarte multe domenii, inclusiv din educație, unde sunt deja cursuri online.
Mersul la birou și deplasările către diverse întâlniri ar putea deveni istorie, foarte curând, dacă se va ajunge laa concluzia că forța de muncă ar fi mai eficientă și mai protejată de noile pericole biologice dacă s-ar elimina spațiiile de birouri și s-ar folosi tehnologia. De peste zece ani se poate lucra în rețea, indiferent de locul în care se află fiecare membru al unei echipe, iar „meetingurile” și chiar cursurile se pot face online. Cu toate acestea, până acum s-a apelat la noile tehnologii doar în unele situații, continuându-se aceleași obiceiuri de muncă. Dacă lucrurile s-ar schimba, ar însemna că s-ar putea rezolva inclusiv unele probleme legate de poluare, la nivel global, dar și probleme legate de sistemele de pensii, de creșterea vârstei de pensionare și de protejarea sănătății persoanelor active pe piața forței de muncă.
Reducerea poluării și redirecționarea călătoriilor
Ceea ce astăzi aduce încasări substanțiale pentru companiile aeriene și companiile petroliere, prin deplasarea unui număr foarte mare de oameni în scop de „business” s-ar putea transfera, în viitor, către călătorii de plăcere sau de documentare, dar cu o reducere importantă a poluării. Desființarea muncii la birou ar elimina aglomerațiile în trafic, mari generatoare de poluare în mediul urban. Aceeași muncă făcută astăzi la birou ar necesita mai puțin timp, dacă s-ar elimina deplasările în timp și spațiu, dar ar reduce și cheltuielile zilnice ale angajaților și pe cele ale companiilor, care n-ar mai avea consum suplimentar cu întreținerea spațiilor de birouri și cu plata chiriilor. Astfel s-ar putea eficientiza munca, existând posibilități multiple de câștig atât pentru angajatori, cât și pentru angajați. Iar contactul nu ar mai fi cel fizic, ci online, eliminâdnu-se astfel riscurile de contaminare a angajaților cu orice tip de virus.
Eficientizarea prin eliminarea costurilor suplimentare
După ce Finlanda a redus săptămâna de lucru, dar și numărul de ore de muncă, toate celelalte țări ar putea reevalua avantajele pe care le aduce munca online și la rezultat, în loc de calcul pe ore. Astfel, ceea ce până acum au făcut doar freelancerii, s-ar putea aplica pentru toate formele de colaborare sau angajare, schimbându-se paradigma. Practic, noul trend de pe piața forței de muncă,
.................