8 Mai - Ziua Internațională a Crucii Roșii
În fiecare an, pe 8 mai este sărbătorită în întreaga lume Ziua Internațională a Crucii Roșii. În contextul actualei pandemii de COVID-19, pe toate meridianele Planetei, voluntarii săi s-au aflat în primele rânduri ale luptei.

08 Mai 2020, 08:37
Cu dăruire, cu spirit de sacrificiu, cei mai mulți dintre ei și-au ajutat semenii, fără a ezita să-și pună în primejdie sănătatea și poate, uneori, chiar viața. Prin aceasta au dovedit, încă o dată în plus în istoria de peste un secol și jumătate a organizației, că merită cu prisos recunoștința noastră, a tuturor!
La 8 mai 1828, se năştea elveţianul Henry Dunant, părintele mişcării umanitare internaţionale.
În 1859, el era martor al luptei de la Solferino dintre trupele franceze şi cele austriece, una dintre cele mai sângeroase bătălii ale secolului XIX.
Profund impresionat de dezastrul umanitar rezultat, în 1862 filantropul a fondat Comitetul internaţional al asociaţiilor de ajutorare pentru îngrijirea răniţilor, care ulterior a devenit Comitetul internaţional al Crucii Roşii.
În 1901, Henry Dunant devenea cel dintâi laureat al premiului Nobel pentru Pace. Misiunea sa umanitară este continuată şi în zilele noastre .Dar actele umanitare ale membrilor Crucii Roșii nu sunt legate neapărat de răniți și boli.
În mai multe rânduri, ei au intervenit și în situații de foamete, secetă și alte nenorociri de acest gen. Iar ajutorul nu a constat în asistență medicală, ci în consultanță de specialitate, semințe și unelte pentru agricultură.
În întreaga lume, nu mai puțin de 97 de milioane de oameni acționează ca voluntari ai organizației, gata oricând să se pună la dispoziția comunităților aflate în nevoie.
Foto: pixabay