Aşa deosebeşti mierea naturală de cea contrafacută
Pentru că are o valoare nutritivă şi terapeutică greu de egalat, mierea este un produs foarte apreciat si căutat de cei care doresc să adopte o alimentaţie sănătoasă.

25 Ianuarie 2020, 18:30
Fiind un produs de mare preţ pentru o viaţă sănătoasă şi echilibrată, mierea este, din păcate, supusă unor procese de falsificare, pentru a obţine o cantitate mai mare. Din acest motiv, unii producători adaugă diverse tipuri de sirop pe bază de zahăr, cum ar fi glucoza industrială, transformând astfel un produs natural şi sănătos, într-unul artificial, ce conţine substanţe neprietenoase pentru sănătate.
Iată care sunt testele care trebuie făcute pentru a vedea dacă mierea pe care ai cumpărat-o este naturală sau nu.
Apicultorii ne sfătuiesc ca primul aspect de care trebuie să ţinem cont pentru a verifica acurateţea mierii este cristalizarea acesteia, fenomen cunoscut sub numele de zaharisire. Dacă mierea se zahariseşte, atunci nu trebuie să aveţi nici un dubiu: este un produs 100 % natural, asupra căruia nu s-a intervenit.
Alte modalităţi pentru a testa puritatea mierii sunt:
1. Testul cu bula - când întoarcem borcanul, bula de aer care se formează în mierea naturală se mişcă lent şi nu se sparge în alte bule mai mici, rămâne intactă.
2. Testul dizolvarii în apă - mierea de albine pură se dizolvă mai greu în apă faţă de cea cu diverse adaosuri. Pune puţină miere într-un pahar cu apă la temperatura camerei şi observă în cât timp se dizolvă. Dacă durează câteva secunde, atunci este o miere contrafacută.
3. Testul șervețelului - o altă metodă de testare a mierii poate fi şi „murdărirea” unui şervet alb de bucătărie cu o lingură de miere. Cea autentică nu pătează, pe când cele mai multe tipuri de miere artificială lasă pete gălbui.