Calitatea apei pentru scăldat. În ce parametri trebuie să se afle
Nu mai e mult până când căldura de afară şi implicit încălzirea apelor de suprafaţă, ne vor "îmbia" să tragem o fugă până la "o scaldă".

21 Mai 2020, 09:21
Calitatea apelor pentru scăldat este un aspect foarte important, aşa încât Uniunea Europeană stabilește clar unele norme de calitate ale apei pentru scăldat.
Astfel, principalii factori de risc ar fi materiile fecale, apa uzată provenită din localitățile sau locuințele adiacente și scurgerile provenite de la exploatațiile agricole.
Acestea pot aduce în apa din zonele de scăldat tot felul de materii poluante, în special bacterii și alți agenți patogeni.
Din anul 2011, Comisia și Agenția Europeană de Mediu (AEM) publică anual un raport de sinteză privind calitatea apei pentru scăldat în întreaga Europă, având la bază datele emise de fiecare dintre statele membre.
Acest raport se referă, în principal, la zonele de interes european.
Pentru România, raportul a cuprins date referitoare la 50 de zone, dintre acestea, una singură s-a aflat în interiorul țării, restul fiind zone de pe litoralul Mării Negre.
Jumătate dintre ele au fost considerate ca având o apă de calitate „excelentă”, iar restul „bună”.
În ceea ce privește apa din piscine și bazine de înot, Institutul Național de Sănătate Publică, aflat în subordinea Ministerului Sănătății, a emis încă din 2014 un ghid al calității apei.
Acesta prevede mai mulți parametri ce trebuie urmăriți.
Parametrii microbiologici se referă la numărul total de colonii existente la 37°C (max. 200/ml), bacteriile coliforme (max. 10/100ml), Escherichia coli, enterococii și Pseudomonas aeruginosa (care nu sunt admise deloc).
Este important ca pH-ul apei să fie cuprins între 7,2 și 8,2, iar temperatura între 22 și 24°C. Un disc negru, cu diametrul de 15 cm, pe fond alb, trebuie să fie perfect vizibil când este scufundat în cel mai adânc punct al bazinului, ca indicator al limpezimii apei.
În sfârșit, concentraţia clorului rezidual liber în bazinele descoperite trebuie să fie cuprinsă între 0,5 şi 1,5mg/l, iar în cele acoperite între 0,5 – 1 mg/l. Determinarea trebuie efectuată la fiecare două – trei ore, acolo unde nu există o monitorizare permanentă.
Deocamdată, cei mai importanți par să fie , parametrii de calitate a apei din bazinele aflate în aer liber fiindcă mînspre acestea se vor îndrepta mare parte din concetăţenii noştri, de îndată ce va fi permis scăldatul.
Sursa: Viorel Grosu
Foto: pixabay