Cancer, AVC, hipertensiune arterială - ce riști dacă ești consumator de alcool
Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar și fără a fi un băutor „de cursă lungă”, consumul său are o influență asupra dezvoltării multor patologii (cancere, boli digestive, patologii neurologice).

09 Noiembrie 2020, 22:11
Așa cum poate fi și cauza unor afecțiuni mai frecvente, chiar zilnice, cum ar fi: oboseala, probleme cu somnul, precum și probleme cu memoria sau concentrarea.
În ciuda unei scăderi constante din anii 1960, alcoolul rămâne cea mai consumată substanță psihoactivă. În 2017, fiecare locuitor cu vârsta peste 15 ani a băut 11,7 litri de alcool pur pe an, în medie. Acest lucru nu este fără consecințe, ajungându-se la boli grave și chiar la deces
Cancer: există riscuri de la primul pahar
Din 1988, alcoolul a fost recunoscut ca fiind cancerigen. Și nu este nevoie să beți cantități mari pentru a fi expus: riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer (sân, gură, faringe, laringe, esofag, ficat și cancer de colon-rect) crește de la '' un pahar zilnic de alcool, indiferent de băutura alcoolică consumată: vin, bere, aperitiv sau alcool puternic (băuturi spirtoase). De ce ? Pur și simplu pentru că toate conțin etanol care, atunci când este absorbit, este transformat în organism în compuși care favorizează dezvoltarea cancerului. Cu toate acestea, fiecare european consumă în medie 2,5 pahare pe zi. De aici și importanța faptului că 8% din cazurile noi de cancer sunt atribuite alcoolului, făcându-l a doua cauză prevenibilă de deces prin cancer, după consumul de tutun.
În cele din urmă, rețineți că și alte afecțiuni pot apărea sau se pot agrava dacă beți alcool. De exemplu, hipertensiunea arterială și accidentul vascular cerebral hemoragic, la bărbați.
Acesta este motivul pentru care, pentru sănătatea ta, alcoolul este de maximum 2 pahare pe zi, și nu în fiecare zi. Mai concret, aceasta înseamnă:
Nu mai mult de 2 pahare standard pe ocazie
Nu mai mult de 5 zile pe săptămână
Nu mai mult de 10 pahare într-o săptămână
Indiferent de tipul de alcool consumat, băuturile standard (dozele servite de obicei în baruri) conțin aceeași cantitate de alcool pur. Astfel, un pahar de vin va avea același efect cancerigen ca un pahar de whisky, de exemplu.
Foto: Pixabay