Copiii și neofobia alimentară: ''Nu-mi place!”
"Nu-mi place!” Dacă aveți copii, este un refren care apare des la ora mesei! Oricât de mult ați încerca să îi convingeți să mănânce echilibrat și gustos, nimic nu reușește să îi convingă. De ce reacționează astfel când știu foarte bine că aveți grijă doar de bunăstarea lor?
Articol de Simona Lazăr, 16 Iunie 2024, 23:33
Alimentația copiilor: ce este neofobia alimentară?
Mâncatul este o ucenicie. La începutul vieții, un bebeluș își alăptează mama sau este hrănit cu biberonul. În timp ce laptele matern își schimbă gustul în funcție de mâncarea mamei, nu este cazul laptelui praf, care are un gust constant.
Acest lucru nu obișnuiește bebelușul să exploreze diferite arome. Prin urmare, bebelușul este brusc confruntat cu o gamă largă de mirosuri și gusturi de îndată ce începe să fie hrănit cu lingurița. În următorii câțiva ani, acesta poate dezvolta neofobie, adică o reticență față de alimentele noi pe care nu le-a adoptat încă.
Această neofobie începe în jurul vârstei de doi ani și atinge apogeul între 4 și 7 ani.
Obiceiurile alimentare ale copiilor: neofobia poate avea mai multe cauze
Copilul vrea să se afirme. Deoarece sunt complet dependenți de adulți, refuzul mâncării este o putere pe care o apreciază! Arată că poate spune nu și nu se sfiește să o facă nici în alte moduri!
Caută siguranța și nu vrea să-și asume un risc cu alimente care îi sunt străine. Au nevoie să știe ce pun în corpul lor, ceea ce este liniștitor.
Îi forțăm să mănânce ceea ce nu le place. Se poate apoi bloca singur!
Sunt atrași în mod natural de alimentele dulci pentru că dezvoltă rapid o senzație plăcută. Ei nu sunt obișnuiți să guste alte arome care sunt mai puțin plăcute la început: sărat, amar, acid etc.
Alimentația: cum îi putem ajuta pe copii să își lărgească gusturile?
Obligați-i să guste o gură mică din ceva ce nu vor să mănânce, fără a-i forța să continue.
Explicați-le că există alimente care nu vă plac la început, dar care ajung să vă placă dacă le gustați în mod regulat.
Dați-le exemple: Înainte uram brânza Roquefort și mă dezgusta, dar acum o ador!
Nu-i lăsați să spună "nu-mi place" sau să o repete. Nu poți ști dacă îți place sau nu un aliment până când nu l-ai gustat de cel puțin 12 ori! Explică-i. El poate spune "deocamdată, nu-mi place asta, doar o gust!"
Cu toate acestea, dați-i dreptul să aibă una sau două antipatii alimentare și respectați-le. Aproape toți le avem!
Vorbiți despre beneficiilealimentelor pentru sănătate. Mâncatul nu este doar o plăcere, ci și o necesitate și un mod de a-ți face bine.
Variațidieta.
Spuneți-le de unde provine un anumit aliment pentru a-i face interesați.
Nu îi forțați niciodată să își termine farfuria dacă nu le mai este foame.
Perfecționați-le gustul: "Uite, aici sunt două mere, și nu au același gust. Sunt două soiuri diferite".