Cum alegi pantofii potriviți, atunci când ai probleme de sănătate a picioarelor?
Cum alegi pantofii potriviți? Ce recomandă expertul în podometrie, podologul, pentru tratarea și ameliorarea fasceitei plantare – și a durerilor conexe acesteia?

20 Martie 2020, 21:59
Primim azi răspunsuri de la dna Corina Hinkov, expert în podometrie.
Este ceva de care trebuie să ținem seama, fie că știm sau nu să avem probleme de sănătate a picioarelor?
Corina Hinkov – E bine să știm ce probleme avem, înainte de a ne decide. Pentru diagnosticare și tratare, podologul va avea nevoie de o scanare a piciorului și, eventual, o analiză a mersului, pentru a afla cu siguranță care este cauza afecțiunii. Dacă resimțiți durere sub talpă și nu suferiți de diabet sau de probleme vasculare, unele medicamente anti-inflamatorii care se eliberează fără rețeta vă pot ajuta să scăpați de durere. Compresele cu gheață, exercițiile de stretching, purtarea de atele noaptea pentru a întinde mușchii în zona din spatele piciorului, masajul zonei din spate a piciorului, împreună cu purtarea de plantari, toate acestea pot fi de folos. Totuși, principala recomandare – pe lângă efortul specific moderat – o reprezintă alegerea corectă a încălțămntei.
Și care ar fi pantofii potriviți? Cum îi putem recunoaște?
Corina Hinkov – Primul lucru la care trebuie să fim atenți este să alegem încălțăminte care să ne susțină piciorul. Unii pacienți cred că este suficient ca să poate pantofi cu talpă moale, sperând că asta va atenua durerea, dar e greșit. Principala calitate a pantofilor pentru suferinzii de fasceită planteră este aceasta: o bună susținere a piciorului.
Ortezele personalizate ar fi cele mai potrivite, pentru că ele se adaptează și altor probleme pe care, eventual, le are piciorul pacientului.
Apoi, trebuie să fiți atenți ca degetele să aibă suficient loc în înteriorul pantofului. Ele nu trebuie să fie strânse, chinuite. În interior, talpa trebuie adaptată pentru scobitura piciorului (platfusul sau semiplatfusul trebuie de asemenea luate în calcul), iar grosimea și elasticitatea materialelor trebuie să absoarbă șocurile din timpul mersului.
Când probaţi un pantof, ar trebui să aveţi între 0,9 cm până la 1,2 cm între pantof şi cel mai lung deget. Dacă scobitura piciorului dumneavoastră este înaltă, medie sau joasă, există diferite tipuri de susţinere pentru picior. Iată cum puteți verifica singuri ce fel de scobitură a piciorului aveți: udaţi-vă picioarele şi mergeţi pe o suprafaţă care să imprime amprentele tălpilor. Dacă amprenta tălpii apare subţire în mijloc, scobitura piciorului este înaltă, iar dacă mijlocul amprentei tălpii este mai lat, scobitura este joasă.
Mulți nu se mai despart de o pereche de pantofi, dacă simt că le vine foarte bine și merg ușor cu aceasta. Totuși, cât de des trebuie să ne înlocuim încălțămintea? În fiecare an, la câțiva ani o dată?
Corina Hinkov – Dacă ați găsit pantoful ideal… nu trebuie să rămâneți în el toată viața. În mod obișnuit, uzura pantofilor de calitate survine cam la 200-250 de kilometri de mers. În ce privește pantofii sport, ei trebuie înlocuiți cel târziu după 8 luni de purtat în condițiile unui efort moderat – să zicem, dacă alergați câte 2 km pe zi, de 3 ori pe săptămână. Atunci când ne alegem pantofii – fie ei pentru fiecare zi sau pentru activitățile sportive, ne interesează mai puțin moda și culoarea și mai mult să purtăm încălțări care să ni se potrivească perfect și să fie adaptate activității pe care o practicăm. Numai așa nu ajungem să suferim de fasceită plantară, periostită și tendonită Ahile.