Cum pregătești autoturismul pentru concediu
A venit vara, se apropie sezonul concediilor. Și chiar dacă pandemia nu a trecut, iar unele restricții rămân în continuare în vigoare, autoritățile au anunțat deja că turismul își va relua activitatea.

04 Iunie 2020, 15:28
Având în vedere că transportul internațional de pasageri nu s-a reluat încă în totalitate și multe țări au în continuare restricții de circulație, cel mai probabil, anul acesta ne vom face concediile în țară. Și pentru că riscul de contaminare cu noul tip de coronavirus există, iar avionul, trenul și autocarul sunt mijloace de transport în care intri în contact cu foarte multe persoane străine, mașina personală va fi vedeta concediului din acest an.
De aceea, trebuie să fii pregătit și să pornești la drum cu un vehicul pus la punct pe care te poți baza. La ce trebuie să fii atent? Iată câteva sfaturi de care trebuie să ții cont pentru ca să ai o vacanță fără peripeții.
1. Verifică în primul rând sistemul de frânare. Plăcuțele și discurile de frână sunt piese care se uzează, iar gradul lor de uzură influențează comportamentul rutier al mașinii. Dacă observi că discurile au un șanț pronunțat, iar plăcuțele sunt ceva mai groase decât un biscuite, e cazul să le înlocuiești.
2. Dacă tot ești la roți, verifică și starea cauciucurilor. Dacă banda de rulare este foarte uzată sau au trecut mai bine de 4 sezoane de când le folosești, e cazul să le schimbi. Nu vrei ca autoturismul tău să frâneze în 45 de metri, dacă ai un obstacol la 40 de metri în față, nu-i așa?
3. Scoate joja și verifică nivelul de ulei auto. Dacă pata de ulei se formeayă între indicatorul minim și cel maxim, e bine. Dacă e sub nivelul minim, trebuie să îl completezi. Dacă au trecut mai mult de 10 mii de kilometri de la ultimul schimb de ulei, atunci e cazul să îl înlocuiești și să schimbi și filtrul de ulei.
4. Verifică instalația electrică: toate becurile trebuie să fie funcționale: pozițiile, faza scurtă, faza lungă, semnalizarea, marșarierul, stopurile de frână, lămpile de la plăcuța de înmatriculare și becurile anticeață. Dacă e cazul, înlocuiește becurile arse.
5. Nu uita de trusa auto, de extinctor, de vesta reflectorizantă și de triunghiul reflectorizant, pe care trebuie să le ai obligatoriu în mașină. Nu știi când faci o pană și trebuie să tragi pe dreapta să schimbi o roată.
6. Verifică atent în ce stare sunt ștergătoarele auto. Pe timp de ploaie torențială, vizibilitatea este foarte redusă. O lamă de cauciuc ciupită sau coaptă de soare nu va reuși să îndepărteze pelicula de apă, iar tu te vei chinui să observi șoseaua și celelalte mașini din trafic. Doar o pereche de ștergătoare de calitate fac diferența între un drum lipsit de griji și un incident în trafic.
7. Confortul este foarte important în timpul unei călătorii cu mașina. O temperatură de 35 de grade afară înseamnă peste 40 de grade la interior, un aer irespirabil și o senzație de sufocare pe care nu le poți combate decât cu o instalație funcțională de aer condiționat. Verifică dacă instalația ta funcționează în parametri, iar dacă vezi că aerul nu e suficient de rece, e cazul să mergi la un service.
Cam astea ar fi lucrurile de care trebuie să ții cont înainte de a pleca la drum pentru a nu pierde timp și bani inutil în concediu ca să remediezi o defecțiune ce putea fi prevenită. Concediu plăcut și drumuri liniștite!
Foto: Pixabay