Ascultă Radio Antena Satelor Live

Dr. Emilian Imbri: Va trebui să conviețuim cu SARS-COV2

Pandemia de coronavirus este o provocare și la nivelul asigurării informării corecte a cetățenilor. Cu toate eforturile depuse, în mediul virtual continuă să fie puse în circulație, informații și scenarii care ridică semne de întrebare în ceea ce privește veridicitatea lor.

Dr. Emilian Imbri: Va trebui să conviețuim cu SARS-COV2

17 Martie 2020, 12:43

Despre câteva dintre acestea, am discutat la rubrica “Adevăr sau provocare” cu medicul Emilian Imbri, managerul Spitalului Clinic „Dr. Victor Babeș. Este sau nu noul coronavirus mai periculos decât virusul gripal sezonier?

Emilian Imbri: NU. De ce? Pentru că, dacă dacă am considera că toți avem acest virus cu noi, așa cum averm extraordinar de multe bacterii și visurusuri pe noi și le purtăm de ani de zile, atunci am realiza ca acest virus îți creează timpul necesar pentru a te adresa medicilor. Cât timp ai pentru a te adresa medicilor?

De la momentul în care bănui că ai putea avea ceva și până la momentul în care apar primele simptome. Ca atare, ce se întâmplă în lume în momentul de față din ce statistici avem, mortalitatea este undeva cu mult sub ceea ce se întâmplă cu virusul gripal obișnuit.

Și vă dau un exemplu dintr-o statistică mondială, care arată că, până în prezent, mortalitatea cauzată de virusul corona pe plan mondial, de la 1 ianuarie și până în prezent, este undeva până în 10.000 de cazuri. Mortalitatea dată de virusurile gripale este undeva pe la 95.000 de cazuri.

Ca atare, nu consider că este mai periculos, consider însă că este mai rapid în modul în care se transmite și că depinde de noi dacă putem să conviețuim cu el, sau nu. Pentru că noi va trebui să conviețuim cu acest virus, pentru că a ajuns și la noi și în toată lumea și va rămâne, iar apoi va reapărea în momente prielnice.

Dacă reușim să îl controlăm, să ne coordonăm și să îl ținem la respect, atunci sigur că vom câstiga, așa cum am câștigat lupta cu hepatita, cu TBC-ul și cu alte afecțiuni care determină suferințe mult mai mari decât acest coronavirus.

Vom scăpa de acest virus în aprilie-mai, odată cu încălzirea vremii?

NU! Este un răspuns ferm, Pentru că eu cred în niște profesori și profesioniști pe care i-am avut ca dascăli și ca și sfătuitori, este vorba despre prof. Adrian Streinu Cercel, care este un om pregătit și știe ce vorbește, este vorba despre prof. Alexandru Rafila.

Merg pe informațiile date de acești oameni deosebiți și spun că această infecție va avea o perioadă de ascesiune, o curbă de vârf, după care va urma o curbă coborâtoare. Știm că ar putea să dureze acest șoc două, trei sau patru luni. Cine va putea influența ce se întâmplă?

Fiecare dintre noi, într-un mod atât de simplu încât pare ridicol: trebuie să ne spălăm, să ne izolăm, și să fim prudenți și să ne adresăm la timp celor care știu meseria asta, medicilor.

Este adevărat că există două tulpini și că în România se manifestă cea mai puțin agresivă?

Eu nu sunt specialist în acest domeniu, dar am avut o videoconferință rapidă și am asistat două ore la o discuție între toți șefii de disciplină de boli infecțioase din țară: Iași, Cluj, Timișoara, București, în frunte cu prof. Streinu Cercel, care au încercat să găsească niște scheme de tratament.

Din păcate, tratamentul pentru această afecțiune nu este standardizat, nu este stabilit așa cum avem tratamente pentru diversele boli care au și coduri, și mergem pe un tratament care tatonează infecțiile și manifestările. Totuși, manifestările bolii sunt ușoare. De ce se moare? Mor persoanele în vârstă. De ce? Pentru că au niște comorbidități, cum le spunem noi....

Adică niște afecțiuni grave!

Sigur că da. De ce se moare atât de mult în Italia?

Tocmai pentru că ați menționat Italia, vă invit să ascultăm un mesaj care a circulat zilele acestea prin grupurile organizate în mediul digital, mesaj pe care l-am primit și eu, ca jurnalist , și am fost surprinsă. Haideți să-l ascultăm, după care ne întoarcem la dialogul nostru.

Mesaj primit pe un grup de socializare (voce de femeie anonimă): “Tocmai am primit o informație. Cei de la Universitatea din Viena au făcut un gen de studiu intern: de ce în Italia sunt așa de multe cazuri de coronavirus? Au ajuns la concluzia că cei care au venit în clinică în Italia în stare proastă și au murit, au luat înainte, acasă, foarte mult ibuprofen. Și cei din Universitatea din Viena au pus virusul împreună cu ibuprofenul și se pare că ibuprofenul accelerează înmulțirea virusului. Dați mai departe. Să fim sănătoși”.

Domnule doctor Emilian Imbri, ați ascultat acest mesaj, probabil că face parte din suita mesajelor care sunt undeva la limita credibilității, mai degrabă nu-i dai crezare, dar poate că totuși sunt oameni care cred. Care este și aici adevărul, pentru că vorbeam mai devreme despre ce se întâmplă din Italia?

Da, eu aș spune să nu dați mai departe astfel de mesaje și de interpretări de la persoane anonime. Este ca și cum am spune că nu ar trebui să punem ceapă în mâncare la bloc pentru că mirosul se duce la etajele superioare. Iertați-mă, dar așa ceva nu este admisibil! Să încercăm să nu fim atât de speriați încât să începem să credem în aceste mesaje.

Mesajele le dau doctorii și mesajele le dau cei care sunt responsabili de a practica această meserie. Acest tratament de care se vorbește în momentul de față nu stiu cine a hotărât că este sau nu este valabil. Ca atare, eu recomand celor care ascultă sau citesc acest articol, să consulte un medic.

Eu vă spun că în momentul de față există un sistem de sănătate bine organizat. Unii spun că suntem mai în dezastru decât in Italia, că e prăpăd. Nu e adevărat! Suntem mult mai bine organizați. Poate că nu avem resursele pe care le au alte țări, dar suntem bine organizați și medicii sunt mult mai hotărâți să facă treabă.

Și mai devotați aș spune eu....

Și mai devotați. De ce se moare în Italia? Italia este o țară cu o populație îmbătrânită mult mai mare decât a României și are un cult al familiei mult mai puternic decât îl are România. Acolo vedem familia adevărată, oamenii se întâlnesc în fiecare seară: nepoții, strănepoții, bunicii, toți sunt împreună la masă. Este un ritual extraordinar.

Ce înseamnă asta în cazul unei epidemii? Înseamnă un risc fantastic de a transmite celor în vârstă această afecțiune. Din acest motiv, nu știu dacă apuc să mai vorbesc vreodată cum v-am vorbit dvs. în seara asta.

Dați această emisiune, dacă dvs. credeți că merită, la toată posturile, să audă toată populația României că în Italia, din păcate, dezastrul s-a datorat faptului că familia nu a putut fi împărțită, așa cum este în România în momentul de față.

Nu avem întâlniri familiale în fiecare seară, avem niște condiții de trai, dar în niciun caz nu se adună în fiecare seară 15 – 20 de persoane care se bucură că se revăd seara și ca atare, riscul de transmitere a acestei afecțiuni în România este mai mic decât în Italia, dacă România în momentul de față înțelege că trebuie să se izoleze, că trebuie să accepte ca o perioadă de timp, fiecare să trăiască la locul lui, să nu ne mai ‘țucăm’ (eu sunt bănțean), adică să nu ne mai pupăm toată seara cu părinții, cu bunicii, cu copiii.

Ne ajută și tehnologia, putem să comunicăm pe telefon, putem să ne și vedem prin videotelefonie.

Bineînțeles. Cam asta am încercat să transmit ca mesaj din suflet!

(Interviu difuzat în emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 16/17 martie 2020).

Ascultați AICI interviul realizat de Maria Țoghină cu medicul Emilian Imbri, managerul Spitalului Clinic „Dr. Victor Babeș.

Sursa: radio romania actualitati

Foto: pixabay.com

Cel mai avansat robot de chirurgie ortopedică din lume este folosit şi la Spitalul Judeţean din Constanţa
Utile 21 Februarie 2024, 15:40

Cel mai avansat robot de chirurgie ortopedică din lume este folosit şi la Spitalul Judeţean din Constanţa

Sistemul pentru genunchi ROSA, cel mai avansat robot de chirurgie ortopedică din lume, este în prezent şi în dotarea...

Cel mai avansat robot de chirurgie ortopedică din lume este folosit şi la Spitalul Judeţean din Constanţa
Românii evită produsele eco din cauza preţurilor mari
Utile 21 Februarie 2024, 15:24

Românii evită produsele eco din cauza preţurilor mari

Şase din zece români (58%) renunţă la produsele sustenabile din cauza costului mai ridicat al acestora, în timp ce 38% dintre...

Românii evită produsele eco din cauza preţurilor mari
Hackerii exploatează vulnerabilităţi în aplicaţiile Office prin documente Word şi foi de calcul
Utile 16 Februarie 2024, 12:44

Hackerii exploatează vulnerabilităţi în aplicaţiile Office prin documente Word şi foi de calcul

Cel puţin 84% dintre tentativele de intruziune care au folosit foi de calcul şi 73% dintre cele cu documente Word au încercat...

Hackerii exploatează vulnerabilităţi în aplicaţiile Office prin documente Word şi foi de calcul
Isărescu, despre impozitul progresiv: Nu cred că e de actualitate într-un an electoral
Utile 15 Februarie 2024, 12:40

Isărescu, despre impozitul progresiv: Nu cred că e de actualitate într-un an electoral

Tema impozitului progresiv nu este de actualitate într-un an electoral, pentru că orice discuţie se duce în plan ideologic, a...

Isărescu, despre impozitul progresiv: Nu cred că e de actualitate într-un an electoral
Maşinile second-hand se vor scumpi şi în 2024
Utile 15 Februarie 2024, 12:38

Maşinile second-hand se vor scumpi şi în 2024

Preţurile de vânzare ale maşinilor second-hand vor continua să crească, anul acesta, în România, însă nu la acelaşi nivel cu...

Maşinile second-hand se vor scumpi şi în 2024
Taxarea cu 10% a concediilor medicale, eliminată
Utile 12 Februarie 2024, 17:06

Taxarea cu 10% a concediilor medicale, eliminată

Comisiile de muncă şi de buget-finanţe ale Senatului au eliminat, prin adoptarea unor amendamente la OUG 115/2023 privind...

Taxarea cu 10% a concediilor medicale, eliminată
În Parlament se reiau dezbaterile privind eliminarea impozitării cu 10 la sută a concediilor medicale pentru mai multe categorii
Utile 12 Februarie 2024, 16:01

În Parlament se reiau dezbaterile privind eliminarea impozitării cu 10 la sută a concediilor medicale pentru mai multe categorii

În Parlament se reiau dezbaterile privind eliminarea impozitării cu 10 la sută a concediilor medicale pentru mai multe...

În Parlament se reiau dezbaterile privind eliminarea impozitării cu 10 la sută a concediilor medicale pentru mai multe categorii
Persoanele care doresc să vândă un autoturism vor fi obligate să prezinte certificatul "RAR Auto Pass"
Utile 08 Februarie 2024, 12:55

Persoanele care doresc să vândă un autoturism vor fi obligate să prezinte certificatul "RAR Auto Pass"

Registrul Auto Român (RAR) va elibera, începând cu 1 decembrie 2024, conform legii, certificatul RAR Auto Pass persoanelor...

Persoanele care doresc să vândă un autoturism vor fi obligate să prezinte certificatul "RAR Auto Pass"