Locuitorii din Reşiţa, Caransebeş, Moldova Nouă şi Băile Herculane ar pleca din localitatea de domiciliu sau ar emigra în altă ţară
Banca Mondială a realizat harta intenţiilor de emigrare, luând în calcul 41 de oraşe din România, inclusiv Capitala. La nivelul datelor agregate, 11% dintre românii care locuiesc în orasele de mai jos ar pleca din localitatea de domiciliu pentru minim doi ani, iar dintre acestia, aproape jumătate ar părăsi România.

28 Octombrie 2020, 08:43
Dintre românii care au confirmat intenţia de a pleca, aceştia au nuanţat destinaţia, întrebaţi dacă ar pleca în altă ţară, în alt judeţ sau în altă localitate dar în interiorul judeţului.
Locuitorii din Reşiţa, Caransebeş, Moldova Nouă şi Băile Herculane ar pleca din localitatea de domiciliu sau ar emigra în altă ţară.
Dacă reşiţenii optează mai mult pentru relocare în cadrul aceluiaşi judet, caransebeşenii şi cei din Moldova Nouă şi-ar dori mutarea într-o altă localitate din România.
La polul opus sunt cei din Băile Herculane care ar emigra în altă ţară. Rezultatele arată ca mai jos:
Intenţia de emigrare atinge cel mai ridicat nivel în rândul tinerilor de 16-24 de ani, dar şi în rândul adulţilor tineri de 25- 34 de ani.
Intenţia de emigrare atinge cel mai ridicat nivel în rândul tinerilor de 16-24 de ani, dar şi în rândul adulţilor tineri de 25- 34 de ani. De fapt, intenţia de a pleca în viitor în altă ţara este invers proporţională cu vârsta, cei vârstnici fiind mai departe de gândul plecării, arată un alt studiu 360Omnibus.
Dacă urmărim dorinţa de a emigra pe sexe, bărbaţii sunt mai deschişi către această opţiune Apoi se observă că oamenii sunt mai tentaţi să emigreze dacă au fost deja plecaţi în trecut sau daca au deja un exemplu în familie. Majoritatea românilor - 87 % - au declarat că au cunoştinţe sau rude care locuiesc în străinatate în timp ce 12% au trăit chiar ei înşişi în altă ţară.
Pentru două treimi din cei care intenţionează să emigreze, plecarea nu va fi definitivă şi îşi doresc să se întoarcă în România, după o perioadă petrecută în altă ţară, fie la muncă, fie la studii. Cei cu nivel scazut de educaţie şi venituri mici sunt cei care urmăresc în principal să muncească în străinatate.
O treime din cei ce plănuiesc să emigreze vor să se stabileasca definitiv în altă ţara; această tendinţă se observa mai ales înte tinerii adulţi, peste 25 de ani, dar şi printre românii cu o educaţie înaltă.
Sursa: rador
Foto: pixabay