Restaurantele joacă ruleta rusească cu alergiile tale
Să mănânci la restaurant cu prietenii sau cu partenerul de viață nu e întotdeauna distractiv, poate fi foarte periculos pentru persoanele cu alergii alimentare.

04 Noiembrie 2020, 23:42
Cercetările internaționale arată că personalul restaurantelor are cunoștințe foarte limitate despre alergenii alimentari.
Mâncatul la restaurant se poate transforma cu ușurință într-un dezastru pentru persoanele cu alergii alimentare dacă nu sunt extrem de vigilente. Personalul restaurantului știe puțin despre acest fenomen de hipersensibilitate.
Un studiu internațional a chestionat chelnerii și bucătarii a 295 de restaurante din 15 țări. Cercetătorii au descoperit că doar 30% dintre respondenți au reușit să numească trei alimente alergenice precum laptele, ouăle și peștele.
„Principala observație pe care am făcut-o după ce le-am testat a fost că nivelurile lor de cunoștințe erau sub așteptările noastre pentru persoanele care se ocupă zilnic de mâncare”, a spus Adrian Loerbroks, cercetătorul din spatele activității la Universitatea din Düsseldorf.
Aceste scoruri pot fi într-adevăr îngrijorătoare, deoarece 48% dintre persoanele chestionate erau chelneri, adică angajați în contact direct cu clienții și care răspund la întrebările lor.
Dacă studiul indică deficiențele profesioniștilor din catering, majoritatea acestora (89%) spun că sunt capabili să indice cu ușurință preparatele „alergice” din meniul unității lor.
Cu toate acestea, doar 41% dintre ei au răspuns corect la testul adevărat / fals despre alergeni imaginat de oamenii de știință. Pentru Adrian Loerbroks, aceste rezultate sunt „destul de îngrijorătoare”.
În ciuda lipsei de cunoștințe, chelnerii și bucătarii își asumă foarte serios responsabilitatea de a răspunde la toate întrebările clienților cu alergii. Cu toate acestea, ei nu au putut ascunde de oamenii de știință că nu apreciază gestionarea acestui tip de ordine. Alții sunt suspicioși, de exemplu, îndoindu-se de veridicitatea a ceea ce spun oamenii.
O altă concluzie a studiului: dacă aveți dubii, adresați-vă managerului camerei sau meselor gourmet. Managerii și angajații adreselor mari au arătat cele mai mari cunoștințe despre alergii.
Foto: Pixabay