Ascultă Radio Antena Satelor Live

Restricția privind călătoriile neesențiale către state UE ar putea fi prelungită

Comisia Europeană a recomandat statelor membre ale spațiului Schengen și statelor asociate spațiului Schengen să elimine controalele la frontierele interne până la 15 iunie 2020 și să prelungească restricția temporară privind călătoriile neesențiale către UE până la 30 iunie 2020.

Restricția privind călătoriile neesențiale către state UE ar putea fi prelungită

12 Iunie 2020, 11:47

Totodată Comisia a stabilit o abordare pentru ridicarea progresivă a restricțiilor după această dată.

Având în vedere că situația în materie de sănătate din anumite țări terțe rămâne critică, Comisia nu propune în acest stadiu o ridicare generală a restricțiilor de călătorie.

Restricțiile ar trebui eliminate pentru țările selectate de comun acord de statele membre, pe baza unui set de principii și criterii obiective – printre care se numără situația în materie de sănătate, capacitatea de a aplica măsuri de limitare a răspândirii virusului în timpul călătoriilor și criteriul reciprocității, ținând cont de date provenite din surse relevante, cum ar fi ECDC și OMS.

Pentru țările față de care se menține restricția, Comisia propune extinderea categoriilor de călători autorizați pentru a-i include, de exemplu, pe studenții străini.

De asemenea, Comisia emite astăzi orientări destinate statelor membre pentru a se asigura că reluarea operațiunilor legate de vize în străinătate este coordonată în mod corespunzător cu eliminarea treptată a restricțiilor de călătorie.

Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat: „După eliminarea tuturor controalelor la frontierele interne în Uniune, propunem o abordare clară și flexibilă în vederea eliminării restricțiilor privind călătoriile către UE începând cu 1 iulie.

Călătoriile internaționale sunt esențiale pentru turism și afaceri, precum și pentru reconectarea cu familia și prietenii. Deși va trebui să fim cu toții atenți în continuare, a venit timpul să facem pregătiri concrete pentru ridicarea restricțiilor față de țările a căror situație sanitară este similară cu cea a UE și pentru reluarea operațiunilor legate de vize”.

Eliminarea treptată a restricțiilor privind călătoriile către UE

Pentru a fi eficace, acțiunile la frontierele externe ale UE trebuie să fie coordonate și uniforme. Întrucât călătorii care intră în UE pot circula liber dintr-o țară în alta, este esențial ca statele membre să își coordoneze deciziile privind ridicarea restricțiilor de călătorie.

Acesta este motivul pentru care statele membre ar trebui să convină asupra unei liste comune a țărilor din afara UE pentru care restricțiile de călătorie pot fi ridicate începând cu 1 iulie, care să fie revizuită periodic. În acest scop, Comisia propune:

Criterii obiective: decizia de a ridica restricțiile pentru o anumită țară ar trebui să se bazeze pe situația epidemiologică și pe răspunsul la coronavirus din țara respectivă, pe capacitatea acesteia de a aplica măsuri de limitare a răspândirii virusului în timpul călătoriei și pe reciprocitatea ridicării restricțiilor de călătorie față de cetățenii UE.

Restricțiile ar trebui eliminate în primul rând în cazul țărilor a căror situație epidemiologică este similară cu media UE și în care există suficiente capacități de combatere a virusului.

În cazul țărilor a căror situație este mai gravă decât cea din UE, restricțiile ar trebui să rămână în vigoare.

Comisia propune o listă de verificare detaliată pentru a ajuta statele membre să realizeze o evaluare comună. Deciziile privind ridicarea restricțiilor de călătorie ar urma să vizeze persoanele din afara UE care locuiesc într-o anumită țară (și nu pe cetățenii acelei țări).

O abordare comună și coordonată: Comisia propune un mecanism de coordonare prin care să acorde sprijin tehnic statelor membre și statelor asociate spațiului Schengen și să faciliteze întocmirea unei liste de țări pentru care ar putea fi eliminate restricțiile de călătorie.

Deciziile privind ridicarea restricțiilor ar trebui apoi să fie pregătite împreună cu statele membre în cadrul mecanismului integrat al UE pentru un răspuns politic la crize. Statele membre ar trebui să adopte acest tip de decizii în mod coordonat și să asigure aplicarea uniformă a acestora în întreaga UE.

Va fi un proces dinamic, iar coordonarea actualizărilor ulterioare ar trebui să se facă prin mecanismul integrat pentru un răspuns politic la crize.

Flexibilitate: în cazul în care o anumită țară nu mai îndeplinește criteriile, va fi posibilă reintroducerea restricțiilor de călătorie pentru aceasta.

În plus, statele membre pot să refuze intrarea unui călător din afara UE care prezintă o amenințare la adresa sănătății publice, chiar dacă acesta provine dintr-o țară față de care au fost ridicate restricțiile.

În conformitate cu lista de verificare propusă, Comisia recomandă, de asemenea, eliminarea restricțiilor de călătorie pentru Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia începând cu 1 iulie, având în vedere că situația lor epidemiologică este similară sau mai bună decât cea a UE.

Acest lucru este și o consecință a disponibilității Comisiei de a asocia îndeaproape regiunea Balcanilor de Vest în punerea în aplicare a foii de parcurs pentru eliminarea măsurilor de limitare a răspândirii virusului.

Pentru acele țări față de care se mențin restricțiile de călătorie, statele membre ar trebui să se asigure că fac excepție de la aplicarea restricțiilor persoanele care călătoresc pentru studii, la fel ca și lucrătorii cu înaltă calificare din afara UE, dacă angajarea lor este necesară din punct de vedere economic, iar munca nu poate fi amânată sau executată în străinătate.

Cetățenii UE, ai statelor asociate spațiului Schengen și ai țărilor terțe care își au reședința legală în Uniunea Europeană, precum și membrii de familie ai acestora ar trebui să fie exceptați de la restricția de călătorie, indiferent dacă motivul călătoriei este întoarcerea acasă sau alt motiv.

În foaia de parcurs privind eliminarea măsurilor de limitare a răspândirii virusului, prezentată la 15 aprilie, Comisia a indicat că restricțiile de călătorie în interiorul UE ar trebui să înceapă să fie eliminate treptat înainte de relaxarea, într-o a doua etapă, a restricțiilor la frontierele externe.

Acest proces este deja în curs, mai multe state membre ridicând deja restricțiile pentru călătoriile în interiorul UE și alte state intenționând să facă acest lucru începând cu 15 iunie 2020.

Comisia încurajează ferm celelalte state membre să finalizeze procesul de eliminare a controalelor la frontierele interne și a restricțiilor privind libera circulație în interiorul UE până la data de 15 iunie 2020.

Reluarea operațiunilor legate de vize

Majoritatea statelor membre au decis să suspende sau să reducă prelucrarea cererilor de viză ca parte a măsurilor legate de pandemie.

Călătorii vor trebui să poată avea din nou acces la serviciile de vize, iar statele membre ar trebui să sincronizeze reluarea operațiunilor de vize cu eliminarea restricțiilor de călătorie.

Acesta este motivul pentru care Comisia prezintă astăzi orientări pentru revenirea treptată și coordonată la normal a operațiunilor legate de vize.

Pentru a se asigura o abordare armonizată, consulatele ar trebui să își reia simultan activitatea la sediile din diferite țări, să pună în aplicare în mod integral normele UE în materie de vize și să adopte o strategie eficientă de comunicare cu publicul. Orientările includ, de asemenea, măsuri legate de igienă și precauții pentru primirea solicitanților de viză.

În cele din urmă, în cazul în care un stat membru solicită efectuarea unor verificări ale stării de sănătate a solicitanților de viză, acestea ar trebui să aibă loc în momentul călătoriei sau cu puțin timp înainte, și nu în momentul solicitării vizei și ar trebui să se aplice tuturor călătorilor dintr-un anumit loc, indiferent de cetățenia pe care o dețin sau de statutul lor în ceea ce privește vizele.

Foto: pixabay

Pompierii le atrag atenţia părinţilor să nu îi lase pe copii nesupravegheaţi la piscină
Utile 03 Iunie 2023, 22:18

Pompierii le atrag atenţia părinţilor să nu îi lase pe copii nesupravegheaţi la piscină

Medicii atrag atenţia asupra pericolului pe care îl pot reprezenta pentru copii piscinele cu apă murdară, iar pompierii le...

Pompierii le atrag atenţia părinţilor să nu îi lase pe copii nesupravegheaţi la piscină
Atenția și sprijinul părinților sunt esențiale în evoluția copiilor
Utile 01 Iunie 2023, 15:56

Atenția și sprijinul părinților sunt esențiale în evoluția copiilor

Copiii au nevoie de stabilitate și încredere pentru a crește fericiți și sănătoși emoțional, spun psihologii.

Atenția și sprijinul părinților sunt esențiale în evoluția copiilor
Evenimente dedicate Zilei Internaționale a Copilului, în țară
Utile 01 Iunie 2023, 00:18

Evenimente dedicate Zilei Internaționale a Copilului, în țară

În ziua de 1 iunie, mai multe instituții din țară organizeazî evenimente speciale.

Evenimente dedicate Zilei Internaționale a Copilului, în țară
Prezentare astronomică pentru copii
Utile 31 Mai 2023, 21:29

Prezentare astronomică pentru copii

Experimente ştiinţifice educative pentru copii, prezentarea cerului în cupola Planetariului şi observaţii astronomice sunt...

Prezentare astronomică pentru copii
O nouă sesiune de înscrieri pentru persoane fizice în programul Casa Verde Fotovoltaice
Utile 29 Mai 2023, 06:52

O nouă sesiune de înscrieri pentru persoane fizice în programul Casa Verde Fotovoltaice

O nouă sesiune de înscrieri pentru persoane fizice în programul Casa Verde Fotovoltaice se deschide luni, 29 mai.

O nouă sesiune de înscrieri pentru persoane fizice în programul Casa Verde Fotovoltaice
Cele mai frecvente metode de fraudă online
Utile 30 Aprilie 2023, 18:10

Cele mai frecvente metode de fraudă online

Veniturile obţinute de infractorii cibernetici prin escrocherii pe internet ajung la sute de milioane de dolari anual....

Cele mai frecvente metode de fraudă online
De 1 Mai, ANPC demarează acţiunea "La pas pe litoral"
Utile 28 Aprilie 2023, 19:33

De 1 Mai, ANPC demarează acţiunea "La pas pe litoral"

În contextul minivacanţei de 1 mai, Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor a demarat acţiunea "La pas pe litoral".

De 1 Mai, ANPC demarează acţiunea "La pas pe litoral"
Indicele ROBOR la trei luni îşi menţine tendinţa de scădere
Utile 21 Aprilie 2023, 13:05

Indicele ROBOR la trei luni îşi menţine tendinţa de scădere

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, îşi...

Indicele ROBOR la trei luni îşi menţine tendinţa de scădere