"Sfânta" risipă alimentară a românilor
"După Sfintele Sărbători ne trezim cu o altfel de sărbătoare, 'sărbătoarea risipei alimentare'. Sigur că sunt ironic, dar pentru că o respectăm cu sfinţenie an de an, sărbătoare de sărbătoare, eu personal, am scos-o de la obiceiuri proaste sau cutume înrădăcinate.

23 Aprilie 2020, 13:40
Sigur că necumpătarea începe cu o săptămână înainte, când, efectiv, rupem magazinele în două. Nu ştiu de ce credem că dacă tot ăia suntem în casă, cumva, de sfintele sărbători, o să mâncăm de zece ori mai mult.
Sau dacă credem că o să ne calce musafiri precum tătarii, nu ar strica să dăm câteva telefoane şi să ne informăm cine are de gând şi cine nu să vină pe la noi. Nu de alta, dar un om care nu este organizat în viaţa de zi cu zi nu prea poate fi organizat nici în rest, iar eu nu prea am încredere în oameni dezorganizaţi.
Dar destul cu organizarea, că tot nu o să vă pot convinge eu să nu vă mai aruncaţi banii pe geam. Aşa că o să mă concentrez pe zilele de după sărbători. Alea când deschizi frigiderul şi cad pe tine fripturile şi ouăle umplute şi salatele de boeuf, dar fără carne de vită. Din păcate, multe din aceste preparate nu prea pot fi reciclate, mai ales dacă sunt pe bază de maioneză. Dar cele care nu sunt, pot deveni nişte bunătăţi cu care să te hrăneşti restul săptămânii şi să nici nu-ţi fie ruşine dacă mai apare vreun verişor din Spania, aşa, pe nepusă masă.
Friptura de miel, că sigur o ai, pentru că e musai să fie pe masa de Paşte. Dacă nu ai gătit-o până e talpă de bocanc, o poţi servi rece, feliată subţire, într-un sandwich, în care mai pui o ceapă verde şi nişte ridichi feliate, că sigur şi de astea mai ai.
Dacă e prea sec sandwichul, poţi adăuga şi nişte maioneză, dacă ai, dacă nu, merge şi puţin muştar de ăla bun. Friptura o mai poţi încălzi şi să o faci fâşii, un fel de pulled pork, doar că din miel. Asta merge şi în sandwich cu mult sos barbeque şi ceva murături, dar merge la fel de bine într-o salată în care mai pui din crudităţile rămase şi, poate, un ou fiert.
Salata verde, pentru că şi de asta mai ai multă (doar cu ce ai ornat platourile alea drăguţe?), ori o pui în sandwichuri, ori în salata de care-ţi ziceam mai sus, ori faci o ciorbă de salată cu nişte jumărele sau, dacă te-ai săturat de carne, ceea ce mă îndoiesc foarte tare, poţi face o omletă şi să o pui în ciorbă.
Nu uitaţi că, la nevoie, o parte din mâncare se poate congela. Preparate precum sarmalele, friptura, drobul, mezelurile şi chiar brânzeturile, dacă sunt ambalate corespunzător, îşi pot prelungi viaţa foarte mult.
Nu se recomandă a se congela preparate precum: ouăle umplute, salata de boeuf, salata de icre etc. Apoi, nu aş omite din această ecuaţie nici donaţiile.
Dacă chiar nu sunteţi adepţii refolosirii mâncărurilor, vă recomand cu drag să apelaţi la Banca de Alimente sau, dacă cunoaşteţi personal persoane sau familii fără posibilităţi, nu ezitaţi să le faceţi un pachet.
Bucuria darului şi a celui dat şi a celui primit, nu prea are echivalent. Dacă nu cunoaşteţi pe nimeni, sfatul meu este să contactaţi Banca de Alimente şi să vedeţi în ce condiţii puteţi dona mâncarea rămasă.
În zilele astea, poate mai mult ca niciodată, trebuie să fim solidari, este foarte important", a precizat Chef Horia Şimon.
Sursa: rador
Foto: pixabay