Ziua de 1 iunie sau Ziua Copilului va veni cu mai multe măsuri de relaxare
Iunie vine cu marea redeschidere. Vom putea călători între localităţi fără declaraţie, se redeschid terasele şi vom putea merge la plajă, cu respectarea măsurilor de distanţare socială.

01 Iunie 2020, 03:39
Tot din această săptămână, guvernul pregăteşte o serie de măsuri de susţinere a economiei. Astfel, ne vom putea deplasa fără restricţii şi fără declaraţie, în afara localităţilor sau a zonei metropolitane. Nu vor mai fi interdicţii nici pentru transportul internaţional feroviar şi rutier de persoane. Va fi permisă organizarea şi desfăşurarea competiţiilor sportive în aer liber. Ludovic Orban: „Numai cu respectarea regulilor de distanţare între participanţi astfel încât să se asigure minim 7 metri per persoană”.
Au fost stabilite totodată şi condiţiile necesare accesului în restaurante, dar şi pe plajă. Ludovic Orban: „Cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între mese şi participarea a maximum 4 persoane la o masă, dacă sunt persoane care provin din familii diferite; asigurarea unei distanţe de minim 2 metri între şezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite.”
Tot luni guvernul va veni şi cu un pachet de măsuri active. Ludovic Orban spunea că acest pachet este atât în sprijinul angajaţilor, cât şi angajatorilor. Concret, angajatorii care decid să încadreze în muncă până la finalul anului, pe perioadă nedeterminată şi cu normă întreagă persoane care au împlinit deja 50 de ani vor primi lunar pentru fiecare persoană 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 de lei. Guvernul a decis ca de aceeaşi facilitate să beneficieze şi cei care angajează tineri cu vârsta între 16 şi 29 de ani.
Pe de altă parte, şomajul tehnic se va menţine în continuare pentru acele domenii de activitate în care restricţiiile sunt menţinute în continuare.
Luni va fi lansat pentru studenţii care vor să devină antreprenori un apel pe fonduri europene de 150 de milioane de euro, spunea la rândul său, vicepremierul Raluca Turcan: „Cei 150 de milioane de euro de la UE vor fi accesaţi de către anumite organizaţii nonguvernamentale, universităţi, camere de comerţ. Plafonul maxim este de două milioane de euro de solicitant, iar în aceşti două milioane de euro aproaximtiv 300 de studenţi vor primi antreprenoriat didactic, adică să înveţe să devină antreprenori, vor fi trimişi la practică, îşi creează un plan de afaceri, care, după aceea, va primi o finanţare între 40.000 şi 100.000 de euro, în funcţie de numărul de locuri create.”
RADOR
Foto: Pixabay