Diete
Dieta mediteraneană a intrat de intrat de puțină vreme în Patrimoniul UNESCO, drept tezaur universal cu relevanță în sănătatea omenirii. Însă ea a fost recunoscută de multă vreme drept unul dintre cele mai sănătoase regimuri alimentare ale planetei. Ca o „subramură” a acestuia, regimul de hrană al călugărilor athoniți este considerat, de departe, primul într-un top sui generis al dietelor capabile să țină deoparte bolile (incidența cazurilor de cancer, în Muntele Sfânt, este de sub 1%, iar cea a cancerelor digestive este aproape inexistentă, spun statisticile).
Ce anume poți să mănânci, pe parcursul unei săptămâni, dacă ești (sau vrei să devii) adeptul acestui stil de hrană și de viață? Iată un exemplu de meniu, creat de medicul american cu orgini italiene (deci... mediteraneene) Ralph Napolitano:
Dietele bunicii, luate în seamă de nutriționiști și farmaciști, au dus la conceperea unor planuri de slăbire pe bază de ceaiuri, decocturi și pilule obținute din pulbere de plante.
Celebrii (și mult gustații) hotdogs sunt comparați cu țigări, cât despre zahăr, el ar trebui să fie evitat din alimentație. Acestea sunt sfaturile unui binecunoscut bucătar italian, cu trei stele Michelin pe umăr și al cărui restaurant, „Osteria Francescana” din Modena, este pe locul al doilea într-o listă cu cele mai bune restaurante din lume în 2015. Massimo Bottura e de părere însă că pastele dau adevărata dimensiune a unei mese sănătoase!