Alimente care ar trebui să facă parte din dieta zilnică de toamnă. Detalii
Te-ai gândit vreodată să îți faci dieta în funcție de anotimp și de culori? De ce culoarea portocalie se potrivește meniurilor de toamnă? Află opiniile unui cunoscut și apreciat nutriționist.

01 Noiembrie 2020, 12:26
Nutriţionistul Marina Apletaeva, alergolog şi imunolog, a făcut câteva recomandări cu privire la alimentele care ar trebui să facă parte din dieta zilnică de toamnă. Expertul susţine că, de fapt, consumul acestor produse alimentare este necesar pentru menţinerea unui sistem imunitar sănătos pe perioada toamnei. Apletaeva a mai precizat că beta-carotenul are un rol decisiv în apărarea organismului împotriva bolilor din sezonul rece al anului.
"În perioada celor trei luni de toamnă, trebuie să consumaţi în mod special produse alimentare de culoare portocaliu intens şi galben-portocaliu, legumele de culoare galben-portocaliu şi următoarele fructe: piersici, caise, prune galbene, dovleac, morcov şi pepene galben. Aceste produse sunt bogate în beta-caroten, o substanţă care este un precursor al vitaminei A (retinol) ... Vitamina A este principala vitamină care protejează membrana mucoasă a căilor respiratorii superioare de pătrunderea virusurilor şi bacteriilor. Dacă consumaţi vitamina A, în formă pură, aceasta poate fi toxică", a explicat specialistul. Ea a adăugat că vitamina A se regăseşte şi în produsele lactate.
"Vitamina A se mai regăseşte în produsele lactate, dar uneori conţinutul de grăsimi din produsele lactate este destul de ridicat, deci este necesar să consumăm lactate cu moderaţie. Un alt beneficiu al vitaminei A este că organismul nostru poate forma o rezervă. Se poate crea un fel de depozit de beta-caroten în ficat, pe care îl putem transforma apoi în această vitamină importantă şi necesară, la momentul oportun", a remarcat Apletaeva. Un alt nutrient important în sezonul de toamnă, spune ea, este vitamina C.
"Alimentele bogate în vitamina C sunt importante. Este dificil să faci rezerve de această vitamină în organism, dar lipsa ei afectează multe funcţii, ea fiind capabilă să îmbunătăţească imunitatea mediată celular. Vitamina C este, de asemenea, un bun antioxidant, care protejează celulele din corp", a subliniat nutriţionistul.
Potrivit acesteia, această vitamină este una de bază, extrem de importantă pentru organism, întrucât crează o adevărată barieră, protejând organismul de virusuri.
RADOR
Foto: Pixabay