Ascultă Radio Antena Satelor Live

Alimentele potrivite pentru a preveni apariţia cancerului de sân

Cancerul de sân este o boală compexă care depinde de diferiţi factori, printre care cei mai importanţi sunt predispoziţia genetică, stilul de viată şi dieta.

Alimentele potrivite pentru a preveni apariţia cancerului de sân

25 Martie 2020, 14:00

Nu există o dietă specială care să ne ofere imunitate pentru acest tip de cancer, dar dacă alegem un stil de viaţă sănătos şi dacă ne îmbunătăţim obiceiurile alimentare, reducem riscul dezvoltării acestei boli.

De menţionat faptul că aceste obiceiuri alimentare nu trebuie urmate numai de femei, pentru că şi bărbaţii pot suferi de această boală. Iată cinci obiceiuri sănătoase recomandate de nutriţionişti pentru a preveni apariţia cancerului de sân:

1. Incorporaţi o cantitate mare de firbre în dietă – Un studiu realizat în anul 2015 de Şcoala de Sănătate Publică de la Harvard a constatat că femeile care au consumat în adolescenţă mai multe fibre au prezentat un risc scăzut de cancer mamar, decât cele care nu au inclus fibrele în alimentaţia lor.

Câteva surse importante de fibre sunt: altele, salata, broccoli, spanacul, pâinea integrală de grâu, lintea, merele şi papaya.

2. Consumaţi antioxinadnţi – Rolul antioxidanţilor este de a neutraliza radicalii liberi, compuşi care deteriorează celulele şi provoacă diferite tipuri de cancer. O sursă excelentă de antioxidanţi sunt fructele de pădure, printre care se află afinele, zmeura şi murele.

3. Reduceţi zaharurile şi grăsimile – Consumul de produse bogate în grăsimi generează obezitate, ceea ce provoacă tulburări metabolice în hormonii implicaţi în apariţia şi dezvoltaea cancerului de sân.

Zaharurile rafinate promovează creşterea celulelor tumorale.

4. Consumaţi peşte şi fructe de mare – Într-o investigaţie comună realizată de Universitatea din California de Sud şi Universitatea Naţională din Singapore, un grup de femei aflate în postmenopauză au primit zilnic în alimentaţia lor, timp de cinci ani, între 44 de grame şi 81 de grame de peşte şi/sau fructe de mare.

Rezultatul a fost că la femeile care au consumat peşte şi/sau fructe de mare a scăzut cu 26% riscul de a dezvolta cancer de sân decât la cele care nu au consumat deloc aceste alimente.

5. Încercaţi dieta mediteraneană – Felurile de mâncare bazate pe cereale integrale, fructe, legume proaspete, nuci, peşte reduc cu până la 68% apariţia canecrului de sân.

Aceasta este concluzia studiului publicat în revista JAMA – Medicină Internă, care a evaluat participantele la studiu care au urmat, timp de cinci ani, dieta mediteraneană.

Aceste obiceiuri alimentare sănătoase contribuie la scăderea riscului de a avea cancer de sân. Ingrid Pérez, nutriţionist la Oncosalud, Peru, ne recomandă să punem accent pe fructe şi legume cu proprităţi antioxidante.

Potrivit specialistului, este bine ca zilnic să includem în alimentaţia noastră citrice, fibre, proteine, să consumăm printre altele, portocale, vinete, broccoli, nuci şi să nu sărim peste mese, în special peste micul dejun, pentru a avea un sistem imunitar echilibrat, capabil să contracareze apariţia bolilor, inclusiv a cancerului.

Ingrid Pérez recomandă cinci mese pe zi, într-un interval de trei până la patru ore.

Pentru a preveni cancerul, este important să includem proteine în dietă, recomandă nutriţionistul. Peştele este un aliment cu o mare valoare nutritivă, care conţine fier, fosfor şi vitamine solubile în grăsimi, componente care ne protejează de cancer şi boli cardiovasculare.

Broccoli furnizează tacoferol (sau vitamina E), un compus organic care întăreşte sistemul imunitar. De asemenea, conţine vitamina C şi betacaroten, care neutralizează celulele canceroase.

Citricele sunt recomandate pentru prevenirea cancerului, spune Pérez. În acest sens, portocala, bogată în vitamina C, inhibă formarea nitrozaminelor, dintre care unele sunt cancerigene.

Nucile conţin acizi graşi omega-3. un nutrient care ajută la contracararea colesterolului şi la prevenirea cancerului. Ele conţin, de asemenea, vitamina E, magneziu şi potasiu şi funcţionează perfect ca o gustare între mese.

Vinetele se caracterizează printr-un conţinut ridicat de antioxidanţi, pe lângă faptul că posedă vitaminele A, C şi E, fibre şi seleniu. Consumul lor ne ajută să prevenim cancerul şi obezitatea.

Lintea este o sursă de proteine vegetale, carbohidraţi şi minerale, cum ar fi zincul şi magneziul. Consumul de linte ne ajută să revitalizăm sistemul imunitar şi astfel să prevenim apariţia cancerului.

Fibrele din cerealele integrale (provenite din grâu, ovăz sau porumb) previn bolile legate de sistemul digestiv, cum ar fi constipaţia, şi elimină metaboliţii potenţial cancerigeni. www.oncosalud.com.pe

Sursa: rador.ro

Foto: pixabay.com

Mai puțin de jumătate din recomandările dietetice europene privind consumul de fructe de mare sunt îndeplinite de rezervele naționale
Diete 23 Noiembrie 2023, 16:51

Mai puțin de jumătate din recomandările dietetice europene privind consumul de fructe de mare sunt îndeplinite de rezervele naționale

Studiul, realizat de un grup de cercetători britanici, și-a propus să analizeze recomandările alimentare cu fructe de...

Mai puțin de jumătate din recomandările dietetice europene privind consumul de fructe de mare sunt îndeplinite de rezervele naționale
Aportul de micronutrienți în „dieta olandeză”: alimente, alimente îmbogățite și suplimente
Diete 12 Noiembrie 2023, 13:40

Aportul de micronutrienți în „dieta olandeză”: alimente, alimente îmbogățite și suplimente

Acest studiu investighează aportul de micronutrienți de risc din alimente nefortificate, alimente fortificate și suplimente...

Aportul de micronutrienți în „dieta olandeză”: alimente, alimente îmbogățite și suplimente
Diete 12 Octombrie 2023, 19:47

Greutatea stabilă crește longevitatea la femeile în vârstă

unei greutati stabile, fara prea multe variatii, este importanta pentru a nu perturba functionarea organismului nostru. Un...

Greutatea stabilă crește longevitatea la femeile în vârstă
Diete 12 Octombrie 2023, 07:06

Edulcorantele - otrăvuri sau protectori?

Îndulcitori: otrăvuri sau protectori? Îndulcitorii, și în special aspartamul, sunt din nou în centrul atenției nutriționale....

Edulcorantele - otrăvuri sau protectori?
Diete 10 Octombrie 2023, 07:01

Dieta ketogenă

Dieta ketogenă (sau keto) a devenit una dintre cele mai populare diete pentru pierderea în greutate. Constă în a acorda loc...

Dieta ketogenă
Diete 06 Octombrie 2023, 06:50

Zahăr sau grăsime: care îngrașă mai mult?

Acuzăm grăsimea și zahărul că sunt responsabile pentru progresia creșterii în greutate și a obezității. Trebuie spus că...

Zahăr sau grăsime: care îngrașă mai mult?
Dieta perfectă pentru persoanele în vârstă
Diete 16 Septembrie 2023, 10:07

Dieta perfectă pentru persoanele în vârstă

Dieta perfectă pentru persoanele în vârstă include fibre, legume, fructe, seminţe, peşte şi carne slabă. Fibrele din pâinea...

Dieta perfectă pentru persoanele în vârstă
Dieta Rina sau „dieta de 90 de zile”. Tot ce trebuie să știi și câteva exemple, pe zile
Diete 13 Septembrie 2023, 11:48

Dieta Rina sau „dieta de 90 de zile”. Tot ce trebuie să știi și câteva exemple, pe zile

Este una dintre cele mai eficiente metode de a scăpa de surplusul de greutate, în trei luni ajutându-te să elimini 10 kg,...

Dieta Rina sau „dieta de 90 de zile”. Tot ce trebuie să știi și câteva exemple, pe zile