Dieta alimentară cu un conţinut crescut de fibre prelungeşte viaţa
Dieta alimentară cu un conţinut crescut de fibre prelungeşte viaţa, indică un nou studiu la care au participat peste un milion de persoane.

10 Martie 2021, 12:14
Oamenii de ştiinţă chinezi au descoperit că un meniu bogat în fibre reduce riscul oricăror boli cronice, inclusiv al bolilor cardiovasculare, accidentului vascular cerebral, diabetului şi anumitor tipuri de cancer. Este recomandată creşterea aportului de fibre din dietă pentru a se diminua riscul de moarte prematură, susţin specialiştii.
Un grup de cercetători din Shanghai au analizat datele provenite din 17 studii anterioare, la care au participat în total 982.411 bărbaţi şi femei, în special din Europa şi SUA.
Au fost descrise circa 67.000 de cazuri mortale. Echipa de cercetători a împărţit participanţii în cinci grupe, bazate pe aportul zilnic de fibre. Cei care au consumat mai multe fibre pe zi au avut un risc cu 16% mai scăzut de deces prematur.
Riscul de orice fel de moarte a fost redus cu 10% la fiecare 10 grame aport zilnic de fibre. Autorităţile din domeniul sănătăţii din SUA recomandă ca un adult să consume zilnic 14 grame de fibre la 1.000 de calori, ceea ce înseamnă aproximativ 25 de grame pe zi pentru femei şi 38 de grame pentru bărbaţi, informeaza Rador.
Alimentele bogate in fibre pe care este indicat să le consumi sunt:
-Tărâțe – grâu, ovăz, orz; Ierburi uscate și condimente (boia, praf de chili; scorțișoară, busuioc, salvie, piper negru, coriandru, cuișoare, fenicul, oregano, cimbru, rozmarin, etc); Ciocolata neagră; Pudra de cacao; Păstăi uscate de soia; Semințe de floarea soarelui; Fasole albă; Dovlecei; Ceapă; Linte; Orez brun; Arahide; Fistic; Nuci; Migdale; Caju; Ananas; Căpșune; Spanac; Broccoli; Zmeură; Quinoa; Mere; Kiwi; Gutui; Banane; Cartofi; Papaya; Smochine; Sparanghel; Coacăze; Ciuperci; Prune; Napi; Anghinare.
Foto: wikipedia.org