Dieta ZONE - combinaţia alimentară care vă asigură pierderea în greutate
Biochimistul Barrz Sears a reuşit să combine în mod perfect alimentele necesare meniului zilnic, după schema 40% glucide, 30% grasimi şi 30 % proteine.

27 Mai 2020, 15:09
Această combinaţie de consum al caloriilor a dat naştere dietei Zone, un regim alimentar care oferă rezultate garantate în lupta cu kilogramele, motiv pentru care a fost urmat cu succes de mai multe staruri de la Hollywood, printre care Demi Moore sau Jenifer Aniston.
Dieta Zone propune trei mese principale pe zi, care să nu depăşească 500 de calorii, precum şi o gustare după-amiază care să nu depăşească 100 de calorii.Principiul este simplu: limitarea carbohidratilor şi echilibrarea lor cu câteva grame de proteine cu un conţinut scăzut de grăsimi vă vor păstra nivelul de insulină şi glucagon echilibrat, iar foamea poate fi ţinută sub control cu un număr mic de calorii. Aceasta presupune să consumi cât mai multe fructe şi legume, peşte, carne albă şi produse lactate cu puţine grăsimi. Ai grijă şi la cantitatea de mâncare pe care o consumi de fiecare dată, porţiile trebuie să fie mici şi dese.
Dieta Zone nu impune sacrificii alimentare majore, fiind de ajuns să fie respectate două reguli de bază pentru ca regimul să dea randament: echilibrul şi moderaţia la masă. Sunt interzise: alcoolul, băuturile dulci, sucurile carbogazoase, produsele de patiserie, prăjelile, prăjiturile, făinoasele, mâncarurile de tip junk food. De asemenea, trebuie să eviţi pe cât posibil: pâinea, pâinea prăjită, biscuiţii, pastele, orezul, mămăliga, gălbenuşul de ou, carnea de porc şi de miel, brânzeturile grase.
Meniul dietei Zone pentru 5 zile:
Ziua 1
Mic dejun – Omletă cu şuncă (50 g de piept de curcan tăiat cubuleţe, 2 albuşuri de ou, 30 g de caşcaval, 1/3 linguriţă de ulei de măsline, 6 măsline feliate) şi o ceaşcă de suc de mere făcut în casă.
Prânz - Salată de pui cu fructe (100 g de piept de pui fiert sau grătar tăiat cubuleţe, 1 salată verde tăiată, 1 măr tăiat cubuleţe, 1/4 de ceaşcă de struguri mici, 1 linguriţă de migdale pisate, 2 linguriţe de muştar clasic, 2 linguriţe de maioneză light, 1 linguriţă de oţet de mere, 1/2 de linguriţă de zeamă de lămâie).
Cină - Pui italian tras la tigaie (100 g de piept de pui tăiat fâşii, 1/2 de ceapă tăiată, 1/4 de ceaşcă de năut înmuiat în apă, 3 roşii mărunţite, 5 ceşti de spanac tocat, 1 linguriţă de ulei de măsline, 1/2 de ceaşcă de supă de pui, 1 căţel de usturoi tăiat feliuţe, 1 1/2 linguriţă de oregano, sare şi piper după gust).
Ziua 2
Mic dejun - Omletă cu brânză (4 albuşuri de ou, 30 g de brânză degresată, 1 linguriţă ulei de măsline), 1/2 de felie de pâine şi o ceaşcă de suc de mere făcut în casă.
Prânz - Salată de ton (30 g de ton din conservă, 1/2 de ceaşcă de brânză sau caşcaval ras, 1/4 de ceaşcă de boabe de năut fierte, 3 măsline, 2 linguri de acaju mărunţit, 1/2 de ardei gras, muştar după gust)
Cină - Rasol de vită (100 g de carne gătită la aburi sau pe grătar, 1/2 de cartof fiert sau copt, tăiat cubuleţe, 3 roşii tocate, 1 linguriţă de ulei de măsline, 1/2 de ceaşcă de struguri; pentru gust adaugă ceapă, ardei verde şi ciuperci tăiate cubuleţe)
Ziua 3
Mic dejun - Omletă Florentine (1 ou întreg, 2 albuşuri, 30 g de ceapă, 2 ciuperci, 30 g de brânză dietetică rasă, 1 ceaşcă de spanac verde, 1 linguriţă ulei de măsline) şi 1 ceaşcă de compot.
Prânz - Salata Arlecchino (1 salată verde tăiată, 2 căpşuni feliate, 1/4 de ceaşcă de porumb din conservă, 1/2 de castravete feliat, 1 roşie, 2 ciuperci feliate, 3 acaju feliate, 1 linguriţă de ulei de măsline, 1 conservă de ton în apă sau în suc propriu, 20 g de crutoane,1/2 de măr).
Cină - Somon la cuptor (1/2 de linguriţă de ulei de măsline, 170 g de somon proaspăt, 2 linguriţe sos de soia, 1 linguriţă de chimbir proaspăt mărunţit sau un vârf de cuţit de chimbir praf, 1/2 de linguriţă de mărar tocat mărunt, 120 ml de sos salsa din comerţ, 115 g fructe de pădure, 1 kiwi tăiat cubuleţe, 1/2 de măr tăiat cubuleţe).
Ziua 4
Mic dejun - Omletă (6 albuşuri de ou, sparanghel pentru gust, 2 linguriţe de ulei de măsline, 1 ceaşcă de căpşuni).
Prânz - Salată (100 g de piept de pui fiert sau la grătar, 2 ceşti de mixt de legume, 1/2 de roşie, 1 lingură de ulei de măsline).
Cină - Peşte cu migdale (150 g de peşte alb, 1 lingură de migdale, 2 ceşti de legume preparate la aburi, 1 ceaşcă de fructe de pădure).
Ziua 5
Mic dejun - 1 felie de pâine toast, 1 albuş de ou preparat într-o tigaie antiadezivă, 1 portocală
Prânz - Tocăniţă italiană (100 g carne de vită fără grăsime tăiată cubuleţe, 1 ceapă, 1 căţel de usturoi mărunţit, 1/2 de cutie de roşii, 1 dovlecel feliat, 1 cub concentrat pentru supă, mirodenii după gust-busuioc, oregano, piper, sare, 1 lingură de ulei de măsline).
Cină - Salată de broccoli (150 g piept de pui, 1 1/2 ceaşcă de broccoli, 1/2 de ceapă roşie, 1 lingură de stafide, 1/2 de ceaşcă de struguri proaspeţi, 1 linguriţă de migdale, 3 linguri de iaurt degresat pentru dressing).