Omul nu se naște cu instinctul de a mânca sănătos
Orice întâlnire cu prof. dr Mencinicopschi se poate transforma într-un prilej de prelegere pentru o alimentație sănătoasă.

10 Iunie 2020, 07:29
“Suntem ceea ce mâncăm, suntem și ceea ce nu mâncăm, dar să nu uităm că mâncăm cum gândim și gândim cum mâncăm”, și-a început nu demult discursul – la lansarea produselor naturale și eco ale unei cunoscute firme românești de profil – celebrul specialist în nutriție. “Ar trebui să fie un eveniment și o știre de presă faptul că în România putem să găsim alimente sănătoase, alimente naturale și la prețuri cel puțin decente”. Fulgi, semințe, fructe uscate, cafea din cicoare... toate acestea pot fi baza unei alimentații echilibrate și diversificate, asociate cu alte alimente sănătoase.
De la această realitate pornind, ca și de la butada lui G.B. Shaw - “cea mai sinceră dragoste este dragostea pentru mâncare” - profesorul Mencinicopschi ne-a împărtășit câteva adevăruri despre nevoile noastre de hrană. “Fiziologia omului ne spune un lucru: la o masă ar trebui să consumăm un singur aliment concentrat. Orice nu este legumă sau fruct este aliment concentrat. Sistemul nostru gastro-intestinal nu poate digera în mod eficient tot felul de combinații fanteziste de alimente. De exemplu, friptura de ceafă cu garnitură de cartofi prăjiți. Nu că nu ar fi foarte gustoasă, numai că după ce o veți mânca, pe lângă faptul că vă veți îngrășa, vă veți îmbolnăvi, vă va cădea și ca o piatră la stomac”. De ce nu este corectă această asociere de alimente? “Nu pentru că spun eu, nici fiindcă ar fi o modă. Nu există mode în alimentație și nutriței. Singura modă este cea dictată de fiziologia sistemului nostru gastro-intestinal”. Alimentele moderne sunt supraorganoleptizate, nemaipomenit de bune, dar nu ne hrănesc, chiar sunt aditive, ne pot crea dependență. Defectul lor, al alimentelor prelucrate industrial, este că sunt foarte gustoase, dar nehrănitoare. “Una dintre ultimele mele cărți, “Revoluția în bucătărie”, este prima lucrare de gastronomie nutrițională, care susține tocmai că putem face o mâncare și foarte gustoasă, dar și foarte hrănitoare”.
Alimentația sănătoasă se învață, susține prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, care subliniază că “omul este singura ființă care nu se naște cu instinctul de a se hrăni sănătos. Nu știe, omul trebuie să învețe să mănânce, pentru că este o ființă rațională și ar trebui să fie conștient și de relația dintre mâncare și sănătate”.
Simona Lazăr
Foto: Pixabay