-

Care sunt semnele cancerului tiroidian?

Scris de

Cancerul glandei tiroide este cancerul care apare cel mai adesea la tineri. Cum se manifestă acest cancer? Care sunt semnele care pot alerta? Actualizare cu privire la cancerul tiroidian.

Tiroida: unde este plasată? Ce rol are?
Tiroida este o glandă mică la baza gâtului care secretă hormoni tiroidieni bogați în iod, tiroxina numită și T4 și triiodotironină (T3), care sunt implicate în funcționarea majorității organelor.

Această secreție hormonală este ea însăși sub controlul unui alt hormon, hormonul stimulator al tiroidei (sau TSH) secretat de glanda pituitară, de data aceasta în creier. La fel ca toate țesuturile din corp, această glandă poate deveni canceroasă.

Care sunt posibilele semne ale cancerului tiroidian?
Etapele incipiente ale cancerului tiroidian sunt cel mai adesea asimptomatice (fără simptome specifice). Dar treptat, pe măsură ce tumora crește, pot apărea anumite semne:

O minge mică așezată în partea din față a gâtului.
Umflarea ganglionilor limfatici din gât.
Schimbare de voce, răgușeală.
Dificultate la inghitire.
Respiratie dificila.
Durere în gât sau gât.
Deoarece aceste semne nu sunt specifice și pot sugera în special o infecție sau un gușă, sunt necesare examinări pentru confirmarea posibilului cancer tiroidian: examen clinic, test de sânge, ultrasunete ale glandei tiroide, scintigrafie, biopsie ...

Acestea fiind spuse, aceste semne ar trebui să atragă în special atenția persoanelor expuse riscului, deoarece cancerul tiroidian detectat precoce, ca orice cancer din alte părți, este mai ușor de vindecat.
Care sunt factorii de risc pentru cancerul tiroidian?
Persoanele expuse la radiații au un risc crescut de a dezvolta cancer tiroidian:

Poate fi radiația tiroidei în copilărie, radiația externă ca parte a tratamentului pentru o altă boală sau contaminarea cu iod radioactiv.

Un istoric familial de cancer tiroidian, deoarece există forme familiale legate de o mutație genetică.

Care este tratamentul cancerului tiroidian?
În primul rând, trebuie să știți că prognosticul pentru cancerul tiroidian este destul de bun.

Tratamentul este în primul rând chirurgical: constă într-o îndepărtare totală a glandei tiroide cu uneori disecție a ganglionilor limfatici.

Această îndepărtare necesită apoi inițierea terapiei de substituție hormonală pe tot parcursul vieții pentru a înlocui hormonii tiroidieni.

Pot fi necesare tratamente suplimentare, dar protocolul depinde de mai mulți factori, inclusiv tipul de cancer (papilar, carcinom medular etc.), mărimea tumorii, stadiul acesteia, „agresivitatea” și vârsta pacientului: radioterapie externă, radioterapie cu iod (care constă în administrarea de iod radioactiv în scopul distrugerii țesutului tiroidian rămas în caz de extindere locală sau pentru distrugerea metastazelor), terapie hormonală, chimioterapie.

Rețineți că hipoparatiroidismul, care provoacă hipocalcemie (scăderea nivelului de calciu în sânge) este o posibilă complicație, dar cel mai adesea reversibilă.

În practică, trebuie amintit că consultarea timpurie poate diagnostica o tumoare tiroidiană încă mică, îmbunătățind în continuare eficacitatea tratamentelor.

Foto: Pixabay